Cook like Jamie: Kralj svih pudinga

Nikada mi neće biti jasno zašto Britanci ovako neke kolače koji se peku, patišpanj i još nešto, nazivaju pudinzima. Puding je prah koji se razmuti i skuva s mlekom. Onda ga ohladiš (mada je dobar i topao) i uživaš u slasnim i laganim zalogajima ukusa vanile, čokolade, jagode i sl. Ko još puding peče u rerni i još kaže da je kralj svih pudinga?! Svašta…

Međutim, kulturološke razlike nisu ništa neobično, a vrlo lako ih možete uočiti kada se bavite kulinarstvom. Zato već neko vreme znam (i ne prestajem da se čudim) da puding u Velikoj Britaniji nije isto što i kod nas, a istini za volju, i pite su im nekako čudnjikave, izgledaju kao tartovi.

No, uvek je lepo naučiti nešto novo, a još je lepše kada u vrelim danima možete da se zasladite jednom ovakvom poslasticom za čiju pripremu vam neće trebati ni mnogo vremena, ni mnogo sredstava.

Još jedan predlog za jelo koje ćete brzo pripremiti: Testenina s brokolijem 

Kralj svih pudinga, predlog Džejmija Olivera

Evo šta je potrebno:

4 jaja

350 – 400 ml mleka

115 g sitnih prezli

225 g šećera

4 pune kašike džema (najbolje od maline)

Potrebni sastojci

Priprema

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Uzmite 3 jajeta i razvojte žumanca od belanaca. Tri žumanca stavite u činiju i dodajte im jedno celo jaje, pa sve zajedno umutite sa 85 g šećera. Dodajte mleko i prezle i sve sjedinite.

Priprema1

Dno vatrostalne činije prekrijte džemom, ravnomerno razmazujući. Prelijte dobijenu smesu od umućenih žumanaca, šećera, mleka i prezli i stavite u rernu da se peče oko 40 do 60 minuta (pratite, vreme pečenja zavisi jačine grejača u rerni).

Priprema2

Tri belanca umutite sa preostalim šećerom, pa dobijeni šam rasporedite preko pečene smese. Vratite u rernu da se peče još 15 do 20 minuta, dok belanca ne dobiju lepu, svetlosmeđu boju.

Završni izgled

Na kraju, izvadite ovaj kolač iz rerne, dajte mu malo vremena da se ohladi, a onda navalite na njega kašikama ili viljuškama – čime vam drago. U trenutku će vam postati jasno zašto je kralj svih pudinga. I da je titula potpuno zaslužena.  A to da li je pravi ili lažni puding, te peče se, ne peče se… apsolutno prestaje da bude važno.

Verujte mi na reč i uživajte!

Ako vam se dopao ovaj recept, ne propustite i: Pasta alla Norma

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…