Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervju: Milica Gacin, voditeljka TV kviza “Slagalica”

Naša sagovornica je Milica Gacin, voditeljka jednog od najpoznatijih TV kvizova – Slagalica. Milica je oduvek osećala veliku strast prema novinarstvu i nije imala dilemu pri izboru karijernog puta, a sa nama je podelila šta je sve potrebno da biste bili uspešan voditelj i prepoznatljivo TV lice. Pored dvadesetogodišnje karijere na televiziji, Milica je pokrenula i uspešan lični projekat pod nazivom “Moje najbolje godine”, u okviru kojeg je organizovala besplatne radionice i pokrenula izuzetno važnu temu menopauze. Više o Miličinoj bogatoj karijeri, stilu života, usponima, padovima i vrednostima koje neguje – saznajte u nastavku teksta.

Q

Znamo te kao lice jednog od najpoznatijih srpskih TV kvizova - Slagalica. Da li si oduvek imala jasnu viziju svog karijernog puta na televiziji?

A

Oduvek sam osećala veliku strast prema novinarstvu i zaista nisam imala dilemu u pogledu izbora profesije. Odmah posle srednje škole, paralelno sa studijama, počela sam da radim u Radio Beogradu na stanicama Beograd 202 i Radio 101 i vrlo brzo je usledio poziv iz Televizije Beograd. Osnove televizijskog novinarstva savladala sam na Trećem kanalu, nakon toga nekoliko sezona radila sam emisije Da pitamo zajedno, Marketing ekspres i kultno Nedeljno popodne – koje sam vodila i uređivala više od osam godina. Paralelno sa svojim redovnim emisijama radila sam prvi i nekoliko narednih festivala Mesam, prvi Budvanski festival, izbor za pesmu Evrovizije nekadašnje Jugoslavije i prvu Beoviziju. Moji susreti sa Infomativnim programom su bili povremeni, sve do najnovijih ovog leta kada sam radila Jutarnji program i Beogradsku hroniku. 

Q

U poslu te odlikuju strast, ambicija i entuzijazam. Da li smatraš da su ove stavke dovoljne za uspeh ili je ipak potrebno još nešto - i šta bi to bilo?

A

Najvažnje je novinarsko znanje. To je preduslov da bi se neko bavio voditeljstvom. Tek kada je dobro savladana osnova novinarske profesije postoji temelj za uspeh. Ovaj posao traži slojevitu ličnost koja razume potrebe javnosti i zna kako da na njih odgovori, ali i ličnost koja je spremna da se izloži. Sve se vidi onog momenta kad se pojavite i progovorite, i ono što ste pročitali i ono što niste, kakvo vam je iskustvo, širina, pogled na život, odnos prema ljudima, odnos prema sebi, dobronamernost, tolerancija, razumevanje, kao i osobine koje izostaju. Kreativnost je glavna pokretačka snaga i čini da je svaki projekat magija koja se stvara ispočetka, a entuzijazam da se opstane uprkos svemu.

Q

Kažeš da si verna RTS-u i da ste savršen spoj. Šta si naučila u toku dugogodišnjeg rada na ovoj televiziji i šta se promenilo u poslednjih 20 godina tvoje karijere?

A

Logično je da se sve menja s promenom tehnologije, kao i sa društvenim događanjima. Ipak, koliko god digitalna kultura uticala na naš i inače brzi život – da bude još brži, ljudske potrebe su uvek iste, a među njih spada potreba za istinitim i pravovremenim informisanjem. Tehnologija pruža dobre komunikacione kanale, ali sadržaj je neprikosnoven.

Q

Trenutno radiš na ličnom projektu i YouTube kanalu pod nazivom “Moje najbolje godine”. Šta sve ovaj projekat obuhvata, kako si došla na njegovu ideju i kome je namenjen?

A

Istina je da je taj projekat trenutno na pauzi jer ne mogu dovoljno da se posvetm snimanju i editovanju videa, ali jeste deo celovitog projekta pod nazivom “Moje najbolje godine”. Osnovna ideja je da se obraćam ženama u srednjim godinama – i ne samo njima jer sam uverena da su sve životne etape sjajne i neophodne, bez obzira koju decenju definišu brojevi iz biografije.

Q

U okviru projekta "Moje najbolje godine" organizovala si besplatne radionice sa temom menopauze. Da li si naišla na dobar odziv, kako se žene mogu prijaviti i kako ove radionice izgledaju u praksi?

A

Radionice “Menopauza – Moje najbolje godine” su besplatni programi edukacije za žene s akcentom na afirmativnom pristupu i menjanju stava o ovom važnom životnom periodu za svaku ženu.  Nakon više od deset održanih radionica uživo (ali i značajnog broja online za vreme kovida) i rezultata koji je ovaj projekat postigao, veoma sam zadovoljna onim što sam osmislila i uradila. 

Cilj je da svaka žena dobije tačne informacije o tome šta joj se događa. Zato na radionicama učestvuju stručnjaci, pre svih lekari – ginekolozi, fizijatri, dermatolozi, endokrinolozi, kao i nutricionisti, profesori fizičke kulture i žene iz javne sfere koje dele svoja iskustva s menopauzom. Moja uloga je bazično novinarska, pitam ono što zanima svaku ženu, a kako su radionice interaktivne, svaka učesnica može da iskoristi jedinstvenu priliku i sama postavi pitanje koje želi, jer inače ne postoji situacija da ispred sebe ima lekare puna dva sata. 

Više od 1.500 žena je učestvovalo na radionicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, a u kalendaru su i brojni drugi gradovi Srbije. Dovoljno je da se žene prijave na mejl koji oglašavam na društvenim mrežama. 

Q

Jedna si od prvih javnih ličnosti koja je otvoreno progovorila o menopauzi (odnosno klimaksu), kada je kod žena u usponu sve osim reproduktivnog perioda. Koliko je važno da se o menopauzi otvoreno govori i da se sa nje skine "veo tajne"?

A

Živimo u društvu u kom postoji stigma u vezi sa menopauzom zato što smo opterećeni brojnim stereotipima. Menopauza se doživljava kao kraj svega lepog i radosnog, tumači se kao kraj ženstvenosti, lepote, ljubavi, a zapravo je period kulminacije naših života jer reč klimaks baš to predstavlja. Od žena se najviše očekuje kada su u menopauzi i ne može biti govora ni o kakvom kraju.  

Posle tolikog broja žena i poverenja koje smo uspostavile mogu da kažem da je reč o jednom svojevrsnom pokretu koji je doneo novo tumačenje žena u srednjim godinama i na našem prostoru. Narativ današnje pedesetogodišnjakinje, ako tu deceniju uzmemo kao srednju vrednost za menopauzu, takav je da je reč o ženi koja je aktivna, agilna, zdrava, ostvarena, radna, zadovoljna, spremna da ostvari sve svoje potencijale i izaziva punu pažnju zato što je u svakom smislu atraktivna. 

Q

Promovišeš zdrav život, što se po tebi i primećuje. Na koji način brineš o svom licu, telu i ishrani? Kada si počela aktivno da brineš o svom zdravlju i šta te je navelo na to?

A

Posvećena sam svom zdravlju, kao i izgledu jer to oslikava proaktivan stav. Mene sve zanima, a posebno da se moje ćerke i ja hranimo što je zdravije moguće i budemo u dobroj formi. Sarađivala sam sa nutricionistkinjama Anom Lipovac i Jovanom Čanak, te se pridržavam osnovnih pravila dobre ishrane koje su mi sugerisale, kao i jelovnika kad želim da se rešim masti. Vežbala sam kod profesorke Lidije Stevanović, a u narednom periodu ću vežbati kod prof. dr Tamare Ratković. Lice je jedno od mojih alata za rad i posvetila bih se nezi čak i da se ne bavim ovim poslom jer mislim da je to važno za svaku ženu. Svoje poverenje poklonila sam dermatologu Danijeli Babović koja neguje prirodan izgled. Divim joj se kako na ovako tankoj i osetljivoj koži sprovodi estetske procedure.

Q

Tvoj život odlikovali su usponi, ali i padovi. U čemu si pronalazila inspiraciju i motivaciju da prebrodiš teške trenutke?

A

Svačiji život je ispunjen lepim i teškim trenucima, to je neminovnost koja ima svojevrsne vrednosti. Šta god da mi se događa, pridržavam se pravila koje sam definisala – moj fokus je uvek na onome što imam, a uverena sam da imam mnogo.

Q

Velika životna radost i kako si i sama rekla - suština i odrednica tvog bića su tvoje dve ćerke. Čemu ih učiš i na koji način je majčinstvo promenilo tvoj pogled na život?

A

Želela sam da budem roditelj i znala sam koliko je potrebno davanja i odgovornosti, zato ne mogu da kažem da je majčinstvo nešto promenilo u mom shvatanju života. Srećna sam što imam dve divne ćerke sa kojima imam odnos pun poverenja i ljubavi. Na tome sam radila i radiću zauvek, zato smo nas tri funkcionalna porodica u kojoj su najvažniji podrška i razumevanje. 

Mislim da svako od nas treba da ima čestit odnos prema sebi i drugome, da vrednuje kapacitete koje ima, ne ljuti se na sebe što nema određeni potencijal i da ne bude lenj. Lenjost je uzrok svih zala. Svojoj deci sam mogla da prenesem samo ono što znam, a kako duboko uvažavam sve što one misle, procesi učenja su dvosmerni.

Q

Postoji li univerzalni roditeljski savet koji bi pružila našim čitateljkama?

A

Prihvatajte svoju decu. Takva kakva su, najbolja su na svetu. Zainteresovano provodite vreme sa njima, slušajte ih, poštujte i ne očekujte ništa više od toga da budu zdrava i srećna.

Q

Koji je tvoj životni moto i da li se u toku godina promenio?

A

Savladaj svoje slabosti. Pored zdravlja, to je sve što je potrebno za uspeh kakav želimo.

Jovana Pantić
Naslovna fotografija: wannabemedia.rs

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.