Hajlajter za zrelu kožu – stručni saveti za majstorsko šminkanje

Hajlajter može dati vašoj koži ono što ne uspevate da postgnete uobičajenim načinom šminkanja – pravilna upotreba svetlucave magije ističe strukturu kostiju, nežno definiše linije lica, daje svež i mladalački izgled. Ali, da biste ovo postigli, potrebno je da odaberete pravu teksturu, koristite prave alate i da znate na koje delove lica treba (a na koje ne) da nanosite hajlajter.

Saveti stručnjaka – hajlajter za zrelu kožu

Hajlajter za volumen

Hajlajter treba da nanesete na mesta čiji volumen želite da poboljšate – jagodice, čelo, Kupidonov luk (sredina gornje linije usana). Izbegnite nanošenje hajlajtera na delove lica na kojima su pore proširene, ili je tekstura kože neujednačena i naborana, jer će hajlajter istaći ove nesavršenosti. Za problematične delove lica radije koristite lagani, svetli i mat korektor, sa kojim nećete pogrešiti i skrenuti pažnju na ono što želite da prikrijete.

Izbor teksture

Žene u zrelim godinama često izbegavaju hajlajter, verujući da je svetlucavost rezervisana za mladu kožu i da na njhovom licu neće delovati primereno. Ali zapravo, radi se samo o pravom izboru teksture, koja zreloj koži daje mladalački sjaj. Tečni hajlajter može biti pravi izbor, ukoliko ste odlučili da eksperimentišete i isprobate nov način šminkanja – nanesite ga na kraju i to samo na jagodice, kako biste isprobali efekat mekog sjaja i suptilne definicije. Tečni i kremasti hajlajteri se generalno preporučuju ženama sa suvom kožom, dok su oni u prahu bolji na masnoj koži, ali ako ga koristite samo na jagodicama (i iznad gornje usne), tečni proizvod će vam obezbediti postojanost i lako nanošenje. Hajlajter u prahu, kao i puder, može se uvući u pore i bore i učiniti da koža izgleda „zgužvano“.

Pročitajte i ovo: Zašto se javlja problem suvih usana i kako da ga rešite

Diskretni sjaj hajlajtera

Izbor pravog proizvoda se osim teksture odnosi i na nivo sjaja – ne želite šljokičasti sjaj na svom licu, već onaj diskretan, koji kao da izbija iznutra. Zato zaobiđite hajlajtere sa velikim svetlucavim česticama, jer se one takođe mogu uvući i zadržati u finim linijama i borama – i skrenuti pažnju na njih. Izaberite, dakle, kremasti ili tečni hajlajter (ili bilo koji na bazi kreme), koji ćete naneti vrhovima prstiju i koristite ga kao alat za popravku umornog izlgeda lica. Utapkajte malo na jagodice, ili delove lica kojima treba malo živosti i – zapazite čaroliju diskretnog sjaja!

Hajlajter – linija od usana do uha

Da biste bolje definisali oblik lica i istakli jagodice, koristite spoljašnji ugao usana kao početnu tačku, od koje izvlačite liniju do vrha uha. Ono što želite da postignete, jeste da boja (rumenilo, puder, hajlajter) ostane ispod jagodice, a ne iznad nje. Na ovaj način se struktura kostiju lica vizuelno podiže, umesto da ostane ravna i neistaknuta. U pitanju je suptilan potez, koji u ukupnom efektu pravi veliku razliku!

Ukupan sjaj umesto isticanja

Kada nanosite hajlajter na kraju šminkanja, preko pudera, postižete efekat isticanja kontura, ali ako želite da postignete ukupan sjaj lica, koristite malo hajlajtera kao bazu. To je trik profesionalnih šminkera – vlažni hajlajtere prirodnije diše kroz šminku i kada se pomeša sa puderom ili korektorom, daje onaj ukupan sjaj lica, koji nije upadljiv, ali daje vašoj koži svežiji i zdraviji izgled.

Četke za nanošenje hajlajtera

Nanosite hajlajter mekom, pahuljastom četkom – to je najbolji alat za šminkanje zrele kože, koji obezbeđuje ravnomerno nanošenje, pomaže da se šminka „slegne“ i ten ujednači i osigurava da ne nasete previše proizvoda na samo jedan deo lica, što daje efekat neuravnoteženosti, ili stvara mrlje.

Pomešajte sa rumenilom

Ako želite da nijansirate hajlajter, pomešajte ga sa tečnim rumenilom, ili bronzerom, pre nego što ga nanesete na lice. Odaberite lagano i prozračno rumenilo, koje je najbolje za zrelu kožu i pogodno za mešanje. Takođe možete isprobati i ovaj trik – nanesite kremasto rumenilo, a preko njega hajlajter.

Diskutabilna T-zona

Zrela koža ima tendenciju da bude suva, pa čak i ako vam je T zona ranije zadavala probleme i uvek ste se trudili da je matirate, sada možete pokušati sa hajlajterom – nanesite ga na sredinu čela i povucite samo jednu liniju duž nosa. Uravnotežite konture tako što ćete „pokriti“ sve strateške tačke lica – utapkajte malo hajlajtera ispod donjeg luka obrva, tik iznad gornje linije usne (Kupidonov luk), na vrh brade i na jagodične kosti.

Isprobajte kako to radi za vas – pokušajte sa mešanjem hajlajtera i tečnog pudera, koristite ga kao bazu, zajedno sa prajmerom za „duboki sjaj“, a isprobajte i nanošenje hajlajtera nakon šminkanja, samo ispod jagodica (od ugla usana do vrha uha), za isticanje i podizanje strukture lica. Probajte tečne, kremaste i proizvode u prahu – možda ustanovite da vam najviše odgovara kombinacija kremaste ili tečne baze sa malo sjaja, dok dodatni efekat isticanja možete postići samo jednim potezom nanošenja malo hajlajtera u prahu na jagodice.

I zapamtite – zrela koža ne trpi tešku šminku i neka vas u eksperimentisanju vodi pravilo „manje je više“. Manje sjaja, bolji efekat!

Pročitajte i ovo: Našminkajte se sami tako da izgledate 10 godina mlađe

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.