Recepti koje možete da napravite kod kuće, a izgledaju kao iz dobrih restorana

Nemamo uvek vremena, energije ili novca da odemo u skuplji restoran, ali to ne znači da ne zaslužujemo da se počastimo s vremena na vreme. Možda vam predstoji posebna prilika, poput rođendana ili godišnjice, koju treba da proslavite ili ste možda već dugo čekali neki poseban izlazak. Recepti kao iz dobrih restorana su prikladno rešenje. Lepo se obucite, upalite nekoliko sveća i pripremite se za noćni izlazak sa pet zvezdica u udobnosti svog doma.

RECEPTI KAO IZ DOBRIH RESTORANA KOJE MOŽETE DA PROBATE

U nastavku smo sastavili listu od 3 recepata za glavna jela koje možete napraviti kod kuće, a koji će izgledati kao iz vašeg omiljenog restorana.

Kremasta piletina u tiganju

Sastojci:

3 kašike višenamenskog brašna

1/2 kašičice sitne soli

450 g pilećih prsa

2 kašike maslinovog ulja

3 čena belog luka

30 ml suvog belog vina

90 ml pilećeg bujona

60 ml pavlake za kuvanje

40 g sušenog paradajza, grubo iseckanog

1/2 kašičice sušenog origana

1/4 kašičice pahuljica crvene paprike

60 g rendanog parmezana

1 kašika svežeg limunovog soka

2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, za ukras

Priprema

Pecite piletinu. Pomešajte 3 kašike višenamenskog brašna i 1/2 kašičice fine soli u plitkoj posudi ili tanjiru. Provucite pileća prsa kroz mešavinu brašna i otresite višak. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja u vreli tiganj i zagrejte. Dodajte kotlete u jednom sloju i pecite 3 do 4 minuta. Okrenite piletinu na drugu stranu, još 2 do 4 minuta. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite sa strane.

Napravite sos. Smanjite vatru na srednju i dodajte 3 čena belog luka, mlevenog. Pržite, stalno mešajući dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte belo vino i dinstajte dok više ne osetite miris alkohola, oko 1 minut. Dodajte pileći bujon, pavlaku za kuvanje, sušeni paradajz, sušeni origano i pahuljice crvene paprike. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje-nisku da održite ključanje. Dodajte parmezan malo po malo, mešajući nakon svakog dodavanja, dok se sve ne istopi. Dodajte 1 kašiku svežeg limunovog soka i promešajte da se sjedini.

Ubacite piletinu u sos i dinstajte dok se ne zagreje i sos se malo zgusne, 4 do 5 minuta. Servirajte ukrašeno sa 2 kašike sitno seckanog svežeg bosiljka. Uživajte u predivnom ukusu.

instagram.com/saltandlavender

Rižoto od bundeve

Sastojci

400 g bundeve iseckane na kockice

500 ml vode

50 g putera

150 ml suvog belog vina

2-3 čena belog luka

1 srednji crveni luk

300 g pirinča (2 mere)

1 l pilećeg ili povrtnog bujona

50 g parmezana

3-4 lista sveže žalfije

So

Biber

Maslinovo ulje

200 g pečurki

30 g putera

Priprema

Pripremite bujon i držite ga na toplom dok pripremate ostatak jela. Zagrejte na blagoj vatri malo putera i kašiku maslinovog ulja, pa na njemu propržite čenove belog luka i 3-4 lista žalfije. Kada se zarumene dodajte seckanu bundevu, vodu, zatim malo posolite, promešajte i poklopite. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata, odnosno dok bundeva ne omekša i ne počne da se raspada. Sklonite sa ringle, prohladite i celu smesu izmiksajte u blenderu, a možete i da je ispasirate štapnim mikserom ili pasirkom za pire.

U manjoj šerpi zagrejte kašiku putera sa dve kašike maslinovog ulja, pa izdinstajte crveni ni luk dok ne postane staklast. Tada dodajte pirinač i pržite ga uz povremeno mešanje oko 2-3 minuta, sve dok ne postane proziran.

Nalijte vino i mešajte dok se ne ukuva. Kada pirinač upije svu tečnost nastavite sa dodavanjem po jednu kutlaču bujona i po kutlaču pirea od bundeve. Morate stalno da mešate kada osetite da se pirinač lepi za dno šerpe znači da je vreme da dodate nove kutlače bujona i pirea od bundeve. I tako sve dok ih ne potrošite. Malo posolite i pobiberite pred kraj kuvanja.

Rižoto je dovoljno kuvan kada je zrno i dalje malo čvrsto u sredini. Vodite računa jer pirinač nikako ne sme biti raskuvan. Na kraju proverite ukus i po potrebi dodajte još soli, bibera, pa ubacite preostali puter i narendani parmezan. Ako vam rižoto deluje suviše gust, dodajte još malo bujona, jer treba da bude rastresit, a ne gust i zgrudvan.

Pečurke dobro isčetkajte, isecite na deblje listove, sotirajte 5-10 minuta na puteru.

Sipajte rižoto, sotirane pečurke stavite na vrh, ukrasite nekim svežim začinom.

instagram.com/chefgood

Jagnjetina na žaru

Sastojci

1,5 kg jagnjećeg mesa

Za marinadu:
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene tucane paprike
2 kašike sirćeta ili soka od limuna
1 šolja belog vina

Za prilog:

sezonska salata

Marinada: Crni luk iseći na sitno, beli luk takođe, dodajte tucanu papriku, sitćeta i vino. Sastojke pomešajte i prelijte preko jagnjećeg mesa. Ostavite u frižideru da odstoji jednu noć. Sutradan meso izvadite iz marinade i isecite na komade.

Pecite na roštilju, okrećući meso sa svih strana. Poslužite sa salatom po želji.

instagram.com/hoppersdoha

Možda će vas zanimati i: Recepti za ukusne obroke koji smanjuju holesterol

Marina Puzić