Koliko sati spavanja je potrebno deci (prema uzrastu)

Obrasci spavanja se menjaju sa odrastanjem, a dečije potrebe mogu biti individualne i promenljive. Ako ste zabrinuti da li vaše dete školskog uzrasta ima dovoljno sati spavanja ili da li vaš tinejdžer previše spava, broj sati spavanja koje stručnjaci sravnjuju prema uzrastu, može vam pomoći da se orijentišete.

Zašto je važno da deca dovoljno spavaju

Kada deca ne spavaju dobro, njihovo zdravlje i blagostanje mogu biti narušeni. San i odmor su ključan faktor zdravog i aktivnog života i za odrasle, ali dovoljno sna je naročito bitno dok deca rastu i razvijaju se. Dobar san je važan za neometan razvoj kognitivnih funkcija, pažnju i pamćenje prilikom dnevnih aktivnosti. Nedostatak sna može uticati na koordinaciju ruku i vida, male i velike motoričke sposobnosti, pamćenje, koncentraciju i ponašanje, odnosno, na fizičko i mentalno zdravlje deteta.

Kada su deca odmorna, bolje su raspoložena, njihova tela su u stanju da se bore sa infekcijama, bolje uče i pamte. Iako se potrebe za snom menjaju kako dete raste, dovoljno sati spavanja i dalje ostaje prioritet zdravog razvoja i kvaliteta života.

Koliko spavaju novorođene bebe

Novorođenčad prvih nekoliko meseci većinu vremena provodi spavajući, mada je taj san isprekidan – ciklusi spavanja su kratki i može vam izgledati da je beba stalno pospana i svakog časa polako tone u san i budi se. Za bebe je to normalno, ali roditeljima je teško, jer moraju da se prilagode bebinom ritmu (koji zapravo još nije uspostavljen) i ne mogu sebi da obezbede dovoljno sati spavanja.

Od rođenja, u naredna tri meseca, bebe spavaju više nego u bilo kojoj drugoj fazi razvoja, jer se prilagođavaju spoljašnjem svetu i san podržava njihov brzi razvoj. U ovom periodu ne treba pokušavati uspostavljanje vremena za spavanje, a ako je beba razdražljiva naročito prilikom hranjenja, treba se postarati da se ukloni stimulacija i da joj se obezbede uslovi – neka deca su od rođenja osetljivija od druge i treba im više mira i tišine.

Pročitajte i ovo: Edukativne igračke za decu: Interaktivno učenje kroz boje i oblike

Sati spavanja u uzrastu od 4 do 12 meseci

U ovom periodu ukupni sati spavanja variraju između 12 i 16 sati tokom 24 sata.

Vreme za spavanje se polako uspostavlja i treba da se zasniva na tome koliko je sati kada se beba probudila ujutru i koliko vremena je bila budna između poslednjeg spavanja (dnevne dremke) i noćnog vremena za spavanje. Deca će u ovom uzrastu obično spavati noću (7-8 sati), sa dve ili tri dremke tokom dana, a znaci pospanosti su sada uočljivi – trljanje očiju i zevanje. Tokom ove faze bebe su prijemčive za trening spavanja, ali morate uzeti u obzir i individualne potrebe (i znake ponašanja) svog deteta.

Dužina spavanja u uzrastu od jedne do tri godine

Orijentacioni broj sati spavanja za decu od jedne do tri godine je 11 do 14 sati, uključujući i dnevne dremke. U ovom periodu deca koja su spavala dva ili tri puta tokom dana, mogu izbaciti jednu dnevnu dremku. U ovoj razvojnoj fazi deca su vrlo aktivna i veća je verovatnoća da će uveče postati preumorna, ali nesklona da se umire i odu na spavanje. Ovo može izgledati kao hiperaktivnost, razdražljivost i povećana emocionalnost, pa tada treba više pažnje posvetiti ritualima pred spavanje (kupanje, razgovaranje, čitanje, spremanje igračaka za spavanje…)

Sati spavanja u uzrastu od 3 do 5 godina

U ovom uzrastu se broj sati spavanja neznatno menja, uglavnom na način da se ustanovi dug noćni san, a izbaci dnevno spavanje. Većina dece do pete godine izbaci kraće dnevne periode spavanja i počne da spava cele noći, 12 ili više sati.

Koliko sna treba deci u uzrastu od 6 do 12 godina

Deca školskog uzrasta treba da spavaju od devet do 12 sati noću – ako nemaju dovoljno sati spavanja, primetićete i u skladu sa tim možete odrediti vreme za odlazak na počinak.

Kad počnu predškolske i školske obaveze, deci može biti teško da se ujutru probude i da se koncentrišu i budu aktivna u školi, što zahteva preusmeravanje i bolje tempiranje smirivanja dnevnih aktivnosti i odlaska na spavanje. Umorna deca mogu biti razdražljiva i mogu burnije reagovati čak i na blage negativne stimuluse, kao što je kada im nešto ne dozvolite i kažete im „ne“.

Koliko sati spavanja imaju vikendom, kad se sami bude kada su naspavani, toliko im je potrebno i radnim danima, a to obično znači raniji odlazak u krevet.

Sati spavanja za decu od 13 do 18 godina

Tokom tinejdžerskog uzrasta, sati spavanja se približavaju standardima za odrasle, od osam do deset sati tokom noći. Mnogi tinejdžeri odlažu odlazak na spavanje zbog večernjih obaveza (treninzi, dodatni časovi, domaći zadaci), ali i zbog tehnologije. Gust raspored i navika upotrebe telefona utiču na njihov san i to se pokazuje u ponašanju. Starija deca mogu imati problema da se koncentrišu u školi, da komuniciraju i regulišu svoja osećanja, što može ukazivati na nedovoljan broj sati spavanja.

Adolescenti koji ne spavaju dovoljno tokom noći mogu biti pospani tokom dana i može im biti teško da se usredsrede na školske aktivnosti, mogu izgubiti interesovanje za aktivnosti koje su im ranije bile prijatne i pokazati povećanu anksioznost i loše raspoloženje. Mozak nastavlja da se razvija i sazreva i u dvadesetim godinama, tako da je važno da se uverite da vaš tinejdžer ima dovoljno sna i odmora.

Previše i premalo sati spavanja

Češće se dešava da deca ne spavaju dovoljno, ali dešava se i da previše spavaju. Njima može biti teško da se uspavaju uveče, mogu se buditi tokom noći i teško se rasaniti ujutru – može delovati kao da previše spavaju, dok zapravo nemaju odgovarajući kontinuitet spavanja.

Mnogo češće se dešava da deca nemaju dovoljno sati spavanja i tada su rasejana, razdražljiva i preterano emocionalna i to se može videti kod dece svih uzrasta, koja ne spavaju dovoljno.

Ako stalno nedovoljno spavaju, to može biti znak ozbiljnijeg problema sa spavanjem. Svako dete je drugačije, ali istrajan nedostatak sna može značiti poremećaj spavanja – ako dete ima problema sa spavanjem, obratite se lekaru, kako bi se ustanovili ili isključili fizički uzroci i napravila strategija rešavanja ovog problema.

Pročitajte i ovo: Kako razviti zdrave navike u ishrani kod dece?

Naslovna fotografija: Pexels/Ron Lach

Brankica Milošević