5 ledenih čajeva koje morate probati ovog leta

Kada temperature krenu da rastu, osvežavajući ledeni čaj jedan je od napitaka koji će vas najbolje rashladiti. Bez obzira na to da li više volite opore ukuse zelenog čaja ili slatke ledene čajeve od breskve, nema sumnje da ćete u vrelim danima uživati u svakom gutljaju ovog napitka. Stoga vam danas predstavljamo neke od naših omiljenih recepata za ledene čajeve, za čiju pripremu je potrebno sve ono što vam se tokom letnjih meseci nalazi nadohvat ruke.

Koristeći sveže, ukusne i zdrave namirnice, pripremite neke od ledenih čajeva koje vam danas predlažemo i poslužite ih porodici i prijateljima tokom izleta, na roštilju, dečjem rođendanu, prazničnoj zabavi, nedeljnom ručku… Ili uživajte sami u ovim božanstvenim ukusima, dok se opuštate u hladu sopstvene terase.

Slatki ledeni čaj sa ukusom limuna

Sastojci: 7 šolja vode, 6 kesica čaja od pomorandže, 1 1/2 šolje šećera, 1 1/3 šolje sveže ceđenog soka od limuna, 1 šolja Bacardi ili nekog drugog ruma, sveži listovi nane (za dekoraciju)

Priprema: Prokuvajte 4 šolje vode i dodajte kesice čaja od pomorandže. Poklopite posudu i ostavite kesice čaja da odstoje 5 minuta. Nakon toga, izvadite kesice i dodajte šećer. Mešajte dok se šećer ne istopi. Dodajte preostale 3 šolje vode i promešajte. Sipajte sve u bokal, pa dodajte limunov sok i rum. Pre serviranja dobro ohladite i ukrasite listićima nane.

Pročitajte još i: Začinsko bilje koje možete uzgajati na terasi

Ledeni čaj sa ukusom hibiskusa i đumbira

Sastojci: 4 šolje vode, 1 kašika oljuštenog i tanko isečenog svežeg đumbira, 3/4 šolje šećera, 4 kesice čaja od hibiskusa, 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna i kriške limuna za dekoraciju

Priprema: Stavite 4 šolje vode, đumbir i šećer u šerpu srednje veličine i prokuvajte sve, mešajući dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa vatre i dodajte 4 kesice čaja od hibiskusa. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite kroz finu cediljku u posudu iz koje ćete servirati. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte i 2 kašike svežeg limunovog soka. U čaše sipajte izdrobljeni led, preko njega ledeni čaj i ukrasite kriškama limuna.

osvežavajući ledeni čaj

Ledeni čaj – breskva, limun i nana

Sastojci: 5 breskvi, 2 kesice crnog čaja, sveži listovi nane, 2 limuna, 2 kašike meda, 2 pune čaše kocki leda

Priprema: Breskve isecite na kriške. Skuvajte litar vode, dodajte breskve i kuvajte nekoliko minuta dok ne omekšaju. Skuvajte crni čaj prema uputstvu sa ambalaže, a kada se prohladi, dodajte mu proceđeni kompot od bresaka. Promešajte, sipajte limunov sok i zasladite medom. Dodajte listiće nane i kockice leda. Dekorišite kriškama breskve.

Ledeni čaj od lubenice i limuna

Sastojci: oko 2 kg lubenice isečene na komade (odstranite koru) , litar čaja od limuna

Priprema: Komadiće lubenice izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smesu (trebalo bi da dobijete oko 4 šolje). Dobijenu smesu ostavite 24 sata u frižideru, u zatvorenoj posudi. Sutradan izvadite ohlađenu smesu od lubenice i dodajte joj prethodno skuvani čaj od limuna. Promešajte da se sjedini. Za posluživanje, napunite čaše ledom, prelijte mešavinom čaja i ukrasite tanko nasečenim kriškama lubenice.

Ledeni čaj sa ukusom šipurka i maline

Sastojci: 4 1/2 šolje vode, 1/4 šolje suvog šipurka, 1/2 šolje suvog grožđa, 1/2 šolje osušenih listova maline, 1 1/2 šolje soka od maline ili trešnje, 1/3 šolje svežeg soka od pomorandže, 4 kriške narandže, za ukras (opciono)

Priprema: U veću šerpu sipajte 4 1/2 šolje vode i ostavite da proključa. Sipajte šipak i suvo grožđe. Delimično poklopite lonac, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Sklonite lonac sa vatre, dodajte listove maline, poklopite i ostavite da odstoji još 10 minuta. Procedite dobijeni čaj, gnječeći biljke da se izvuče sva tečnost. Dodajte sok od maline i pomorandže i promešajte da se sjedini. Pustite da se potpuno ohladi, oko 45 minuta. Napunite četiri visoke čaše ledom. Prelijte čaj preko leda i po želji svaki ukrasite kriškom narandže. Poslužite odmah.

Uz ledene čajeve servirajte i poslastice koje preporučuje naš saradnik Zdravko Kulinarko.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.