Šminka za žene preko 40: 7 saveta koji će vas podmladiti

Kada žena počne sa šminkanjem, naročito sada, tutorijali postaju deo svake rutine. Sa 20 i 30 godina, žene su smelije, probaju drugačije trendove i više eksperimentišu sa novim tehnikama šminkanja. Međutim, šminka za žene preko 40 godina je uglavnom svedenija, tada su ukusi definisaniji, a i razmišlja se više o tome šta će koži prijati.

Mnoge žene navode da pri prvoj pojavi bora mora da se bar malo promeni način šminkanja. Šminci se pristupa mnogo pažljivije jer se na odreni način ponovo upoznaju crte lica. Usput su se vremenom kupili i trikovi za koje se znalo da će jednog dana biti od koristi. Nakon što naučite šta najviše prija vašoj koži, bićete mnogo samouverenije i šminkanje će oduzeti malo vremena od vašeg dana. Potrudili smo se da izdvojimo nekoliko saveta – ovo je šminka za žene preko 40 godina koja neće učiniti da izgledate još starije.

Koristite prajmer koji poboljšava hidrataciju

Kad pripremate lice za šminkanje, probajte da koristite prajmer sa hijaluronskom kiselinom i kolagenom da biste povećali vlažnost vaše kože. U pitanju je čista formula – lagana dnevna hidratantna krema koja duboko hidrira dok ublažava pore i bore.

Prestanite sa korišćenjem teških podloga

Možda izgleda očigledno, ali previše podloge i pudera će učiniti da koža izgleda još starije. Ako preterujete sa osnovnim slojem, smesa će ući u bore i druge neravnine na licu, pa ćete izgledati kao nafilovana torta. Sjajna, lagana podloga ili nijansa vaše kože će zamagliti i zagladiti neujednačenu teksturu, umesto da je naglasi.

Posvetlite predeo ispod očiju

Jedan od prvih znakova starenja se vidi oko očiju. Posvetlite gornj i donji predeo oko očiju koristeći tehniku trougao svetlosti. Napravite obrnuti trougao ispod svakog oka, nežno tapkajući proizvod u kožu što će učiniti da taj predeo izgleda podignuto, ali pazite da ne preterate. Slično kao sa podlogom, ne želite korektorom da naglasite bore. Nekoliko kapi hidratantnog korektora iste ili svetlije nijanse od vaše podloge bi trebalo da završi posao.

Investirajte u kremaste proizvode

Većina šminkera je saglasna da kremasti ili tečni proizvodi za šminkanje mogu biti idealni za zreliju kožu. Osim ako struktura nije finija, proizvodi u prahu imaju tendenciju da se talože u finim linijama i da naglašavaju svaku nepravilnost na licu. Puderi, takođe, mogu da izgledaju neuredno i neujednačeno jer koža s godinama postaje suvlja. Kremasti proizvodi su prilično otporni na greške. Počnite sa nanošenjem male količine pudera, dok po potrebi postepeno prelazite na druge nijanse.

Nanesite rumenilo odozdo nagore

Da biste stvorili bolju iluziju, najbolje je da stavite rumenilo u obrnutom smeru, suprotno gravitaciji. Nanesite ga na gornji deo jagodica laganim pokretima prema gore. Rumenilo bi trebalo da bude suptilnije, a i nemojte ga nanositi po obrazima kao kada ste bili mlađi. Razlog tome je što se taj deo obraza opušta s godinama.

Oprezno sa svetlucavim senkama za oči

Niko nikada nije previše star da bi se igrao sa svetlucavim i šljokičastim senkama, ali se vodite pravilom – manje je više. Metalik senke mogu da se ponašaju kao kreda i da naglase sve nesavršenosti. Probajte sa mat ili satenskom nijansom kao prvim slojem i nanesite je u unutrašnji deo očne duplje, a zatim pomešajte srednje tamnu ili tamniju senku koju ćete naneti na pregib oka i spoljašni deo.

Koristite hidratantni sjaj za usne

Deluje kao da se šminka za žene preko 40 vrti oko hidratacije, što jeste istina koja važi i za usne. Kad birate ruževe, fokusirajte se da nađete one sa kremastom strukturom ili jednostavno kupite balzam za usne. Koliko god da su u trendu, jedna od najboljih odluka je da se izbegavaju mat nijanse. Iscrtavanje usana olovkom malo izvan linija će vam dati puniji izgled.

Pročitajte još i: Hajlajter za zrelu kožu – stručni saveti za majstorsko šminkanje

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović