Recepti sa belim lukom koji čuvaju zdravlje i tope se u ustima

Recepti sa belim lukom su savršen način da maksimalno uživate u aromama ovog zdravog povrća, koje je odlično i za vaše zdravlje i za vaše nepce.

Beli luk se koristi kako u medicini, tako i kao hrana ili začin, od najranijih dana zabeležene istorije. Veliki deo zdravstvenih benefita belog luka dolazi od aktivnog jedinjenja koje se zove alicin. Ovo jedinjenje koje sadrži sumpor daje belom luku oštar miris i karakterističan ukus. Seckanje ili drobljenje stimuliše proizvodnju alicina. Ali, smatra se da primena toplote može inhibirati neka od lekovitih svojstava belog luka, zbog čega je najbolje dodati ga u jelo kasnije u procesu kuvanja.

Beli luk takođe ima dugu istoriju upotrebe protiv virusa, bakterija i gljivica. Nazivaju ga „ruskim penicilinom“ a nadaleko su čuvena njegova antibakterijska svojstva.

Recepti sa belim lukom koje morate da probate

Piletina sa belim lukom i limunom

Neobičan i svež način da spremite piletinu – a istovremeno i vrlo brz recept, savršen za radne dane.

Sastojci

8 komada piletine sa kožom i kostima

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika belog luka u prahu

2 grančice svežeg ruzmarina, grubo iseckane

1/2 kašičice soli

Priprema

Pomešajte sok od limuna sa uljem, belim lukom u prahu, ruzmarinom i solju. Začinite svežim biberom. Preliti preko piletine. Ravnomerno premažite svako parče. Marinirajte na sobnoj temperaturi 20 minuta ili stavite u frižider do 4 sata. Sklonite piletinu iz marinade. Stavite piletinu sa kožom nadole na tiganj. Krčkajte, sa zatvorenim poklopcem, 10 minuta. Okrenite piletinu i nastavite da pečete, zatvorenog poklopca, dok ne postane mekana kada se pritisne, još 10 do 12 minuta. Poslužite sa kriškama limuna.

Rebarca sa đumbirom i belim lukom

Ništa ukusnije od sočnih rebarca – sa azijskim začinima dobiće potpuno novi šmek.

Sastojci

1,5 kg svinjskih rebara

3/4 šolje smeđeg šećera

1/2 šolje vode

1/4 šolje Vorčester sosa

1/4 šolje soja sosa

1 kašika ljutog sosa

5 čena belog luka, mlevenog

4 kašičice narendanog svežeg đumbira

1 kašika semena susama

Kari, korijander i kumin po ukusu

Priprema

U rebarca utrljajte kari, korijander i kumin po ukusu. Šećer umutite sa vodom, soja sosom, ljutim sosom, belim lukom i đumbirom. Stavite rebra u odgovarajuću posudu i prelijte mešavinom šećera i soseva. Pokrijte i kuvajte dok meso ne omekša, 3 do 4 sata na visokoj temperaturi ili 6 sati na niskoj temperaturi. Na kraju pospite susamom i poslužite toplo.

Hlebići sa belim lukom

Preliveni rastopljenim puterom od belog luka i peršunom, mekani hlebići nikada nisu bili boljeg ukusa.

Sastojci

2 šolje mleka

1 kašika aktivnog suvog kvasca

1/4 šolje šećera

1/2 šolje putera, narezan na kockice i podeljen

1 kašičica soli

2 jaja

4 šolje višenamenskog brašna

2 čena belog luka, narendanog

2 kašike peršuna, seckanog

Priprema

Zagrejte šolju mleka. Umešajte kvasac i kašiku šećera i ostavite da malo odstoji, oko 10 minuta. Preostalu šolju mleka zagrejte sa trećinom putera. Ohladiti do mlakog, pa dodati jaja, kao i mmešavinu kvasca.

Smesu umutite mikserom. Postepeno dodajte brašno dok se ne formira hrapavo testo, oko 2 min. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko sat i po vremena.

Prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Podelite na pola, a zatim svaku polovinu podeliti na 10 delova. Razvaljajte u glatke okrugle kuglice. Ređajte kuglice u pripremljenu tepsiju i pokrijte istim peškirom. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat. Nakon toga, pecite dok ne porumeni, oko 15-20 min. Pustite da se ohladi. Dva narendana čena belog luka pomeštajte sa dve kašike putera u malom tiganju. Umešajte dve kašike peršuna, a zatim premažite vrhove pečenih hlebića mešavinom belog luka.

Pročitajte i ovo: Jednostavne i ukusne letnje salate Marte Stjuart

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković