4 luksuzna solo putovanja koja se pamte čitav život

Bez obzira na to da ste fokusirani na lični rast ili jednostavno želite slobodu da budete sami sa sobom, luksuzna solo putovanja mogu biti obogaćujuće iskustvo. Zato donosimo predloge za nezaboravna solo iskustva u 2024. godini.

Nekada je postojala određena stigma oko solo putnika – krstarenja su naplaćivala dodatne naknade za samce, a konobari su gnevno reagovali na reči „sto za jednog”. Ali u svetu nakon pandemije, luksuzna solo putovanja su doživela procvat.

Nakon što su granice počele ponovo da se otvaraju 2022. godine, pretrage za solo putovanja na Guglu porasle su za astronomskih 761 odsto. Industrija luksuznih putovanja obraća pažnju na trend, sa mnoštvom uzbudljivih ruta i prilagođenih avantura, osmišljenih posebno sa solo putnicima na umu.

Možda je ovaj trend posledica spoznaje da je život prekratak da bi se čekalo savršeni trenutak za odlazak na putovanje o kojem ste oduvek sanjali, ali bez obzira na razlog, određeno vreme u samoći je uvek dobro za dušu – a još bolje ako se nalazi na novoj uzbudljivoj destinaciji.

Luksuzna solo putovanja za 2024.

Skydive na Maldivima

Maldivi imaju reputaciju romantične destinacije za parove, ali nema razloga zašto ne biste sami uživali u blistavom zalasku sunca, tirkiznoj vodi i otmenim hotelima, jer sada postoji još uzbudljiviji način da doživite ova magična ostrva.

U septembru 2023. Maldivi su dobili novo odmaralište Ifuru Island Maldivi, koje je prva i jedina stalna zona padobranstva u regionu. Od početka novembra do kraja marta, gosti mogu da uživaju u zadivljujućem skoku padobranom iznad voda Indijskog okeana.

Smešten unutar spokojnog atola Raa, ostrvo Ifuru u privatnom vlasništvu nudi svu osamu i lepotu po kojoj su Maldivi poznati. Odmaralište ima obilje pogodnosti, uključujući četiri bara i šest restorana, kao i Ksanadu Spa, tako da možete u potpunosti da se opustite.

Ako vas pomisao na skakanje padobranom užasava, postoje daleko nežnije opcije za one koji traže blaži tempo. Ostrvo Ifuru nudi niz izleta i iskustava – posmatranje delfina i zvezda, krstarenja zalaskom sunca i spokojno ronjenje ispod talasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vanessa Tondorf (@vtondorf)

Istraživanje Butana

Poslednje veliko himalajsko kraljevstvo, Butan, veličanstvena je zemlja obavijena tajnom i istorijom, što ga čini savršenom destinacijom za solo putnike. U organizaciji agencije SevenTravel, 11-dnevno putovanje obećava da će otključati vrata budističke zemlje, jedne od najudaljenijih, najmisterioznijih i najlepših na svetu.

Tokom boravka možete ići na rafting kroz zelenu Punakhu, i popeti se do manastira Tigrovo gnezdo koji prkosi gravitaciji visoko iznad doline Paro. Takođe možete posetiti manastir Sangchen Dorji Lhuendrup, gde više od 100 lokalnih žena i devojaka dobijaju vitalne mogućnosti za obrazovanje, uključujući priliku da nauče tradicionalnu umetnost i muziku.

Dok ste u Butanu, iskusićete neke od najboljih smeštaja u zemlji, uključujući luksuzni Gangtey Lodge i Amankora Thimphu. Okružen planinama i šumama koje gledaju na butansku dolinu Gangtej, Gangtey Lodge je savršeno mesto za potpuno opuštanje, dok je na nekoliko sati vožnje na istok, Amankora Thimphu sa 16 apartmana izgrađen u stilu tradicionalne dzong tvrđave, ali je takođe nadomak prodavnica i znamenitosti glavnog grada, tako da možete iskusiti najbolje od oba sveta.

Putovanje vozom po Škotskoj

Ako vaša savršena ideja o solo putovanju podrazumeva da budete okruženi visoravnima, da prolazite pored drevnih zamkova i kroz doline, čeka vas poslastica sa vozom Belmond Royal Scotsman. Uređene u stilu koji odražava edvardijansku eleganciju, njegove kabine su među najluksuznijim načinima da se doživi Škotska.

Christian Dior je duboko cenio Škotsku, pa, iako su njegove haljine bile izložene na modnim pistama u Parizu i Londonu u posleratnim godinama, 1955. je svoju reviju odveo na manje verovatno mesto – u čuveni hotel Glenigls u Pertširu. Diorova ljubav prema zemlji sada je sadržana u vozu – u jedinstvenom Dior Spa Royal Scotsman. U potpunosti posvećen wellnessu, spa na šinama se sastoji od dve sobe za tretmane.

Naravno, putovanje uključuje sva jela po kojima je Škotska poznata, a koja se služe danonoćno.

Polarna svetlost u Finskoj

Turistička kompanija Flash Pack pokrenula je turu za one koji traže polarnu svetlost – putovanje kroz finsku Laponiju, uz safari po severnom svetlu na motornim sankama.

Tokom četiri dana ćete skijati kroz tihe šume prekrivene snegom, uroniti u ledene rupe za terapiju hladnom vodom, dok vas logorska vatra i obilan obrok čekaju na privatnom ostrvu. Da, to je tačno – agencija nudi vaše sopstveno ostrvo u Arktičkom krugu, zajedno sa privatnim kuvarom i brojnim sadržajima.

Da biste tamo stigli, morate pešice preći preko 70 metara visećeg mosta preko reke. Šarmantni hotel je jedinstveno iskustvo sam po sebi, sa gurmanskim obrocima i mnoštvom sadržaja za opuštanje, koji uključuju unutrašnje i spoljašnje saune, tako da ćete se zagrejati i opustiti za tren oka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Flash Pack (@flashpack)

Pročitajte i ovo: Romantične evropske destinacije koje su idealne za proslavu godišnjice braka

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković