Moja 3 recepta: Ivan Marković @shumadianchef

Dok letnje vrućine još traju, što se kuvanja tiče, imamo svega nekoliko zahteva: da hrana bude lagana, ukusna i da se što brže priprema. Višečasovno stajanje oko šporeta ne dolazi u obzir. Stoga smo Ivana Markovića, šefa divnih ukusa i Instagram profila @shumadianchef, zamolili da nam predloži recepte za tri jela koja će odgovarati našim kriterijumima. Ovo su njegovi predlozi i nadamo se da ćete uživati u ovoj hrani za sva čula!

Recepti koje nam predlaže Ivan Marković “Shumadian Chef”

MARINIRANA ĆURETINA NA PITA HLEBU

Sastojci: pita hleb (lepinja) ili tortilje, ćureće/pileće grudi, grčki jogurt (a može i kisela pavlaka), tucana paprika, mediteranska mešavina začina, čili ulje
Za tzatziki: grčki jogurt, krastavac, beli luk, sveža mirođija, sirće, maslinovo ulje
Priprema: Ćureće ili pileće grudi isecite na trake, posolite ih, dodajte malo grčkog jogurta ili kisele pavlake, tucanu papriku, mediteransku mešavinu začina i malo čili ulja. Idealno bi bilo da meso odstoji par sati u frižideru u ovoj marinadi. Napravite tzatziki od grčkog jogurta ili pavlake, rendanog krastavca (sa korom), belog luka, sveže mirođije, malo sirćeta, maslinovog ulja i soli. Ispržite marinirane trake, pa pakujte pitu: pita, malo tzatziki-ja, sitno seckano meso, paradajz, krastavci, opet tzatziki, mirođija i malo maslinovog ulja.
marinirana ćuretina na pita hlebu

 

Pogledajte i našu preporuku recepata za juli: Moja tri recepta – Tatjana Miletić.

PARADAJZ PUNJEN URDOM (RIKOTOM)

Sastojci: veći paradajz (nekoliko komada), urda ili rikota sir, beli luk, bosiljak, ruzmarin, majčina dušica, krupna so, maslinovo ulje
Priprema: Isecite vrh paradajza pa ga fino izdubite. Pomešajte urdu, samo malo rendanog belog luka, bosiljak, ruzmarin, majčinu dušicu, krupnu so i maslinovo ulje. Napunite paradajz, prelijte ga maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta.
Paradajz punjen urda sirom

RECEPT ZA DOMAĆI SLADOLED OD MALINE

Sastojci: smrznute maline, med, slatka pavlaka, listići badema za dekoraciju
Priprema: Smrznutu malinu i jednu kašiku meda stavite u secko/multipraktik. Uključite aparat i postepeno dolivajte slatku pavlaku, sve dok ne dobijete strukturu kremastog sladoleda. Pospite listićima badema i uživajte. Prijatno!
domaći sladoled
Probajte i ovu poslasticu: Kuvaj kao Džejmi – kralj svih pudinga

Ivan Marković@shumadianchef je prezenter kulinarskih sadržaja i gastro putnik.
Iako se 18 godina bavi odnosima sa javnošću i ljudskim resursima, 2014. postaje jedan od učesnika regionalnog kulinarskog takmičenja Moja kuhinja, moja pravila (My Kitchen Rules) i tako aktivnije ulazi u svet kulinarstva. Inspiraciju za kuvanje traži u receptima svojih baka, ali i na putovanjima po različitim krajevima sveta iz kojih donosi ideje i začine za kuvanje.