Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Evo zašto treba jesti čokoladu – bez griže savesti

Mnogima nije poznato da čokolada raste na drvetu Theobroma cacao, čiji naziv u prevodu znači hrana bogova. Čovečanstvo za nju zna već 3.500 godina, a postojbinom ove omiljene poslastice mnogih smatra se prostor Centralne i Južne Amerike. Ne znam da li bi vam se dopala prva verzija čokolade koju su Maje pripremale mešajući seme biljke kakao, vodu i ljute papričice, jer je bila tečna i nimalo slatka. Bez obzira na ukus, zrna kakaoa bila su toliko vredna da su je Maje i Asteci koristili i kao sredstvo plaćanja.

Na naš kontinent čokolada stiže početkom 16. veka. Donosi je španski osvajač Kortes, nakon osvajanja Meksika. Evropljani u prvi mah nisu bili oduševljeni ovim napitkom, te su probali da ga poboljšaju dodajući mu šećer i cimet. Uspeli su, naravno, dobivši mnogo ukusniji proizvod, koji je do 17. veka bio rezervisan za evropsku elitu.

Prva prodavnica tečne čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine, a čokolada u čvrstom obliku nastala je 1847. godine u Bristolu, u kompaniji Fry and Sons. Prvu čokoladu s mlekom napravio je i plasirao Danijel Peter, sin mesara iz jednog švajcarskog grada, 1875. godine, a prva zvanična poslastica napravljena od čokolade nastala je 1877. godine u Austriji. Pogađate, u pitanju je Saher torta.

Bilo da ste od onih koji se zadovoljavaju kockicom ove poslastice, ili se ne zaustavljate dok ne pojedete sve, statistički podaci kažu da u toku života prosečna osoba pojede oko 160 kilograma čokolade. Švajcarci, doduše, premašuju ovaj prosek jer tokom godine pojedu i do 10 kilograma.

Pročitajte i ovo: Moja 3 recepta: Zdravko Kulinarko predlaže recepte za osvežavajuće letnje poslastice

Zašto treba jesti čokoladu? Zato što će vam:

  • dati energiju,
  • podsticati lučenje hormona sreće i popraviti raspoloženje,
  • poboljšati rad srca,
  • povoljno uticati na kosti.

Naime, čokolada sadrži aminokiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva, pa se veruje da će vam kockica čokolade zasigurno popraviti raspoloženje. Naravno, treba imati na umu i to da nisu sve čokolade iste. Najpozitivniji uticaj na zdravlje ima tamna čokolada jer ona sadrži najveći procenat kakaoa.

Nova istraživanja sprovedena na Univerzitetu Osaka u Japanu pokazala su da, uprkos ustaljenom mišljenju, čokolada ne izaziva karijes. Štaviše, pojedini delovi kakaoa imaju blagotvoran uticaj na naše zube. Pored toga, studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association pobija još jedno pogrešno uverenje od ranije, a to je da konzumiranje čokolade utiče na pojavu akni kod tinejdžera. Kako se navodi u tom časopisu, čak i ako volite da se zasladite većom količinom ove namirnice, ne treba da strahujete od pojave akni.

Pročitajte i ovo: Cook like Jamie: Kralj svih pudinga

Pored toga, blagotovoran uticaj čokolade povezuje se i sa ublažavanjem simptoma PMS-a, međutim, da li je u pitanju veza zasnovana na naučnim osnovama ili je u pitanju opšteprihvaćeno mišljenje, još uvek nije dokazano.

Ono što znamo, i to na osnovu istraživanja koje je sproveo tim naučnika i lekara iz Bostona, jeste da se ženama u menopauzi preporučuje da pre doručka pojedu parčence crne čokolade. Šta se tada dešava? Dolazi do snižavanja šećera u krvi, a redukuje se i osećaj gladi, što povoljno utiče i na proces gubljenja kilograma.

Danas postoji više od 600 različitih ukusa čokolade, a odnos masti, šećera i kakaoa reći će nam da li je određena čokolada dobra po naše zdravlje ili ne. Što je više udela kakaoa, čokolada je kvalitetnija. Prema tome, birajte pažljivo i gledajte dobro sastav. Samo tako ćete biti sigurni da se niste prepustili slatkom grehu, već da činite nešto dobro za svoje zdravlje. I budite umereni, naravno. Tajna dugovečnosti je upravo u tome.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.