Šminkanje zrele kože: Ključni saveti za svež i prirodan izgled tena

S godinama, naša koža se stalno menja, a mi moramo uhvatiti korak s tim promenama i prilagoditi našu rutinu nege, ali i šminkanja. Iritacija i osetljivost kože se pogoršavaju tokom vremena, a šminka može samo da “dolije ulje na vatru” i izazove nove probleme. Međutim, to nipošto ne znači da treba da prestanemo da nosimo šminku u zrelom dobu.

Zapravo, samo malo znanja o sastojcima u proizvodima, kao i tehnikama nanošenja šminke, može vam pomoći da sprečite upale, kako bi vaša koža izgledala besprekorno.

Ključni saveti za šminkanje zrele kože

Fokus je na jačanju kožne barijere

Koža može da “bukne” kad testirate previše novih makeup proizvoda. Zbog toga je važno da se fokusirate na negu i jačanje barijere kože pre nego što uradite bilo šta drugo. Gruba sredstva za čišćenje zamenite hranljivim balzamima, koji su blagi i sadrže sastojke poput kolagena. Potražite kreme koje su osmišljene da umanje crvenilo i upalu, tako da se svaka šminka koju zatim nanesete glatko stopi s kožom.

Važno je da prepoznate šta je potrebno vašoj koži. Da li je problem nedostatak kolagena ili omega-3 kiselina? Ili vam jednostavno određene formule izazivaju iritaciju? Pružite svojoj barijeri kože sve hranljive materije koje su joj potrebne – neka to bude priroritet. Zapamtite da će određene hormonske promene takođe uticati na vašu kožu, pa imajte to na umu pre nego što se odreknete odre]enog proizvoda – možda je iritacija samo trenutna.

Koristite proizvode sa blažim formulama

Naša koža se menja kako starimo i potrebno je da se prilagodimo njenim potrebama. U zavisnosti od toga kojeg je tipa vaša koža, vredi isprobati nežnije formule, posebno pudera i rumenila, koje neće pogoršati osetljivost kože. Fokus je na korišćenju nekomedogenih proizvoda koji vam neće začepiti pore i pogoršati stanja poput rozacee i opšte upale. Puder treba da bude hidratantni, lagani i prozračan, kako bi na koži izgledao prirodnije. Nije loše potražiti formule pudera koji koži daju diskretan, zdrav sjaj. A kada želite da nosite manje šminke, kvalitetan prajmer lako može zameniti klasičan puder.

Uložite u kvalitetan pribor za šminkanje zrele kože

Da biste izbegli iritaciju kože kada se šminkate, koristite nežne alate. Potražite mekane sunđere za puder, kao i četkice za šminkanje od prirodne dlake. Takve četkice su nežnije za kožu i manje iritiraju lice, posebno osetljivo područje oko očiju. Ako ste ikada u nedoumici ili vam je koža preterano osetljiva, koristite svoje prste da nanesete makeup proizvode – naravno, uverite se da su vam ruke čiste.

Posebna nega područja oko očiju

Koža oko očiju je tanka i osetljivija, a sa godinama je još sklonija iritacijama. Da biste sprečili probleme, koristite dobru bazu za šminku oko očiju. Takav proizvod će sve držati na mestu i sprečiti da vam šminka ulazi u bore. Ako imate veoma osetljive oči, držite se kremastih senki i krejona i izbegavajte praškaste proizvode. Maskare mogu prilično da isuše oči, pa pronađite formule koje su osmišljene posebno za osobe sa osetljivim očima.

Manje je uvek više

Čuvena krilatica za odevanje primenjuje se i kad je reč o šminkanju. Usredsredite se na to da vaša koža blista zbog dobre, redovne nege i šminkom samo pokrijte područja kojima je to potrebno, na primer, fleke i tamne podočnjake. Izbegavajte teška rumenila u prahu i umesto toga držite se kremastih varijanti. Laganija su i izgledaju prirodnije.

Zakažite posetu dermatologu

Ako ustanovite da vašoj koži promena proizvoda ne pomaže, vredi posetiti dobrog dermatologa da utvrdi na šta ste alergični. Većina problema dolazi iz probave, tako da može biti korisno posetiti i nutricioniste. Suplementi takođe mogu pomoći u ublažavanju osetljivosti kože.

Ipak, stručnjak će vam najbolje pomoći da razumete koje sastojke da eliminišete, a koje da uključite u svoju rutinu nege. Najzad, savet koji uvek vredi ponoviti: ne zaboravite da baš svakog dana nosite SPF.

Pročitajte i ovo: Šta je retinol i koliko je zaista dobar za zrelu kožu

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković