Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Regulišite nadutost bez upotrebe lekova

Nadimanje, odnosno nadutost stomaka je stanje koje je svaka osoba doživela. Nastaje onda kada se jave smetnje u radu sistema za varenje, što utiče na stvaranje veće količine gasova u crevima. Svaka osoba nadimanje doživljava na svoj način. Za jedne je nadutost stanje koje vrlo lako podnose, dok drugima stvara strašne smetnje, čineći ih tromima i otežavajući bavljenje svakodnevim aktivnostima. Najčešći simptomi su: učestali gasovi, osećaj težine i pritiska u stomaku, krčenje creva, bol u želucu, nagon za podrigivanjem… Regulišite nadutost bez lekova, ali prvo da objasnimo…

Zašto se javlja nadimanje

S obzirom na to da se nadutost stomaka najčešće javlja nakon obroka, jasno je da ima veze sa ishranom. Međutim, pored toga šta jedemo, važan je i način na koji jedemo. Nabrojaćemo pojedine od mogućih uzroka:

  • jedete brzo, čime u digestivni trakt unosite mnogo vazduha,
  • pijete mnogo gaziranih napitaka ili kafe,
  • jedete kasno noću ili neposredno pred spavanje,
  • imate intoleranciju na određene namirnice ili sastojke iz hrane,
  • ne unosite dovoljno vitamina.

Uz ishranu, važni faktori pojave nadutosti su i stres, nedostatak fizičke aktivnosti, kao i upotreba određenih lekova.

Kako da pomognete sebi

Vežbe disanja, fizička aktivnost i hidratacija su pojedini od najpopularnijih načina da umirite stomak, međutim, postoji još nekoliko stvari koje će vam pomoći i doneti olakšanje.

regulišite nadutost

Autofagija

Nedavna studija pokazala je da je skoro 36% Amerikanaca na dijeti, a njihov najčešći izbor je autofagija. Mnogi ljudi koji obroke raspoređuju na ovaj način tvrde da su im problemi sa nadimanjem nestali za nešto manje od nedelju dana. Ako niste upoznati sa autofagijom i načinom na koji ona funkcioniše, saznaćete u tekstu Šta je autofagija i zašto nam je potrebna.

Đumbir

Đumbir je jedan od sastojaka koji ima najbolja protivupalna svojstva. Najmoćniji je i najsnažniji kada ga koristite u svežem obliku, ali đumbir možete naći i u obliku praha, u čajevima i raznim suplementima. Pošto đumbir ublažava osećaj nelagodnosti i štiti sluzokožu želuca, sigurno će vam biti dobar saveznik u borbi protiv nadimanja, mučnine, bolova i još mnogo toga. Koren đumbira može izgledati zastrašujuće, ako ga nikada ranije niste koristili, ali je zapravo vrlo jednostavan za upotrebu. Danas ga možete kupiti u skoro svakoj prodavnici. Kada poželite da ga upotrebite, odlomite jedan komadić, operite, oljuštite i bacite u blender, izrendajte ili napravite čaj. U svakom obliku će delovati blagotvorno na vaš organizam.

Komorač

Poznato je da komorač čini čuda za probavni sistem. U tradicionalnoj medicini komorač se koristi za ublažavanje svih simptoma – od nadimanja, preko bolova u stomaku, do intenzivnog gasa. Nedavna studija je pokazala da i biljka i seme komorača imaju protivupalna svojstva, a takođe i antibakterijska i antigljivična. Njegovo seme i prah imaju ukus kao sladić i zaista ga možete koristiti uz razna jela. Možete ga dodati i direktno u toplu vodu, sipati nekoliko kapi limuna i uživati u osvežavajućem i zdravom napitku.

Tečnija hrana

Nedavno je otkriveno da ćete, ukoliko jedete tečniju hranu, imati manje problema sa nadimanjem. Naime, što je hrana mekša, lakše ćete je svariti. Zato, pokušajte da u hranu koju kuvate dodate više vode i da produžite proces kuvanja. Ako pripremate ovsene pahuljice, neka budu tečnije, ako kuvate pirinač ili kinou – dodajte više vode, tako da bude skoro kao čorbica. Jedite više supe i pasirane hrane. Bez obzira na to da li imate problema sa nadimanjem ili ne, ovo će vam pomoći da lakše varite hranu i apsorbujete više hranljivih materija.

Upravljajte stresom

Verovali ili ne, nadimanje nije uvek rezultat onoga što unosite u svoj organizam. Kortizol, poznat i kao hormon stresa, može izazvati razne simptome koji se osećaju u celom telu, pa tako može biti odgovoran i za nadimanje. Istraživanja pokazuju da stres direktno utiče na sistem za varenje, te prouzrokuje i nadutost. Pojedini prirodni načini za koje je dokazano da snižavaju nivo kortizola su bolji san noću, vežbanje niskog intenziteta i meditacija. Ipak, jedna od najboljih vežbi za smanjenje kortizola je hodanje. Ne brzo hodanje, samo obično hodanje umerenim tempom, u trajanju od oko 20 minuta. Dovoljno lako da bi mogao da praktikuje svako!

Pridružite se izazovu i meditirajte sa nama: Probudi mir i radost u sebi

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.