5 stadijuma dugotrajne karijere i šta znači uspeti u svakom od njih

Svaka dugotrajna karijera prolazi kroz određene faze – ne može u svakom trenutku biti uzlazna, kao što nam to društvene norme diktiraju. Početak karijere i te kako se razlikuje od progresa u srednjem periodu, kao i od krajnjih godina, kada bi trebalo polako da se pripremate za penziju. Možda ste neke od ovih faza već prošli, ali svakako bi bilo dobro da se upoznate sa svakim od 5 stadijuma dugotrajne karijere – jer nikada ne znate kada možete napraviti potpuni preokret i upustiti se u novu poslovnu avanturu. Naučite više o tome kako da navigitare kroz poslovne strategije i donosite pametne odluke – i vaša karijera će brzo procvetati!

Dugotrajna karijera – recept za uspeh

Istraživanje mogućnosti

Prvi karijerni stadijum čini istraživanje mogućnosti – pre odabira prve dugotrajnije pozicije. Iako se period istraživanja često vezuje i za mlađe godine (nakon završetka fakulteta), ne postoji pisano pravilo da ni osobe u srednjim godinama, koje su odlučile da promene karijerni put, ne mogu proći kroz istraživanje novih opcija u poslovnom smislu. U skladu sa vašim obrazovanjem, početnim iskustvom, komunikacijskim veštinama i željama – upustite se u istraživanje opcija i kontaktiranje relevantnih ljudi koji vas mogu bliže uputiti u karijerno polje u kojem se vidite. Ovo je proces u kojem ne samo što ćete pronaći ono čime želite da se bavite, već ćete i eliminisati opcije koje ipak nisu za vas. Definišite šta vas motiviše i ka čemu gajite poslovnu strast, razvijte potrebne veštine i izgradite očekivanja od budućnosti – kako biste znali da li se vaši karijerni planovi uklapaju sa vašom vizijom budućnosti. 

Odabir trajne pozicije

Nakon istraživanja, stažiranja i kratkotrajnijih pozicija i projekata – dolazi prvi dugotrajniji posao, u okviru kojeg ćete se afirmisati i definisati svoj karijerni put. U ovom periodu prihvatate prvu mid-seniorsku ili poziciju, nakon što ste prošli svoje “juniorske dane” i sada je vreme da se susretnete sa prvim većim karijernim uspesima, neuspesima, kao i da nađete mentora koji će vas posaetovati i uputiti u dalje godine rada. Koristite ovaj period da dodatno “izbrušite” svoja znanja, steknete zvanične sertifikate i polako se upustite u tim liderske pozicije, ili pripremite za njih – jer će doći u sledećem stadijumu.

dugotrajna karijera

Pročitajte i: Kako da pretvorite svoju strast u pravi posao

Progres u srednjem periodu

U ovom periodu ćete se stabilizovati na određenoj poziciji i ustaliti u kompaniji u kojoj ste, ili ćete napredovati i dobiti seniorsku poziciju u okviru svog polja – koja će od vas zahtevati novi set veština. Svakako, čeka vas napredak u pogledu pozicije, odgovornosti i novca. Takođe, u ovom periodu bi trebalo da napravite sopstvenu evaluaciju dosadašnjih uspeha i u skladu sa njom isplanirate dalje karijerne korake i poteze. Dodatno, čeka vas i promišljanje o balansu između posla i porodice – i donošenje odluke koje od ova dva će biti vaš trenutni prioritet. Ne kažemo da ne možete postići oba, samo je pitanje strateškog planiranja i postavljanja realističnih ciljeva. U ovom periodu možete razmisliti ne samo o promeni pozicije i liderstvu u okviru tima, već i o većoj promeni – možda odlučite da se u svom polju dalje usavršavate na istoj poziciji u drugoj firmi ili industriji. Ukoliko sve prođe kako treba, stremićete ka direktorskoj poziciji na kojoj ćete se ustaliti.

Napredak u kasnijem stadijumu

U ovom periodu karijere, vreme je da prestanete da “grabite” nove prilike za uspeh i da sebe afirmišete kao stručnjaka i edukatora u određenoj oblasti. Sada ste vi osoba koja je mentor mlađim kolegama, koja je savetnik i može raditi u opuštenijem radnom okruženju. U ovom stadijumu najčešće nećete imati potrebe da napredujete, jer ćete već biti u prilici da steknete direktorsku poziciju i stabilizujete se na istoj. Takođe, sada je vreme da krenete da razmišljate o tome šta vas interesuje pored karijere, da se upustite u hobije i provođenje više vremena sa porodicom – kao i da polako organizujete svoj prestanak radnog odnosa i penzionisanje. Možete početi sa finansijskim planiranjem za budućnost i potražiti fleksibilne pozicije konsultatora ili mentora u drugim kompanijama ili na univerzitetima.

Dugotrajna karijera i priprema za penzionisanje

I za kraj, tu je i priprema za penzionisanje. Nakon dugogodišnje karijere, možete izaći iz stalnog radnog odnosa, posvetiti se porodici, unucima i sebi. Naravno, u zavisnosti od vaše volje i finansijske situacije, i nakon penzionisanja možete raditi kao frilenser ili se posvetiti ličnim projektima i preduzetništvu (ukoliko to već niste uradili tokom ranijih dana). Šezdesete i sedamdesete godine ne moraju biti “kraj vaše karijere i života”, već prilika da uživate u bezbrižnosti i plodovima svog dosadašnjeg rada. Konsultujte se sa stručnim licima u pogledu penzionih fondova i pametnih investicija, a zatim radite za svoju dušu i dajte sebi priliku da pronađete nova interesovanja i hobije.

Pročitajte i: Investirajte – u sebe

Naslovna fotografija: pexels.com

Jovana Pantić je po formalnom obrazovanju modna dizajnerka i kostimografkinja, po životnim iskustvima novinarka, urednica, pokasterka, blogerka, ilustratorka, entuzijasta po pitanju pravljenja keramike… Uglavnom ne zna odakle da krene kada je neko pita čime se bavi. Voli rutine, deminutive, slaganje i rasturanje slagalica, origami i treš serije, žali se na svoje mačke, uvek pije dupli espresso i ne nosi naočare za vid onoliko često koliko bi trebalo. Enciklopedija je pop kulturnih informacija i komentar na većinu stvari joj je “paklić” – iako suštinski uživa u svemu što radi.