Nini Panini: Parfe sa lešnikom i cimetom
Čini se da svake godine praznici dođu naglo i uhvate nas potpuno nespremne. Dok odbrojavamo poslednje nedelje u ovoj godini i pripremamo se za miran period koji nam dolazi, zgodno je u notesu imati jedan recept za desert koji će svi voleti, a koji ćete napraviti dok lampice na jelci trepnu. Zato vam danas donosimo predlog deserta koji kombinuje omiljene praznične arome i nastaje začas.
Parfe sa lešnikom i cimetom
Ovaj ukusni desert u čaši čine hrskavi, cimetasti sloj od keksa sa lešnicima preko kojeg lebdi svileni krem sa ukusom vanile koji uspešno raspršuje slatkoću ganaša napravljenog od najfinije lešnik čokolade i čini ga neodoljivim. Sve u svemu, dovoljno ukusno da mu zapevate – All I Want for Christmas is You.
Sloj od keksa
- 180g keksa sa lešnikom i cimetom
- 40g istopljenog putera
- 2 kašike soka od narandže
- Sameljite keks u blenderu, pa mu dodajte puter i sok i dobro promešajte.
- Rasporedite keks između 4 čaše u kojima planirate da poslužite parfe.
Vanil krem
- 5 žumanaca
- 5 ravnih kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 3.5 ravne kašike brašna
- 500ml mleka
- 100g putera sobne temperature
- Žumanca pomešajte sa šećerom i brašnom i nekoliko kašika mleka, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku, žitku smesu.
- Ostatak mleka stavite da se kuva iznad tihe vatre. Kad provri, skinite ga sa ringle i ulijte žumanca u tankom mlazu mešajući neprestano. Vratite na vatru i mešajte dok se puding ne skuva i počne da ključa. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kremasto umutite puter i dodajte kašiku po kašiku pudinga dok se ne sjedine u fin krem. Rasporedite krem preko sloja od keksa.
Lešnik ganaš
- 125g lešnik pralina
- 100ml slatke pavlake
- Zagrejte slatku pavlaku tako da bude vrela, ali ne sme da provri. Ubacite čokoladice i potopite ih, pa ih pustite da stoje u toploj pavlaci.
- Nakon 2 minuta dobro promešajte dok ne dobijete fin ganaš. Prelijte ga preko vanil krema i stavite čaše u frižider na 2h ili preko noći.
- Dekorišite parfe po želji.
Pročitajte i ovo: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima
Fotografije: Nini Panini
Nini Panini, fotograf hrane, autor food bloga i stilista hrane. Strastevna prema kuvanju, baštovanstvu i roditeljstvu, kroz svoj rad nastoji da inspiriše druge da svakodnevno uživaju u malim stvarima.