Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cook like Jamie: Pasta alla Norma

Dovoljan je samo jedan sekund. Jedan sekund da nas miris tek procvetale trešnje u proleće, parfema slučajnog prolaznika ili kolača koji se peče, vrati u prošlost i podseti na neki drag događaj i drage ljude. Jelo koje vam danas predstavljamo, odvešće vas u Italiju, bilo da ste nekada bili tamo ili ne. Jer, pasta alla Norma je to – Sicilija upakovana u zalogaj.

Smatra se da naziv jela ima veze sa operom Vinčenca Belinija – Norma. Ovo delo predstavlja vrhunac bel canto tradicije i vrlo je zahtevno za izvođenje jer od pevača traži izuzetnu posvećenost i talenat. Upravo zato, probavši jelo koje mu je spremljeno, Nino Martoljo, italijanski pisac, scenarista i novinar s kraja 19. i početka 20. veka, uzviknuo je: Ovo je prava Norma!

Da biste pripremili ovo jednostavno (a vrhunsko) jelo, potrebni su vam sledeći sastojci (za 3 do 4 osobe):

1 patlidžan srednje veličine

ekstra devičansko maslinovo ulje

1 kašika suvog origana

4 čena belog luka

1 kašičica vinskog ili biljnog sirćeta

400 g paradajz pelata

šaka svežeg bosiljka (listovi)

so i biber

100 g rendanog sira (parmezan ili pekorino)

špagete 

Priprema:

Patlidžan operite i isecite po dužini na četvrtine. Potom te četvrtine isecite popreko na trake debljine do 1 cm. Zagrejte tiganj i sipajte maslinovo ulje. Ispržite komadiće patlidžana, a ako je potrebno, podelite ih u dve ture (slobodno dodajte još ulja, ako treba). Zatim, sav patlidžan sjedinite u tiganju (ukoliko ste pržili odvojeno) i dodajte kašiku suvog origana. Miris će biti fantastičan, a ukus još bolji!

Smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte još malo ulja, sitno seckani beli luk i i listove svežeg bosiljka. Promešajte sve kako bi se podjednako zagrejalo, pa dodajte kašičicu sirćeta i konzervirani paradajz pelat koji ste prethodno iseckali, ako su komadi veliki. Kuvati sve na laganoj vatri još 10 do 15 minuta, a pred kraj dodajte soli i bibera po ukusu.

Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Kada budu kuvane al dente, ocedite ih i prebacite u tiganj u kom se nalazi sos. Dodajte jednu šoljicu vode u kojoj su se kuvale špagete i ostavite da se sve ukuva još 3 do 4 minuta. Na kraju, dodajte još soli ako treba, pospite narendanim sirom, bosiljkom i uživajte u božanstvenom ukusu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.