Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Evo zašto su Maldivi trenutno najpopularnija turistička destinacija

Na šta prvo pomislite kad čujete reč Maldivi? Na daleku egzotiku, palme, bungalove ili pak plavetnilo neba i mora? Da, zvuči kao raj na zemlji, kao spas, a ova ostrva južne Azije se po mnogo čemu mogu pohvaliti da to i jesu. I zaista, iako postoji više zadivljujućih egzotičnih destinacija, Maldivi su na svoj način posebni, budući da su okruženi tirkiznim lagunama, puderasto belim plažama, raznobojnim koralnim grebenima, bujnom vegetacijom, i mirom i tišinom koje svi žarko priželjkujemo. Maldivi su idealno mesto za ultimativni odmor i opuštanje, sa kojeg ćete se vratiti preporođeni i puni utisaka koje ćete jedva čekati da podelite sa svojim bližnjima. 

Predstavljamo vam nekoliko razloga zašto su Maldivi trenutno najpopularnija turistička destinacija…

Nesvakidašnja lepota

Gde god da pogledate – na Maldivima je kadar za fotografisanje. Zbog boja kao sa slikarskog platna, opijajućih sunčevih zraka i bogatog biljnog i podvodnog životinjskog sveta, ceo arhipelag – koji čini više hiljada ostrva od kojih je nekoliko stotina sa hotelskim rizortima – predstavlja svojevrsni nepresušni izvor inspiracije za instagramične fotografije. A kakav je tek hedonizam kupati se u tirkizno kristalnom Indijskom okeanu… Milina. Šetajte po plaži u kupaćem kostimu i upijajte svaki živopisni pejzaž ovog nadrealnog mesta. 

Oaza za parove i singl osobe

Ako razmišljate o savršenom begu sa partnerom ili želite nasamo da se odmorite i doživite neverovatna iskustva, arhipelag Maldivi is the place to go to. Ovo je prava oaza za sve one koji žele da se izdvoje od zahtevne i brze svakodnevice i da u potpunom spokoju lenčare u sunčanju na plažama i u intimnosti iznajmljene vile ili bungalova – koji su rasuti po plažama ili izgrađeni iznad vode. Hoteli na Maldivima su smešteni na pojedinačnim ostrvima na kojim jedino možete sresti osoblje (a pojedine goste u toku obroka – ako tako želite), što znači da možete iskusiti čari potpune privatnosti. Svoju intimnu večeru možete organizovati u svojoj vili ili na plaži. Pojedina odmarališta nude podvodne vinske podrume, a druga vas mogu odvesti na još privatnije ostrvo gde će postaviti večeru samo za vas i vašu voljenu osobu. Možete li uopšte da zamislite taj osećaj? Sa druge strane, svi rizorti imaju i spa centre (od kojih su pojedini, takođe, podvodni), gde možete otići na masažu kakvu priželjkujete – sve dok slušate talase i uživate u okrepljujućem mirisu egzotičnog cveća. 

Vreme o kakvom maštamo

Na Maldive možete otići u toku cele godine, jer je ovde uvek toplo, opuštajuće i relaksirajuće. Ranije je postojalo ustaljeno shvatanje da na Maldivima od maja do oktobra vlada kišna sezona, ali to više nije slučaj, jer se klima u celom svetu promenila, pa više nema jasnih granica. Sad i u toku zime i leta možete uživati pod vedrim nebom bez oblačka, a, naravno, mogući su i povremeni pljuskovi, ali je vremenska prognoza, generalno, trajno lepa, tropska. Ne brinite, na Maldivima ćete se uvek osećati spokojno i osveženo.    

Uzbudljive aktivnosti za sve generacije

Iako je atmosfera na Maldivima izrazito mirna i tiha, postoji mnogo toga zabavnog što možete raditi ako želite i aktivniji odmor. Jedna od aktivnosti koje ovde možete probati je snorkeling – za koju su vam potrebni samo maska za ronjenje i peraja. Budući da su Maldivi okuženi prekrasnim grebenima koji plene raznovrsnim morskim svetom, nećete želeti da izađete iz vode gledajući jata fascinantnih ribica, elegantne raže i kornjače, morske zvezde i druge zadivljujuće životinje. Pored snorkelinga, tu je i dubinsko ronjenje za koje ne morate biti sertifikovani, jer u mnogim hotelima postoje PADI ronilački centri gde se možete prijaviti za nekoliko časova u jednom od grebena. Voda je topla i kristalno prozirna, pa možete roniti među migracijama većih riba i raža, po kojima su Maldivi svetski poznati.

Pročitajte i ovo: Dominikanska Republika – idealna destinacija za porodice sklone avanturi

Ako ste ljubitelj delfina, ovde možete posmatrati njihovu igru u prirodnom staništu – na pučini, uz zalazak sunca. Znači – romantika u najavi. Budući da je velika potražnja, ovaj izlet organizuju svi hoteli i predstavlja omiljeni za mnoge turiste. Sa druge strane, na Maldivima se možete oprobati i u flyboardingu (stajanje na vodenoj “letelici” koja vas uzdiže više metara iznad vode), windsurfingu (surfovanje na vetru) i tubingu (ležanje na dušeku dok vas gliser velikom brzinom vuče po površini mora). Za šta god da se odlučite, pripremite se na veliku dozu smeha i adrenalina!

Pored ovoga, Maldivi poseduju i pojedine od najboljih rizortova na svetu, pa svaki od hotela ima dodatne aktivnosti za svoje goste. Bilo da volite odbojku, fudbal, tenis, golf, boćanje, bilijar ili vožnju biciklom – Maldivi nude sve, a možete se i upisati u školu plesa.

Gastronomski specijaliteti

Kad se opredeljujemo za putovanje na određenu destinaciju, a posebno za egzotičnu, uvek se pitamo šta li tamo možemo jesti, budući da nam je kultura življenja meštana skoro pa uvek – nepoznata. Ako se odlučite za all-inclusive uslugu na Maldivima, vrlo je izvesno da ćete, ako se za to odlučite, po ceo dan isprobavati preukusne lokalne poslastice, dok će čaša koktela predstavljati svojevrsni must-have. Isprobajte specijalitete od tune ili riblju tortu (kluhi boakibaa), kao i gulab jamun – desertni delikates od mekanih kuglica od brašna i mleka u prahu, koje se prže u ulju, a potom natapaju u šećernim sirupom ružičaste boje.

Ako, ipak, niste raspoloženi za lokalnu kuhinju, na švedskim stolovima hotela uvek možete naći paste, pizzu i druge namirnice na koje ste navikli. Pored ovoga, osoblje hotela se trudi da gostima sve bude zanimljivo, pa organizuje i tematske večeri, a hrana se prilagođava zemlji koja je tema, što znači da su na meniju i đakonije iz Indije, Kine, Japana, Francuske, sa Mediterana itd. Ističemo i da nekoliko hotela poseduje i podvodne restorane usred koralnih grebena. Ovakva usluga nije jeftina, ali ćete nesumnjivo doživeti jedinstveno iskustvo koje ćete zauvek pamtiti.

Fotografije: unsplash.com

Autori:

Ana Petrović je preduzetnica i strastveni putnik. Osnovala je agenciju Travel Boutique koja već 12 godina kreira putovanja po želji putnika na najegzotičnije destinacije. Obišla je više od 50 zemalja, mnoge i više puta, a tropska mora i palme su njen izvor energije. Neizmerno je raduje kada baš njena preporuka doprinese da klijenti pamte putovanje za ceo život.

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja. 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.