Nauka je pokazala – ovo je 7 najmoćnijih anti-age sastojaka u kozmetici

Starenje se ne može zaustaviti, ali vi možete pomoći svojoj koži da se bori protiv vremena – uz kozmetiku koja pomaže u zaštiti od dodatnih oštećenja, podstiče obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena. Koji su najbolji anti-age sastojci u kremama i serumima?

Hajde da zavirimo u 10 najboljih sastojaka protiv starenja koje treba potražiti kad biramo proizvode za negu – kako bismo održali mladalački sjaj.

Najbolji anti-age sastojci u kozmetici

Krema sa SPF

Da, počinjemo sa očiglednim, ali krema sa SPF je jedno od najmoćnijih sredstava koje imamo protiv bora. Istraživanja sugerišu da izlaganje suncu uzrokuje oko 80 odsto starenja lica. UV oštećenje može izazvati fine linije i bore, opuštenu kožu, neujednačenu teksturu, kao i nepravilnu pigmentaciju (tamne mrlje ili bele mrlje).

Dakle, bez obzira da li želite da povećate zaštitu od sunca ili napravite rutinu nege kože protiv bora od nule, potražite proizvode sa dodatnim SPF širokog spektra – ili, još bolje, nanesite kremu za sunčanje nakon rutine nege kože.

Niacinamid

Ovaj uobičajeni sastojak za negu kože je zapravo oblik vitamina B3, koji će smanjiti pojavu bora. U analizi istraživanja iz 2021. godine, naučnici su otkrili da primena 4-5% niacinamida može povećati elastičnost kože dok smanjuje pojavu bora.

Ista analiza je otkrila da upotreba 4% niacinamida može izbledeti tamne mrlje, klasičan znak starenja kože uzrokovanog UV zračenjem. Nauka kaže da niacinamid može ojačati kožnu barijeru, poboljšavajući hidrataciju finih linija.

Lako je pronaći serume i kreme protiv starenja koji sadrže niacinamid. Potražite formulacije od 5 procenata za maksimalne rezultate, ali pazite – u početku vam može izazvati crvenilo i iritaciju. Oni sa osetljivom kožom treba da počnu sa nižom koncentracijom niacinamida.

 

Retinol

Sveti gral anti-age sastojaka! Poznato je da retinol, derivat vitamina A, pospešuje proizvodnju kolagena i ubrzava obnavljanje ćelija. U osnovi, zateže kožu dok čisti mrtve ćelije koje dovode do grube, neujednačene teksture kože.

Naravno, treba znati da retinol ponekad može biti previše jak. Vaša koža može biti nežna i osetljiva jer se prilagođava efektima retinola protiv starenja. Počnite sa niskom koncentracijom retinola i ne oklevajte da pitate dermatologa o bilo kakvim nedoumicama. Možda ćete morati da koristite retinol nekoliko meseci pre nego što primetite razliku na koži.

Minđuše: Cortefiel

Hijaluronska kiselina

Zamislite ovaj vlažni molekul kao prirodno podmazivanje kože. Voda se vezuje za hijaluronsku kiselinu, tako da pomaže privlačenju i zadržavanju vlage. U suštini, ona vam daje punu, hidriranu kožu.

Pored toga što je ultrahidratantna, utvrđeno je da hijaluronska kiselina smanjuje pojavu finih linija i bora. Iako predstavlja jedan od najnežnijih sastojaka protiv starenja, još uvek možete imati reakciju. Pazite na klasične alergijske neželjene efekte kao što su crvenilo i svrab.

Glikolna kiselina

Mladalački ten zahteva više od samo prevencije bora. Oslobađanje od mrtvih ćelija kože je takođe važno, a tu je presudna glikolna kiselina (GA).

Glikolnu kiselinu možete pronaći u proizvodima kao što su: hemijski piling, piling glikolne kiseline, serumi za lice. Istraživanja pokazuju da glikolna kiselina i druge alfa-hidroksi kiseline (AHA) mogu povećati elastičnost kože dok smanjuju bore i fine linije. Ali isto istraživanje takođe sugeriše da previše glikolne kiseline dovodi do iritacije kože i preosetljivosti na štetne UV zrake. Najbolje je da zamolite dermatologa da vam pomogne da pronađete pravu koncentraciju glikolne kiseline za svoje ciljeve.

Ferulinska kiselina

Neki od najboljih seruma protiv starenja na tržištu uključuju ferulinsku kiselinu. Istraživanja sugerišu da ovaj sastojak ima antiinflamatorno dejstvo i bogat je antioksidansima, a takođe je u stanju da pojača efekte drugih sastojaka protiv starenja.

Ferulinska kiselina je ključna u zaštiti vašeg lica od UV oštećenja. Često ćete naći ovu kiselinu u serumima vitamina C. To je zato što podržava moć UV zaštite vitamina C. Sve je to deo borbe protiv bora.

Vitamin C

Evo zašto je vitamin C tako delotvoran kao anti-age sastojak. Poznato je da lokalna primena vitamina C podstiče proizvodnju kolagena, što može pomoći u borbi protiv opuštene kože.

Nauka kaže da primena vitamina C takođe može smanjiti znake hiperpigmentacije (pege i staračke pege). Kao antioksidant, vitamin C se snažno bori protiv UV zraka i bora koje mogu izazvati.

Zvuči sjajno, zar ne? Vitamin C možete pronaći u gomili seruma i hidratantnih krema. Potražite etikete proizvoda na kojima piše L-askorbinska kiselina (najstabilniji oblik vitamina C). Uparite ga sa ferulnom kiselinom da biste pojačali anti-age efekat.

Pročitajte i ovo: Jennifer Lopez je napokon otkrila svoju anti-aging tajnu

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković