Šta je retinol i koliko je zaista dobar za zrelu kožu

Poslednjih godina retinol je stekao veliku popularnost, zbog podrške gracioznom starenju i blagotvornog dejstva na akne i tonus kože. Definitivno postoje brojne prednosti retinola, ali ima i mogućih neželjenih efekata, pa je dobro znati kako da ga bezbedno uključite u rutinu nege kože.

Šta je retinol i kako deluje na kožu

Retinol je vrsta retinoida – klasa supstanci koje potiču od vitamina A i koristi se u obliku tečnog seruma, gela, emolijensa ili kreme, koje sadrže 2 posto ove supstance. Postoje i jači retinoidi, koje prepisuje dermatolog i izdaju se na recept.

Kada se proizvod nanese na kožu, retinol prodire kroz slojeve kože stratum corneum i može dopreti u tragovima i u dublji sloj kože, dermis. Retinol se tada pretvara u retinoidnu kiselinu i podstiče obnavljanje ćelija i sprečava razgradnju kolagena, proteina koji održava elastičnost kože.

Tretman akni

Kod uobičajenog hroničnog stanja kože, mrtve ćelije i ulje iz žlezda blokiraju folikule dlake na koži i blokiraju pore, u koje mogu dospeti bakterije i izazvati upalne procese, koji se manifestuju pojavom mitesera, bubuljica i cisti.

Lokalni retinoidi, kao što je retinol, mogu smanjiti preterano ljuštenje kože koje blokira pore, a takođe utiču i na smanjenje upale blokiranjem molekula koji izazivaju upalu. Retinol efikasno i bezbedno pomaže kod problematične kože, ali je u tretmanu akni važnija doza lokalnog retinoida koju koristite, nego vrsta retinoida koju odaberete. Efikasnost lečenja akni je veća kada se retinoid kombinuje sa antimikrobnim agensom.

Osobama sa teškim aknama mogu biti potrebni jači retinodi od retinola, kao što je izotretinoin i ove tretmane prepisuje dermatolog.

Retinol protiv starenja kože

Starenje kože nastaje zbog biološke starosti, ali i zbog spoljašnjih fakotra, kao što je dejstvo sunčevih (UV) zraka i spoljašnjeg zagađenja, kao i dima cigarete, odnosno, pušenja. Starenjem, koža gubi elastičnost, epidermis ne zadržava dovoljno vlage, suši se i istanjuje. Vidljivi znaci starenja uključuju fine linije, dublje bore i opuštanje kože. Koža koja pokazuje znake starenja usled oštećenja od UV zraka može imati i tamne mrlje, poznate kao staračke pege.

Retinol može smanjiti razgradnju kolagena i stimulisati obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena u koži, a takođe utiče i na jačanje epidermisa, tako da bolje zadržava vlagu (smanjuje se pasivno isparavanje) i obezbeđuje hidriranost kože. Sve to usporava vidljivo starenje kože i utiče da koža izgleda punije i svežije.

Istraživanje upotrebe retinola u jačini od 0,4 pocenta, utvrdilo je povećanje debljine epiderma i poboljšanje cirkulacije u tretiranim delovima kože, kao i povećanje ekspresije kolagena i elastina. To znači da retinol poboljšava mikrookruženje dermisa. Takođe, utvrđeno je da retinol poboljšava izgled kože oko očiju i na vratu, odnosno, smanjuje naboranost, nakon 8 nedelja upotrebe. Nakon 12 nedelja, primetno je smanjenje svih bora na licu.

U poređenju sa retinodinom kiselinom, retinol ima slabije efekte, ali ostaje efikasan u povećanju debljine epiderma i ekspresije kolagena.

Pročitajte i ovo: Ćilibarna kiselina je odlična za kožu: Zbog ovih 5 razloga ćete početi da je koristite

Retinol za bolji izgled kože

Retinol može poboljšati izgled neujednačenog tona i teksture kože, zbog svog uticaja na obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, a takođe utiče i na pigmentaciju, odnosno, posvetljava kožu. Istraživanja su pokazala da se hiperpigmentacija i neravnine smanjuju nakon 8 nedelja upotrebe seruma retinola u koncentracijama od 0,3 i 0,5 posto. Piling sa retinolom od 3 procenta pokazao je značajne efekte u posvetljivanju kože i ujednačavanju tena i stručnjaci sugerišu da je ovaj tretman siguran i efikasan za sve tipove kože.

U korišćenju retinola, međutim, moraju biti oprezni pripadnici rasa sa tamnijom bojom kože.

Ostale prednosti retinola

Ostale prednosti upotrebe retinola uključuju lečenje keratoze pilaris (poznate kao „guščija koža“), stanja koj uzrokuje da koža bude gruba i kvrgava.

Retinol ima zaštitnu ulogu, jer jača i zgušnjava epidermis, što štiti kožu od spoljašnjih stresora kao što je zagađenje vazduha.

Upotreba retinola smanjuje ožiljke i sužava proširene pore, zbog svog uticaja na obnavljanje ćelija.

Neželjeni efekti retinola

Neželjeni efekti se obično javljaju kada se retinol koristi tokom dužeg vremenskog perioda u većoj koncentraciji i oni se mogu pokazati kao prekomerna suvoća kože, rumenilo, svrab i perutanje kože.

Manje uobičajeni neželjeni efekti mogu uključivati promenu boje kože, preosetljivost na izlaganje suncu, rasplamsavanje akni, otok kože, peckanje i stvaranje plikova.

Upotreba retinola može učniti kožu osetljivijom na oštećenja od UV zračenja, pa se preporučuje korišćenje kreme za sunčanje nakon upotrebe retinola, kao i nošenje zaštitne odeće (dugih rukava, šešira).

Kako koristiti retinol

Pre nego što započnete lokalni tretman (serumom, gelom, kremom,  emolijentom) potrebno je da uradite test na malom delu osetljive kože (unutrašnjoj strani zgloba), kako biste se uverili da vaša koža ne reaguje negativno. Retinol se zatim može primenjivati jednom dnevno, oko pola sata nakon čišćenja lica, a preporučljivo je da se nanosi pred spavanje, kako bi delovao tokom noći. Tretman retinolom treba započneti sa nižom koncentracijom, da biste utvrdili toleranciju kože, a kasnije možete koristiti i sredstva sa većim procentom retinola.

Danju koristite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite – zajedno sa hidratacijom, to je slovo A u bukvaru nege za sve tipove kože i svako životno doba.

Pročitajte i ovo: Tipovi kože i starenje – da li masna koža bolje stari?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.