easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja aprila

Iako ponovo imamo hladne dane, jasno je da su kratkog daha, jer proleće je uveliko počelo, a sa njim i dobro raspoloženje, koje dodatno možemo osvežiti i posetom kulturnih manifestacija i događaja po Beogradu, kao što su pozorišne predstave, izložbe, muzeji, bioskop i koncerti. Zato, bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za april

Pozorište

6, 7, 8, 9, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29 i 30. april – Laž (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena, 19.30č): Laž je najnovija predstava BDP-a (premijera je održana 2. aprila), a reditelj Nikola Ljuca ističe da se zapitamo koliko sebe i one nama najbliže – lažemo? Da li to radimo iz želje da zaštitimo voljenu osobu ili da bi sebe sačuvali? Glumci se fizički i emotivno do kraja prepuštaju svojim strahovima, neurozama i igrama. Predstava na trenutke treba da deluje kao mešavina savremenog bulevarskog pozorišta i sitkoma, ali… gledaoci će proceniti šta se zapravo dešava. Igraju: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jelisaveta Teodosić, Tamara Krcunović.

20. i 25. april – NLO (Atelje 212, scena Petar Kralj, 20.30č): I Atelje 212 ima premijeru predstave, koja će biti održana 11. aprila (rasprodata je za taj termin). Devet lica iz svih krajeva sveta u pseudo-dokumentarnom formatu govore o svom susretu sa vanzemaljcima, i pre svega o tome kakve posledice je to iskustvo imalo na njihov život. Pričajući i opisujući najvažnije trenutke svog života na duhovit način, svaka od ovih ispovesti postaje putovanje u unutrašnje biće, otkrivanje neistraženih teritorija, traganje za božanskim načelom, koje je do tada izgledalo nedostižno. Igraju: Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Lana Adžić, Luka Grbić i Đorđe Stojković.

Izložbe (galerije)

Kolorama: Šesti beogradski mesec fotografije (više lokacija po gradu): Otvoren 30. marta, na festivalu je predstavljeno pet samostalnih projekata domaćih i međunarodnih fotografa (Jasna Vukos, Zuzana Pustaiova, Rožer Grasas, Evgenij Zaets, Alba Sera), kao i izložba dobitnika nagrada konkursa „Novi talenti 2023“. Radove predstavlja i veliki broj fotografa – kako iz Srbije tako i iz inostranstva – od kojih će većina biti prisutna tokom trajanja festivala. Program obuhvata i tribine, stručna vođenja i razgovore sa umetnicima i kritičarima. Izložba će biti otvorena do 27. aprila, a lokacije su: Galerija Artget, Ustanova kulture Stari grad „Parobrod“, Galerija N.Eon, Funnel Contemporary Art, Novi bioskop Zvezda, galerije KvART BW, Stara kapetanija, Francuski institut i dr.

Ljubav iznad interesa – slikarstvo 20. veka (Galerija RTS): Ova izložba predstavlja dela raznih umetnika, od Marka Murata, Bete Vukanović i Nadežde Petrović do Petra Omčikusa i Voje Stanića, ali je ujedno i priča o kolekcionarima i zadužbinarima u Srbiji. U 19. i 20. veku, pojedinci, kao što su Sava Tekelija, Ilija Kolarac, Đorđe Vajfert, Nikola Spasić i drugi, ostavili su svom narodu kuće, palate i imanja, a uz to i izuzetne umetničke zbirke, koje otkrivaju i njihov ukus i društvene prilike. Izložba će biti otvorena do 21. aprila. 

Pročitajte i ovo: Malo drugačiji prikaz majčinstva: 6 knjiga koje će vas navesti na razmišljanje

Izložbe (muzeji)

Olga Jančić – iskonsko u modernom (Muzej savremene umetnosti): Ciklus pod nazivom Umetnost i ličnost, skulptorke Olge Jančić iz kolekcije MSUB, predstaviće dvanaest samostalnih i trinaestu grupnu izložbu. U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija, Olga Jančić s dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog uspeva da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnosti. Gledano u celini, dela u bronzi i aluminijumu mahom su dramatičnih oblika i naziva, dok se ona u kamenu odlikuju blagošću celokupne vizuelne dejstvenosti, koje punim, zaobljenim volumenima nagoveštavaju plodonosna strujanja iz samog središta odnosno jezgra oblika. Izložba će biti otvorena do 2. maja. 

Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus (Muzej afričke umetnosti): Izložba se zasniva na arhivskom materijalu i usmenim svedočanstvima Jugoslovena koji su, počev od 1958. godine, aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost od francuske kolonijalne vlasti, sve do zvaničnog oslobođenja, 1962. godine. Postavka u MAU je otvorena 18. marta – na dan kad je 1962. potpisan istorijski Sporazum u Evijanu kojim je okončan Alžirski rat za nezavisnost (1954-1962) i koji označava kraj francuskog kolonijalizma u ovom delu Afrike. Izložba će biti otvorena do 10. juna.

Bioskop

Osam planina (The Eight Mountains): Osam planina je priča o prijateljstvu; o deci koja postaju muškarci i koji pokušavaju da izbrišu tragove svojih očeva, ali koji se, kroz preokrete koje prave, uvek na kraju vrate kući. Pjetro je dečak iz grada, a Bruno je poslednje dete zaboravljenog planinskog sela. Bruno ostaje veran svom rodnom mestu, dok je Pjetro taj koji odlazi i vraća se. Njihovi susreti podsećaju ih na njihovo poreklo, dok Pjetro i Bruno otkrivaju šta znači biti pravi prijatelj za ceo život. Uloge: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Lupo Barbiero. Film je na bioskopskom repertoaru od 6. aprila. 

Neizmernost (L’imensita): Rim, sedamdesetih. Vreme velikih društvenih promena. Porodica Borgeti useljava se u jedan od novoizgrađenih stambenih blokova u gradu. Uprkos prelepom pogledu na Rim iz njihovog novog stana na poslednjem spratu, porodica nije toliko bliska kao što je nekad bila. Klara i Felis više nisu zaljubljeni, ali ne mogu da napuste jedno drugo. Utočište od usamljenosti, Klara pronalazi u odnosu sa svoje troje dece. Najstarija ćerka, Adrijana (11), namerno se deci iz novog komšiluka predstavlja kao dečak, dovodeći porodične odnose do tačke prekida. Uloge: Penélope Cruz, Luana Giuliani, Vincenzo Amato. Film je na bioskopskom repertoaru od 20. aprila. 

Koncerti

12. i 13. april – Bojana Vunturišević (Dom omladine Beograda, 20č): Pet godina od njenog poslednjeg velikog koncerta u Domu omladine, najprogresivnija kantautorka domaće muzike vraća se na binu kultne beogradske scene na kojoj će održati koncert u okviru promotivne turneje koja prati izlazak novog albuma “Ljubav”, sa kog se već izdvojio istoimeni hit, ali i pesme “Madrina”, “Svemirka ljubav”, “Gde si”, kao i ranije objavljeni “Money”. Set listu koncerta obeležiće i singlovi “Promašaj” i “Full control”, a poseban začin ovoj muzičkoj priči daće i izvođenje hitova sa prvog albuma Bojane Vunturišević “Daljine”.

21. april – Eros Ramazzotti (Štark Arena, 21č): Italijanski pop-rok muzičar, pevač i tekstopisac, Eros Ramacoti, svoj veliki povratak obeležava novim albumom BATTITO INFINITO, istoimenom svetskom turnejom. Ovaj virtuozni kantautor koji obara rekorde u svojoj višegodišnjoj karijeri, prodao je 70 miliona ploča, beleži preko 2 milijarde strimova širom sveta i dalje nastavlja u velikom stilu.

Pročitajte i ovo: 5 najvećih ženskih likova u književnosti

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.