Evo zašto su Maldivi trenutno najpopularnija turistička destinacija

Na šta prvo pomislite kad čujete reč Maldivi? Na daleku egzotiku, palme, bungalove ili pak plavetnilo neba i mora? Da, zvuči kao raj na zemlji, kao spas, a ova ostrva južne Azije se po mnogo čemu mogu pohvaliti da to i jesu. I zaista, iako postoji više zadivljujućih egzotičnih destinacija, Maldivi su na svoj način posebni, budući da su okruženi tirkiznim lagunama, puderasto belim plažama, raznobojnim koralnim grebenima, bujnom vegetacijom, i mirom i tišinom koje svi žarko priželjkujemo. Maldivi su idealno mesto za ultimativni odmor i opuštanje, sa kojeg ćete se vratiti preporođeni i puni utisaka koje ćete jedva čekati da podelite sa svojim bližnjima. 

Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto su Maldivi trenutno najpopularnija turistička destinacija…

Nesvakidašnja lepota

Gde god da pogledate – na Maldivima je kadar za fotografisanje. Zbog boja kao sa slikarskog platna, opijajućih sunčevih zraka i bogatog biljnog i podvodnog životinjskog sveta, ceo arhipelag – koji čini više hiljada ostrva od kojih je nekoliko stotina sa hotelskim rizortima – predstavlja svojevrsni nepresušni izvor inspiracije za instagramične fotografije. A kakav je tek hedonizam kupati se u tirkizno kristalnom Indijskom okeanu… Milina. Šetajte po plaži u kupaćem kostimu i upijajte svaki živopisni pejzaž ovog nadrealnog mesta. 

Oaza za parove i singl osobe

Ako razmišljate o savršenom begu sa partnerom ili želite nasamo da se odmorite i doživite neverovatna iskustva, arhipelag Maldivi is the place to go to. Ovo je prava oaza za sve one koji žele da se izdvoje od zahtevne i brze svakodnevice i da u potpunom spokoju lenčare u sunčanju na plažama i u intimnosti iznajmljene vile ili bungalova – koji su rasuti po plažama ili izgrađeni iznad vode. Hoteli na Maldivima su smešteni na pojedinačnim ostrvima na kojim jedino možete sresti osoblje (a pojedine goste u toku obroka – ako tako želite), što znači da možete iskusiti čari potpune privatnosti. Svoju intimnu večeru možete organizovati u svojoj vili ili na plaži. Pojedina odmarališta nude podvodne vinske podrume, a druga vas mogu odvesti na još privatnije ostrvo gde će postaviti večeru samo za vas i vašu voljenu osobu. Možete li uopšte da zamislite taj osećaj? Sa druge strane, svi rizorti imaju i spa centre (od kojih su pojedini, takođe, podvodni), gde možete otići na masažu kakvu priželjkujete – sve dok slušate talase i uživate u okrepljujućem mirisu egzotičnog cveća. 

Vreme o kakvom maštamo

Na Maldive možete otići u toku cele godine, jer je ovde uvek toplo, opuštajuće i relaksirajuće. Ranije je postojalo ustaljeno shvatanje da na Maldivima od maja do oktobra vlada kišna sezona, ali to više nije slučaj, jer se klima u celom svetu promenila, pa više nema jasnih granica. Sad i u toku zime i leta možete uživati pod vedrim nebom bez oblačka, a, naravno, mogući su i povremeni pljuskovi, ali je vremenska prognoza, generalno, trajno lepa, tropska. Ne brinite, na Maldivima ćete se uvek osećati spokojno i osveženo.    

Uzbudljive aktivnosti za sve generacije

Iako je atmosfera na Maldivima izrazito mirna i tiha, postoji mnogo toga zabavnog što možete raditi ako želite i aktivniji odmor. Jedna od aktivnosti koje ovde možete probati je snorkeling – za koju su vam potrebni samo maska za ronjenje i peraja. Budući da su Maldivi okuženi prekrasnim grebenima koji plene raznovrsnim morskim svetom, nećete želeti da izađete iz vode gledajući jata fascinantnih ribica, elegantne raže i kornjače, morske zvezde i druge zadivljujuće životinje. Pored snorkelinga, tu je i dubinsko ronjenje za koje ne morate biti sertifikovani, jer u mnogim hotelima postoje PADI ronilački centri gde se možete prijaviti za nekoliko časova u jednom od grebena. Voda je topla i kristalno prozirna, pa možete roniti među migracijama većih riba i raža, po kojima su Maldivi svetski poznati.

Pročitajte i ovo: Dominikanska Republika – idealna destinacija za porodice sklone avanturi

Ako ste ljubitelj delfina, ovde možete posmatrati njihovu igru u prirodnom staništu – na pučini, uz zalazak sunca. Znači – romantika u najavi. Budući da je velika potražnja, ovaj izlet organizuju svi hoteli i predstavlja omiljeni za mnoge turiste. Sa druge strane, na Maldivima se možete oprobati i u flyboardingu (stajanje na vodenoj “letelici” koja vas uzdiže više metara iznad vode), windsurfingu (surfovanje na vetru) i tubingu (ležanje na dušeku dok vas gliser velikom brzinom vuče po površini mora). Za šta god da se odlučite, pripremite se na veliku dozu smeha i adrenalina!

Pored ovoga, Maldivi poseduju i pojedine od najboljih rizortova na svetu, pa svaki od hotela ima dodatne aktivnosti za svoje goste. Bilo da volite odbojku, fudbal, tenis, golf, boćanje, bilijar ili vožnju biciklom – Maldivi nude sve, a možete se i upisati u školu plesa.

Gastronomski specijaliteti

Kad se opredeljujemo za putovanje na određenu destinaciju, a posebno za egzotičnu, uvek se pitamo šta li tamo možemo jesti, budući da nam je kultura življenja meštana skoro pa uvek – nepoznata. Ako se odlučite za all-inclusive uslugu na Maldivima, vrlo je izvesno da ćete, ako se za to odlučite, po ceo dan isprobavati preukusne lokalne poslastice, dok će čaša koktela predstavljati svojevrsni must-have. Isprobajte specijalitete od tune ili riblju tortu (kluhi boakibaa), kao i gulab jamun – desertni delikates od mekanih kuglica od brašna i mleka u prahu, koje se prže u ulju, a potom natapaju u šećernim sirupom ružičaste boje.

Ako, ipak, niste raspoloženi za lokalnu kuhinju, na švedskim stolovima hotela uvek možete naći paste, pizzu i druge namirnice na koje ste navikli. Pored ovoga, osoblje hotela se trudi da gostima sve bude zanimljivo, pa organizuje i tematske večeri, a hrana se prilagođava zemlji koja je tema, što znači da su na meniju i đakonije iz Indije, Kine, Japana, Francuske, sa Mediterana itd. Ističemo i da nekoliko hotela poseduje i podvodne restorane usred koralnih grebena. Ovakva usluga nije jeftina, ali ćete nesumnjivo doživeti jedinstveno iskustvo koje ćete zauvek pamtiti.

Fotografije: unsplash.com

Autori:

Ana Petrović je preduzetnica i strastveni putnik. Osnovala je agenciju Travel Boutique koja već 12 godina kreira putovanja po želji putnika na najegzotičnije destinacije. Obišla je više od 50 zemalja, mnoge i više puta, a tropska mora i palme su njen izvor energije. Neizmerno je raduje kada baš njena preporuka doprinese da klijenti pamte putovanje za ceo život.

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.