Piletina sa kurkumom – recept za povećanje nivoa serotonina

Vaše mentalno zdravlje od vas traži da uživate u hrani – najozbiljnije! Piletina sa kurkumom je laka za pripremu, uzbudljiva za nepce i podsticajna za vaš serotonin. Nizak nivo ovog neurotransmitera povezan je sa depresijom i anksioznošću, a skoro 95% serotonina se proizvodi u crevnima – to znači da je za ravnotežu ovog važnog neurotransmitera najvažnija ishrana.

Putem hrane koju jedete, možete povećati proizvodnju serotonina, čime povećavate i svoje mentalno blagostanje. Piletina sa kurkumom je sjajan način da to učinite, jer je jednostavna za pripremu, poboljšava zdravlje creva i utiče na smanjenje upale u celom organizmu.

Piletina sa kurkumom – brzi recept

Ovaj pikantan i jednostavan recept oduzeće vam malo vremena za pripremu, a iskusna preporuka je da napravite i duplu ili trostruku količinu i poštedite sebe kuvanja narednih nekoliko dana.

Potrebni sastojci su: oko pola kilograma pilećih prsa bez kostiju (isecite in na kockice), 2 kašičice maslinovog ulja, jedna puna i još jedna četvrtina kašičice kurkume, tri četvrtine kašičice mlevenog kima, tri četvrtine kašičice soli, jedna četvrtina kašičice bibera (prstohvat), sok od polovine limuna.

Priprema: Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte maslinovo ulje. Začinite kockice piletine svim pomešanim začinima u činiji, pazeći da ravnomereno uvaljate kockice u začine, pre nego što ih ubacite u tiganj.

Sipajte piletinu u zagrejani tiganj i pržite dok ne bude lepo ispržena (desetak minuta), uz povremeno mešanje. Iscedite limun preko piletine, sklonite sa vatre i poslužite – uz dodatak barenog pirinča ili povrća, ili uz salatu, da biste uravnotežili obrok sa malo ugljenih hidrata.

Pročitajte i ovo: Piletina sa kurkumom – recept za povećanje nivoa serotonina

Kako piletina sa kurkumom poboljšava vaše mentalno zdravlje

Piletina sa kurkumom smanjuje upale

Iako je piletina glavni obrok, kurkuma je zapravo „zvezda“ ovog recepta, jer ima fantastičnu sposobnost da smanji oksidativni stres u organizmu, zahvaljujući aktivnom jedinjenju kurkuminu. Kurkumin deluje kao i drugi antioksidanti, tako što štiti telo od slobodnih radikala, koji su prirodni nusproizvod metabolizma. Smatra se da ovaj začin pomaže u smanjenju upala povezanih sa deperesijom.

Kurkuma doprinosi smanjenju telesne težine

Ako želite da izgubite neki kilogram, piletina sa kurkumom može biti vaš dnevni obrok – proteini u kombinaciji sa kurkumom koja je povezana sa nižom masnoćom i telesnom težinom, doprineće vašem fizičkom blagostanju, koje će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje.

Piletina sa kurkumom povećava nivo serotonina

Aktivna komponenta kurkumin podstiče podizanje nivoa serotonina u organizmu na više načina. Pošto smanjuje upalu, to poboljšava zdravlje creva, u kojima se proizvodi najveći deo serotonina. Takođe, kurkumin utiče na druge neurotransmitere u mozgu, što dovodi do poboljšanja nivoa serotonina i dopamina. Drevna kultura Kine i Indije odvajkada koristi kurkumu za ublažavanje stresa i sprečavanje infekcija.

Obilje proteina promoviše ravnotežu šećera u krvi

Balans šećera u krvi pomaže održavanju hormona stresa, kortizola, pod kontrolom. Ako kortizol raste i ostaje visok, to dovodi do mentalne neravnoteže, stresa, nervoze. Belo meso puno proteina predstavlja način da balansirate ugljene hidrate u svakom obroku – proteini se sporije vare, omogućavajući stabilnu apsorpciju šećera koji snabdeva telo energijom, bez skokova i padova. Takođe, proteini su gradivni blokovi za niz hormona i neurotransmitera, koji učestvuju u regulaciji raspoloženja.

Imate sve razloge da isprobate ovaj jednostavan način za pripremu piletine i razmislite o dodatku povrća ili pirinča, za savršen obrok za celu porodicu.

Pročitajte i ovo: Punjena jaja – superhrana za mentalno blagostanje

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević