Jednostavne i ukusne letnje salate Marte Stjuart

Leto je vreme kada nam prijaju lagani obroci. Prvo, zbog toga što je veoma vruće i niko ne želi da stoji pored šporeta duže nego što bi trebalo, a drugo, zato što od vrućine nemamo apetit. Jedino što prija su salate, sladoled i voće, pa kad je već tako, evo nekoliko recepata za jednostavne i ukusne letnje salate Marte Stjuart koje će vam se svideti na prvi zalogaj.

Krompir salata sa mladim lukom

Sastojci: 8 belih krompira srednje veličine, krupna morska so, 1 1/4 šolje majoneza, 2 kašike svežeg limunovog soka, 1 kašika dižon senfa, 1 kašika seckanog svežeg kapra, mleveni biber, 3 stabljike celera, oljuštene i tanko isečene, 1 1/2 šolje sitno seckanog mladog luka, 3 glavice crnog luka, tanko isečene, 6 velikih tvrdo kuvanih jaja, iseckanih.

Priprema: Sipajte vodu u lonac, posolite, a kada voda provri, ubacite krompir. Kuvajte dok ne omekša, 20 do 25 minuta. Kada je skuvan, ocedite i ostavite da se ohladi.

U zasebnoj činiji pomešajte majonez, limunov sok, senf i kapar i sve začinite solju i biberom. Krompir oljuštite i isecite na komade veličine 1 do 2 cm, pa dodajte majonezu. Iseckajte celer, luk i mladi luk (ostavite malo za dekorisanje) i kuvana jaja, dodajte nasečenim krompirima i promešajte. Ostavite u frižideru pokriveno, dok ne dođe vreme za serviranje.

Salata od paradajza, kukuruza i avokada

Sastojci: 1 šolja kukuruza šećerca, 2 šolje čeri paradajza (prepolovljenih ili isečenih na četvrtine, ako su krupniji), 1 avokado, oljušten i isečen na kockice, 2 manje glavice crnog luka, tanko isečene, 2 kašike svežeg soka od limete, 1 kašika biljnog ulja, krupna morska so i mleveni biber.

Priprema: Skuvani kukuruz šećerac ocedite i sipajte u činiju. Dodajte paradajz, avokado, mladi luk, sok od limete i ulje. Začinite solju i biberom i lagano promešajte da se sjedini.

Pročitajte i: 5 ledenih čajeva koje morate probati ovog leta

Salata od iseckane cvekle i šargarepe

Sastojci: 1/4 šolje svežeg limunovog soka, 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1 kašika meda, 3/4 kašičice mlevenog kima, 1/2 kašičice mlevenog korijandera, 1/4 kašičice mlevenog cimeta, 1/8 do 1/4 kašičice kajenskog bibera. krupna morska so, oko 400 gr sirove cvekle, oljuštene, 2 veće šargarepe, oljuštene, 1/3 šolje grubo iseckanog svežeg peršuna.

Priprema: U posudi srednje veličine umutite sok od limuna, ulje, med, kim, korijander, cimet, kajenski biber i 3/4 kašičice soli.

U procesoru za hranu (multipraktiku) izrendajte cveklu, a zatim šargarepu. Dodajte u činiju u kojoj su prethodno sjedinjeni sastojci, pospite peršunom i promešajte da se sjedini.

Salata od jaja

Sastojci: 8 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih i krupno nasečenih, 1/2 šolje majoneza, 2 kašike seckanog celera, 2 kašičice dižon senfa, malo čili sosa (u odnosu na to koliko volite ljuto, može i bez ovog sastojka), so, biber, zelena salata, hleb ili tost.

Priprema: U činiji srednje veličine krupno isecite 8 tvrdo kuvanih jaja, prethodno oljuštenih. U zasebnom sudu pomešajte sve ostale sastojke: 1/2 šolje majoneza, 2 kašike seckanog celera, 2 kašičice dižon senfa i malo čili sosa (ili malo više, ako ste ljubitelj začinjene hrane). Dodajte isečena jaja, posolite i pobiberite po ukusu i lagano promešajte da se sve sjedini.

Predlog za serviranje: ova salata će sjajno ići uz tost hleb, sa malo zelene salate.

Crni pasulj i kukuruz

Sastojci: 1 1/2 kašike maslinovog ulja, 1 veliki čen belog luka, izgnječen, 1 mali crni luk, sitno iseckan, 1 konzerva crnog pasulja, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašičica sušenog origana, 1/4 šolje zelenog čilija iz konzerve, isečenog na kockice od 1/4 inča, 1 šolja svežih zrna kukuruza, so i mleveni biber po ukusu, 1 kašika grubo iseckanog peršunovog lista, za ukras.

Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u tiganju ili šerpi, na vatri srednje jačine. Dodajte beli i crni luk i dinstajte, povremeno mešajući, dok lun ne postane providan, staklast i veoma mekan (oko 10 minuta).

Ocedite crni pasulj i ostavite 1/4 šolje tečnosti. Pasulj, kukuruz i preostale sastojke, osim peršuna, dodajte u tiganj/šerpu, dolijte tečnost koju ste odvojili iz konzerve pasulja i poklopite. Malo pojačajte vatru i kuvajte, povremeno mešajući, 10 do 12 minuta. Sklonite sa vatre, prebacite u posudu za serviranje i ukrasite peršunovim listom. Poslužite odmah.

Možda će vas interesovati i: Cook like Jamie – Pasta alla Norma

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.