Gala or not to Gala?

Vreme je prednovogodišnjih korporativnih proslava, obeležavanja važnih datuma, stižu pozivi od ambasada, kompanija, različitih udruženja. Sa druge strane, objektivne okolnosti oko nas poput geopolitičke situacije, energetske krize, inflacije… vode zaključku da bi trebalo štedeti, ne razbacivati se, brinuti o sledećoj godini i shodno tome, takve proslave i organizovati. 

I sami smo se našli u toj dilemi pred organizaciju najvažnijeg događaja i svečanosti koju Srpska organizacija menadžera organizuje svake godine u decembru mesecu. To je svečani događaj gde dodeljujemo godišnje nagrade i proglašavamo najbolje menadžere, poslodavce i društveno odgovorne kompanije. Gledajući sa mnogo aspekata, to je naš najvažniji događaj u toku godine, gde okupimo bezmalo 300 zvanica iz privrede, državnih institucija i medija, i koji predstavlja krunu naših godišnjih aktivnosti. U skladu sa značajem, ovaj događaj nosi naziv SAM Gala.   

Prethodnih godina, hrabro smo gradili reputaciju godišnjih nagrada  SAM-a, kao i samog događaja. Od prve večeri, tamo daleke 2012. godine, iz godine u godinu se podizao nivo svečanosti, kvalitet programa, broj zvanica i SAM Gala se polako pretvarala iz standardnog poslovnog događaja, u black tie događaj godine koji svi sa nestrpljenjem očekuju.

I približavao se i ovaj decembar, i dilema da li bi trebalo, imajući u vidu gore navedene činjenice, spustiti nivo događaja i prilagoditi ga okolnostima? 

Ono što nam je svima pomoglo u razmišljanju, jeste zapravo stav onih koji su nam najvažniji, a to su naši članovi i prijatelji, naše zvanice na večeri. Da li očekivano ili neočekivano teško je reći, ali su se u velikoj većini izjasnili da žele svečanost, žele divno veče, žele da se lepo obuku, žele…. SAM Gala.  

Koji mogu da budu razlozi za to?

Većina ljudi iz sveta biznisa (kao uostalom i iz drugih sfera, ali ovde je tema privreda), imala je unazad tri godine prepune izazova. Prvo korona i bojazan kako održati biznise, kako sačuvati zaposlene, zatim kada je izgledalo da smo pandemiju ostavili iza sebe, krenuo je rat u Ukrajini, posledično rast cena u celoj Evropi, posebno hrane, i energetska kriza, prekidanje lanaca snabdevanja… Cele godine privrednici ponovo prave procene, koriguju strategije, oprezno postavljaju planove…. 

I baš zbog toga, većina nas želi to jedno zajedničko veče bez briga i u opuštenoj atmosferi. Takođe, vrlo je važno proslavljati i svoje i tuđe uspehe i male pobede, vrlo je važno usmeriti svetla reflektora na one najbolje među nama koji su se pokazali kao dobri menadžeri, koji su bili odgovorni prema društvu i zajednici, a još odgovorniji prema svojim zaposlenima i bili najbolji poslodavci. Na kraju, treba ukazati i na one koji su „tihi“ heroji, i iskoristiti i jedno takvo veče da im se zahvalimo i pomognemo, u svečanoj atmosferi.

Zato želimo to jedno zajedničko veče da ima malu dozu glamura, da imamo utisak da smo svi u nekom lepom filmu i da osetimo „oskarovsku“ atmosferu; da se obuku svečane haljine i  ti smokinzi što „vise“ u ormanima i čekaju svoju priliku… Zato smo odlučili da ne čekamo da prilika naiđe, već da sami sebi stvorimo priliku…

I zato da – SAM Gala!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bulatović je izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera i članica Upravnog odbora 3 Banke. Uživa u svom poslu jer joj donosi mnoga poznanstva, kako sa uspešnim i ostvarenim poslovnim ljudima, tako i sa mladim ljudima na početku karijere kojima je potrebna podrška i pomoć. Da se ne bavi ovim poslom, verovatno bi pokušala karijeru u diplomatiji. Moto: Lead by example!