Nini Panini: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima

Jesen je idealno vreme da probamo novi recept, pogotovo ako je u pitanju desert! Uživamo u tome da u slobodnom trenutku legnemo na krevet, pokrijemo se ćebetom, čitamo knjigu ili uključimo omiljenu seriju – uz kafu ili čaj, i da prinesemo neki slatkiš, a Nini Panini vam upravo predstavlja 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima!

Beze rolat sa lešnik kremom

Ovaj beze rolat sa kokosom i lešnik kremom će vas sigurno naterati da zapevate od ranog jutra. Njegova spoljašnjost verno najavljuje sve ono što ćete doživeti kad ga probate. Vazdušasta tekstura fila i kore toliko je slična da granica između njih gotovo da ne postoji. Beze mehurići nežno pucketaju pod jezikom, čips od kokosa tu i tamo krcka, a lešnik krem je toliko bogat i zanosan da ćete poželeti da izmislite još milion kolača u kojima biste njega mogli da upotrebite. 

Lešnik krem

  • 200 g pečenih lešnika, očišćenih od ljuske 
  • 100 g kvalitetne bele čokolade
  • 30 g belog brašna 
  • 120 g šećera
  • 1 vanil šećer 
  • 280 ml punomasnog mleka 
  • 200 g putera 
  • 3-4 kašike prepečenog kokosovog brašna 
  1. Blendirajte lešnike dok se ne pretvore u pastu, zatim im dodajte istopljenu belu čokoladu i blendirajte dok se sastojci ne povežu.
  2. U činiji pomešajte brašno, šećere i nekoliko kašika mleka pa mešajte žicom dok ne nastane žitka smesa bez grudvica. Ostatak mleka prebacite u šerpicu pa ga kuvajte na tihoj vatri. Kada mleko provri, skinite ga sa ringle, pa u tankom mlazu sipajte smesu od brašna i šećera neprestano mešajući žicom. Vratite na ringlu i mešajte sve dok puding ne počne da baca mehuriće. 
  3. Skinite šerpu sa ringle, ukoliko puding ima grudvice možete ga propasirati kroz cediljku, u suprotnom odmah mu dodajte pastu od lešnika i bele čokolade. Mešajte da se sjedine zatim prebacite puding u činiju i prekrijte ga prijanjajućom folijom. Ostavite ga da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi, može i preko noći.
  4. Puter mutite oko 5 minuta, pa mu dodajte puding iz tri puta i mutite sve dok ne dobijete gladak krem. 

Beze kora

  • 5 belanaca sobne temperature
  • 200 g šećera u prahu 
  • 1 ravna kašika skroba 
  • 1 kašika limunovog soka

 

  1. Zagrejte rernu na 160°C sa ventilatorom. Ukoliko nemate ventilator povećajte temperaturu za 20°C-30°C u zavisnosti od jačine vaše rerne.
  2. U činiji mutite belanca mikserom na najslabijoj brzini sa prstohvatom soli. Kada počnu da pene pojačajte mikser za jednu brzinu i sve tako postepeno kako budu rasla. 
  3. Kada se belanca ulupaju u čvrst sneg počnite da dodajete kašiku po kašiku šećera, mutite na najjačoj brzini i nemojte dodavati sledeću kašiku šećera dok se prethodna ne umuti. Šam mutite sve dok se šećer ne istopi sasvim što ćete proveriti ako ga protrljate između prstiju. Ukoliko se je gladak i ne osećaju se zrnca šam je spreman, u suprotnom nastavite da mutite.
  4. Šam treba na kraju da bude toliko čvrst da možete slobodno činiju da prevrnete iznad glave, a da se smesa iz nje ne pomeri.
  5. U takav šam dodajte skrob i limun pa mutite lagano još nekoliko minuta.
  6. Tepsiju dimenzija oko 22×33 obložite papirom za pečenje i smestite smesu unutra pa je ravnomerno rasporedite do svih čoškova i poravnajte. Pecite na tih 160°C  10 minuta, pa smanjite temperauturu na 140°C i nastavite da pečete još 30 minuta. Kora je spremna kada površina postane krta, a kada je pritisnete ona se blago ugiba umesto da propadne. 
  7. Po vađenju iz rerne prevrnite koru na krpu ili papir za pečenj, skinite pažljivo papir na kom se pekla i ostavite je da se sasvim ohladi.
  8. Ohlađenu koru nafilujte kremom od lešnika, pospite preko kokosovim brašnom pa je pažljivo zamotajte u rolat i ostavite u frižideru da se hladi 2-3 sata. Pre služenja je premažite sa malo ulupane slatke pavlake i pospite čipsom od kokosa ili kokosovim brašnom.

Pročitajte i ovo: Evo zašto treba jesti čokoladu – bez griže savesti

Mus torta sa kestenom

Između dva čokoladna buskvita premazana rumom smešten je najkremastiji mus od čokolade i kestena. Nakon noći provedene u frižideru ovaj desert je zaliven bogatim ganašom. Prava jesenja poslastica za sve ljubitelje kesten pirea. 

Čokoladni biskvit

  • 5 jaja, belance i žumance odvojeno
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 100 ml ulja
  • 30 ml ruma
  1. Zagrejte rernu na 180°C. Belanca ulupajte čvrsto pa dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera uz neprestano mućenje. Mutite sve dok zrnca šećera ne nestanu, a belanca postanu čvrst šam.
  2. Žumanca razmutite viljuškom, pa ih sipajte u šam zajedno sa uljem. Lagano ih povežite sa šamom. Onda prosejte brašno, promešajte lagano, pa dodajte prosejan kakao i nastavite da mešate dok ne dobijete homogenu smesu. 
  3. Dva kalupa otprilike 25 cm prečnika obložite papirom za pečenje pa u njih rasporedite smesu i pecite oko 15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ja sam rasporedila smesu na tepsiju od rerne pa sam sekla dva kruga. Tako ćete dobiti tanje kore, ali će vam ostati višak koji svakako možete iskoristiti za drugi kolač. Odmah po vađenju iz rerne kore poprskajte  dobro sa rumom pa ih ostavite da se sasvim ohlade.

Mus od čokolade i kestena

  • 500 g kesten pirea
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 100 g tamne čokolade
  • 125 g putera sobne temp.
  • 2 dl slatke pavlake
  1. Žumanca mutite 5 minuta sa šećerom. Dodajte seckanu čokoladu, pa ih stavite iznad pare i mešajte. Kada se čokolada istopi, počnite da dodajete kocku po kocku putera, pustite da se svaka kocka istopi pre dodavanja sledeće. 
  2. Kada se sav puter istopi skinite posudu sa pare i mutite mikserom dok se smesa ne ohladi, pa iz nekoliko puta dodajte pire od kestena. Mutite sve dok ne postane kremasto i ujednačeno.
  3. Umutite slatku pavlaku, pa je umešajte u čokoladnu smesu iz nekoliko puta. 
  4. Položite jednu koru na tanjir za posluživanje unutar kalupa ili acetatne folije. Unutar kalupa sipajte mus od kestena i poravnajte pa preko smestite drugu koru. Pokrijte tortu i stavite je na hladno mesto preko noći.

Čokoladni ganaš

  • 200 g tamne čokolade
  • 2 dl slatke pavlake
  • prstohvat soli
  • 25 g putera
  1. Zagrejte pavlaku da postane vrela, ali da ne provri. Ubacite sitno seckanu čokoladu, pa ostavite minut pre nego što promešate. Kada se istopi čokolada dodajte puter i so pa mešajte dok ganaš ne postane gladak i sjajan. 
  2. Ostavite da se malo zgusne, pa ga prelijte preko ohlađene torte koju ste izvadili iz kalupa. Nakon 5 minuta možete služiti tortu.

Pročitajte i ovo: Cook like Jamie: Kralj svih pudinga

Mak keksići sa kremom od limuna

Zalogaj ovog keksa topi se u ustima sam od sebe. Kombinacija ukusa nepogrešivo podseća na baklavu sa makom natopljenu citrusnim sirupom. Svi ljubitelji maka će zapamtiti ovaj recept ako ga isprobaju i onda će zauvek imati ideju za najlepši jesenji keks koji je dosta jednostavan za pripremu, a kada ga jednom napravite zasigurno ćete mu se vraćati. 

Keks sa makom

  • 200 g brašna 
  • 50 g maka 
  • 150 g šećera 
  • 125 g putera 
  • 3 žumanceta
  • prstohvat soli
  1. U činiji pomešajte brašno, mak, šećer i kockice putera. Utrljavajte  sastojke vrhovima prstiju dok ne dobijete kuglice ne veće od zrna graška.
  2. Dodajte žumanca i sjedinite sastojke. Istresite testo na radnu ploču i mesite, zapravo više ga pritiskajte s spolja ka sredini dok se svi delovi ne zalepe i formiraju loptu. Umotajte u foliju i ohladite 1 sat u frižideru. 
  3.  Istanjite testo između dva papira za pečenje na nekoliko milimetara debljine i vadite keks kalupom po želji. 
  4. Pecite na 180°C oko 8-10 minuta, izvadite kada rubovi blago porumene.

Krem od limuna

2 limuna, sok i kora

100 g šećera

50 g putera

2 jajeta

  1. Kuvajte na pari sve sastojke osim jaja. Kada se puter i šećer istope, skinite posudu sa pare i dodajte umućena jaja (kao za kajganu) u tankom mlazu. Mešajte žicom i vratite na paru. Kuvajte mešajući oko 10 minuta ili dok krem ne postane gustine vrelog pudinga. 
  1. Ostavite krem pokriven folijom da se ohladi pre filovanja.
  1. Keks će biti najukusniji ukoliko odstoji na hladnom mestu preko noći. Nakon toga ga pospite šećerom u prahu i uživajte.

Fotografije: Nini Panini

Nini Panini, fotograf hrane, autor food bloga i stilista hrane. Strastevna prema kuvanju, baštovanstvu i roditeljstvu, kroz svoj rad nastoji da inspiriše druge da svakodnevno uživaju u malim stvarima.