Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Smernice za izbalansiranu ishranu tokom slava i praznika

Nalazimo se u periodu učestalih proslava slava i obeležavanja praznika, u prazničnom raspoloženju za bogatim trpezama. Nije lako odrupreti se iskušenjima i ostati umeren u izobilju “dobre” i kalorične hrane i pića.

Prekomeran unos hrane bogate šećerima, solju i mastima, i pića, naročito alkoholnih, može nepovoljno delovati na zdravlje ljudi, te je neophodno prisetiti se nekoliko smernica za izbalansiranu ishranu, kako bi praznici i slavlja protekli bez posledica po zdravlje, viška kilograma i posledičnog nezadovoljstva.

Ne preskakati redovne obroke “čuvajući se” za trpezu!

Režim ishrane treba ostati isti kao što je bio i pre praznika i slava, a to podrazumeva 3 glavna obroka (doručak, ručak i večera) i 2 užine. Na ovaj način se sprečava prejedanje.

Biti umeren u unosu hrane i pića!

Na tanjir treba staviti samo onoliko hrane koliko možemo pojesti, a da se ne prejedemo. Treba izbegavati dosipanje hrane i pića.

Birati raznovrsnost u obrocima!

Hrana mora biti bogata različitim makro i mikronutrijentima. Raznovrsna ishrana je izbalansirana ishrana. Pod tim se misli na unos ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala, odnosno izbegavanje jednoličnih obroka. Svakodnevno treba jesti sveže voće i povrće, u svrhu jačanja imuniteta i adekvatnog unosa vlakana, vitamina i minerala. Izbegavati suvo voće, zato što ono ima veći glikemijski indeks i veću energetsku vrednost od svežeg voća.

Početi obrok čašom vode (obične ili mineralne)

Staviti na tanjir prvo salatu i meso. Visokokalorične priloge samo probati, a ne stavljati na tanjir u većim količinama.

Praviti pauze i izbegavati razgovor sa drugim ljudima u toku obroka

Jesti sporije i žvakati hranu duže! Time se postiže svestan unos hrane i pića i olakšava dospevanje informacija o sitosti iz stomaka do mozga. Na taj način pre shvatimo da smo siti, stajemo sa obrokom i svesno izbegavamo prejedanje.

Izbegavati dosoljavanje hrane

…Što se, posebno, odnosi na ljude sa povišenim vrednostima krvnog pritiska. Na taj način se sprečava nagli skok krvnog pritiska i akutne komplikacije povišenog krvnog pritiska.

Alkoholna pića ne konzumirati na prazan stomak

…Jer alkohol povećava apetit i tako doprinosi većem kalorijskom unosu. Savetuje se jedan decilitar crvenog vina za žene, i do 2 decilitra crvenog vina za muškarce.

Unositi dovoljne količine vode

…Odnosno, 2-3 litra vode dnevno.

Izbegavati koncentrovane šećere

Prvenstveno, čkolade, sokove, procesuiranu hranu. Birati domaće kolače, domaće ceđene sokove. Što je više moguće treba izbegavati dodatne kalorije u tečnom obliku, na primer, koka-kolu, koktele koji sadrže različite sokove, i sirupe koji obiluju prostim šećerima.

Ovo su bile smernice za izbalansiranu ishranu tokom praznika i slavlja, a za iste se možemo pripremiti tako što 2-3 nedelje pred praznike i slavlja budemo u blagom kalorijskom deficitu. Šta to znači? To znači da 2-3 nedelje (nikako ne duže) unosimo 300 kcal manje na dnevnom nivou (izbegavati instant kafe, sokove, grickalice, slatkiše, masna mesa, visokokalorične namaze i priloge).

Kalorijski deficit ne bi trebalo da bude veći i ne treba trajati duže od gore navedenog perioda kako za vreme praznika i slavlja ne bismo postigli kontraefekat.

Ne treba zaboraviti ni redovnu fizičku aktivnost, prilagođenu fizičkoj spremi osobe.

Izbalansirana ishrana tokom praznika i slavlja je izuzetno važna za sve ljude, a posebno za osobe koje imaju hronične bolesti (hipertenziju, dijabetes melitus, srčana oboljenja), gojaznost, povećane vrednosti masnoća u krvi (hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija). Kod ovih osoba ishrana značajno utiče na tok bolesti i kvalitet života. Pravilna ishrana tokom cele godine, a naročito u ovom periodu, smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija po zdravlje.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnost, psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi na linku kao i na DokTok mobilnoj aplikaciji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #GooglePlay ili #AppStore i zakažite svoju video-konsultaciju.

Pročitajte i ovo: Zašto žene starije od 40 godina teško “skidaju” stomak

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dr Tijana Tešanović, doktor medicine, DokTok lekar.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.