Recepti koje možete da napravite kod kuće, a izgledaju kao iz dobrih restorana
Nemamo uvek vremena, energije ili novca da odemo u skuplji restoran, ali to ne znači da ne zaslužujemo da se počastimo s vremena na vreme. Možda vam predstoji posebna prilika, poput rođendana ili godišnjice, koju treba da proslavite ili ste možda već dugo čekali neki poseban izlazak. Recepti kao iz dobrih restorana su prikladno rešenje. Lepo se obucite, upalite nekoliko sveća i pripremite se za noćni izlazak sa pet zvezdica u udobnosti svog doma.
RECEPTI KAO IZ DOBRIH RESTORANA KOJE MOŽETE DA PROBATE
U nastavku smo sastavili listu od 3 recepata za glavna jela koje možete napraviti kod kuće, a koji će izgledati kao iz vašeg omiljenog restorana.
Kremasta piletina u tiganju
Sastojci:
3 kašike višenamenskog brašna
1/2 kašičice sitne soli
450 g pilećih prsa
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
30 ml suvog belog vina
90 ml pilećeg bujona
60 ml pavlake za kuvanje
40 g sušenog paradajza, grubo iseckanog
1/2 kašičice sušenog origana
1/4 kašičice pahuljica crvene paprike
60 g rendanog parmezana
1 kašika svežeg limunovog soka
2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, za ukras
Priprema
Pecite piletinu. Pomešajte 3 kašike višenamenskog brašna i 1/2 kašičice fine soli u plitkoj posudi ili tanjiru. Provucite pileća prsa kroz mešavinu brašna i otresite višak. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u vreli tiganj i zagrejte. Dodajte kotlete u jednom sloju i pecite 3 do 4 minuta. Okrenite piletinu na drugu stranu, još 2 do 4 minuta. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite sa strane.
Napravite sos. Smanjite vatru na srednju i dodajte 3 čena belog luka, mlevenog. Pržite, stalno mešajući dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte belo vino i dinstajte dok više ne osetite miris alkohola, oko 1 minut. Dodajte pileći bujon, pavlaku za kuvanje, sušeni paradajz, sušeni origano i pahuljice crvene paprike. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje-nisku da održite ključanje. Dodajte parmezan malo po malo, mešajući nakon svakog dodavanja, dok se sve ne istopi. Dodajte 1 kašiku svežeg limunovog soka i promešajte da se sjedini.
Ubacite piletinu u sos i dinstajte dok se ne zagreje i sos se malo zgusne, 4 do 5 minuta. Servirajte ukrašeno sa 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka. Uživajte u predivnom ukusu.
Rižoto od bundeve
400 g bundeve iseckane na kockice
500 ml vode
50 g putera
150 ml suvog belog vina
2-3 čena belog luka
1 srednji crveni luk
300 g pirinča (2 mere)
1 l pilećeg ili povrtnog bujona
50 g parmezana
3-4 lista sveže žalfije
So
Biber
Maslinovo ulje
200 g pečurki
30 g putera
Priprema
Pripremite bujon i držite ga na toplom dok pripremate ostatak jela. Zagrejte na blagoj vatri malo putera i kašiku maslinovog ulja, pa na njemu propržite čenove belog luka i 3-4 lista žalfije. Kada se zarumene dodajte seckanu bundevu, vodu, zatim malo posolite, promešajte i poklopite. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata, odnosno dok bundeva ne omekša i ne počne da se raspada. Sklonite sa ringle, prohladite i celu smesu izmiksajte u blenderu, a možete i da je ispasirate štapnim mikserom ili pasirkom za pire.
U manjoj šerpi zagrejte kašiku putera sa dve kašike maslinovog ulja, pa izdinstajte crveni ni luk dok ne postane staklast. Tada dodajte pirinač i pržite ga uz povremeno mešanje oko 2-3 minuta, sve dok ne postane proziran.
Nalijte vino i mešajte dok se ne ukuva. Kada pirinač upije svu tečnost nastavite sa dodavanjem po jednu kutlaču bujona i po kutlaču pirea od bundeve. Morate stalno da mešate kada osetite da se pirinač lepi za dno šerpe znači da je vreme da dodate nove kutlače bujona i pirea od bundeve. I tako sve dok ih ne potrošite. Malo posolite i pobiberite pred kraj kuvanja.
Rižoto je dovoljno kuvan kada je zrno i dalje malo čvrsto u sredini. Vodite računa jer pirinač nikako ne sme biti raskuvan. Na kraju proverite ukus i po potrebi dodajte još soli, bibera, pa ubacite preostali puter i narendani parmezan. Ako vam rižoto deluje suviše gust, dodajte još malo bujona, jer treba da bude rastresit, a ne gust i zgrudvan.
Pečurke dobro isčetkajte, isecite na deblje listove, sotirajte 5-10 minuta na puteru.
Sipajte rižoto, sotirane pečurke stavite na vrh, ukrasite nekim svežim začinom.
Jagnjetina na žaru
Sastojci
1,5 kg jagnjećeg mesa
Za marinadu:
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene tucane paprike
2 kašike sirćeta ili soka od limuna
1 šolja belog vina
Za prilog:
sezonska salata
Marinada: Crni luk iseći na sitno, beli luk takođe, dodajte tucanu papriku, sitćeta i vino. Sastojke pomešajte i prelijte preko jagnjećeg mesa. Ostavite u frižideru da odstoji jednu noć. Sutradan meso izvadite iz marinade i isecite na komade.
Pecite na roštilju, okrećući meso sa svih strana. Poslužite sa salatom po želji.
Možda će vas zanimati i: Recepti za ukusne obroke koji smanjuju holesterol
Marina Puzić