Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zadivljujuće činjenice o holivudskoj divi Šeron Tejt

Nekadašnja lepotica i glumica, Šeron Tejt, koja je igrala u kultnim filmovima Valley of the Dolls i The Fearless Vampire Killers, bila je supruga režisera Romana Polanskog. Prema mišljenju mnogih, Šeron je bila najlepša žena svoje generacije i ultimativna poster-devojka šezdesetih. Originalna Malibu Barbie iz 1971. godine bila je inspirisana njenim likom iz filma Don’t Make Waves. Danas, ipak, Šeron je najpoznatija po načinu svoje smrti – kad je trudna, sa 26 godina postala žrtva sledbenika Čarlsa Mensona. Prema rečima njene porodice, prijatelja i poznavalaca, Šeron Tejt je uvek bila ljubazna, brižna i toplog srca. Iz tog razloga se osvrćemo na posebne trenutke iz njenog prelepog, kratkotrajnog života koji su joj obezbedili status holivudske ikone.

Proglašena je najlepšom bebom u Teksasu

Odmah nakon rođenja 24. januara 1943. u Dalasu, pričalo se da je Šeron najlepša beba u SAD, a sa četiri meseca je u Teksasu zvanično i dobila tu titulu! Njen otac Pol Džejms Tejt je bio vojni oficir, pa se porodica često selila, a Šeron je svuda osvajala takmičenja u lepoti – postavši i mis Ričlanda u državi Vašington 1959. godine. Porodica se potom preselila u Italiju, u Veronu, gde se Šeron, takođe, bavila manekenstvom. Bila je proglašena i za kraljicu mature u američkoj srednjoj školi u Vičenci.

Prvu ulogu je dobila u Rimu

Budući da se pojavljivala u TV reklamama, njenu nesvakidašnju lepotu ubrzo su primetili i filmski producenti, pa je dobila malu ulogu u epic ostvarenju Barabbas (1961) u kom je glavnu ulogu tumačio Anthony Quinn, a koji je sniman u Rimu. Iako njen angažman nije bio kreditovan, bio je dovoljan da je usmeri u pravcu Holivuda.

Ljubav na prvi pogled

Pre nego što je upoznala Romana Polanskog, Šeron Tejt je već igrala u nizu filmskih i TV ostvarenja, od kojih se izdvajaju serija The Beverly Hillbillies (1963-1965) i horor film Eye of the Devil (1966). Polanski je bio u potrazi za glumicom koja će igrati u njegovom novom komičnom horor ostvarenju The Fearless Vampire Killers (1967), koji se originalno zvao Dance of the Vampires. Na zakazanoj večeri sa Šeron, Roman nije progovarao, već ju je samo posmatrao. Za drugu večeru ju je pozvao u svoj stan, gde ju je prepao noseći masku Frankenštajnovog čudovišta – samo da bi joj video reakciju. Dok je Šeron još bila u šoku, pozvao je ekipu filma i saopštio im da je mlada glumica dobila ulogu.

Venčanje – medijska senzacija

Šeron i Roman su se venčali već sledeće, 1968. godine. Ceremonija je bila svojevrsni medijski spektakl na kom je prisustvovalo više fotografa, nego gostiju. Zvezda serije Dynasty, Džoan Kolins, opisala je Šeron kao „jednu od najlepših nevesti koju je ikad videla“. Šeron i Roman su plenili od ljubavi, što se i može videti na svakoj njihovoj fotografiji. Pričalo se da nije postojao zaljubljeniji holivudski par. Sve vreme su bili zajedno, često putovali, išli na žurke, družili se sa popularnim savremenicima – ali sa stilom. Iz svakog tekstualnog i video-intervjua se može primetiti da je Šeron bila classy, nežna, dobronamerna, uvek s osmehom na licu.

Karijera je cvetala

Iako kratkotrajna, karijera Šeron Tejt je bila ispunjena filmovima koji su danas stekli kult sledbenika. Njeno možda najpoznatije ostvarenje je Valley of the Dolls (1967), gde je činila glavni trio sa Barbarom Parkins (Peyton Place) i Peti Djuk (The Miracle Worker). Film, koji je bila zasnovan na istoimenom kontroverznom bestseleru Žaklin Suzan, govori o turbulentnim životima filmskih diva, na koje pritisak industrije toliko snažno utiče da se okreću narkoticima. Za ulogu tragične Dženifer, Šeron je bila nominovana za nagradu Zlatni globus.

Fotografije: WANNABE Media

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.

Ostavi komentar

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.