Spisak koji će vam olakšati život

Možda spadate u osobe koje vole da prave liste, vode dnevnike i organizuju vreme uz pomoć planera i već imate svaki spisak, koji vam olakšava da stvari o kojima morate voditi računa ne držite u glavi (i rizikujete da ih zaboravite). U tom slučaju, bravo za vas i da li možda imate neke savete koje možete da podelite sa nama?

Ali, ako nemate naviku da pravite liste i spisak za kupovinu je vaš najveći domet, možda je potrebno samo da prevaziđete otpor prema ovakvoj vrsti organizacije i da razumete kako vam liste i spiskovi zapravo olakšavaju i pojednostavljuju život.

Prvo, shvatite zbog čega imate otpor. Da li je neko važan u vašem životu bio (ili je i dalje) opsesivno organizovan, sklon tabelama i kontroli, kojoj ste navikli da se odupirete i sabotirate, da ne biste bili preplavljeni i zarobljeni? Možda verujete da je pravljenje spiskova za senilne, jer se plašite starosti i opadanja svojih sposobnosti i zaobilazite spiskove na svaki način, dokazujući sebi da posedujete mentalnu jasnoću i kapacitet pamćenja? A možda se prosto ne setite da stvari zabeležite i ne razmišljate o tome kako jedan spisak može da vam olakša život.

Šta god da je u pitanju, ako se osećate preopterećeno i često izgovarate „ne mogu to sve da držim u glavi“ pokušavajući da se odbranite od mnogih (suvišnih) informacija i zahteva, vreme je da shvatite da spisak nije štaka za pomoć onesposobljenima, već dragocen pomoćnik – sekretar, koji pamti vaše obaveze, zadatke, protokole umesto vas. Lista nije običan komad papira sa ispisanim zadacima, to je moćan alat, koji može povećati vašu produktivnost i mentalnu jasnoću.

I da, to nije samo jedna lista, već nekoliko osnovnih spiskova, koji će vam omogućiti da se lakše orijentišete i bolje organizujete u raznim poslovnima i životnim segmentima.

Osnovne liste koje će vam olakšati život

Spisak životnih ciljeva

Postavljanje jasnih životnih ciljeva je koristan način za pronalaženje pravca i održavanje motivacije u životu. Bez jasnih ciljeva možete se osećati izgubljeno i biti nesigurni šta je ono što želite da postignete. Nemojte se bojati da sastavite spisak ciljeva – nemojte strahovati da nećete imati šta da stavite na tu listu, ili da ćete to uraditi pogrešno. Lista ciljeva nije uklesana u kamenu i cilj pravljenja liste je da sagledate svoje aspiracije, da ih bolje definišete i precizirate. Shvatite tu listu kao proces za identifikovanje vaših stvarnih želja i težnji. Taj spisak možete podeliti na oblasti – naročito ako nemate problem sa definisanem ciljeva, već sa njihovom količinom. Razmotrite oblast ličnih životnih ciljeva, profesionalnih i iskustvenih – šta želite da budete (koji deo sebe želite da razvijate, šta želite kod sebe da promenite, koji razvojni nivo da dosegnete). Šta želite da postignete na profesionalnom planu u narednih godinu, pet, deset i šta želite da doživite, da vidite, osetite, obiđete, iskusite.

Spisak ličnih ciljeva može uključivati poboljšanje vaših odnosa, brigu o svom zdravlju ili bavljenje hobijima i interesovanjima koja vam donose radost, profesionalni ciljevi mogu uključivati napredak u karijeri, sticanje novih veština ili sertifikata, pokretanje sopstvenog posla, dok iskustveni ciljevi obuhvataju putovanja, učenje novih jezika, isprobavanje novih aktivnosti i izlaženje iz sopstvene zone komfora.

Ova lista ciljeva vam pomaže da imate jasan uvid u svoja životna postignuća i stremljenja, da crpete snagu iz onog što imate dok težite ka onome što želite da postignete i u skladu sa tim, rasporedite svoje vreme i resurse.

Nedeljni planer zdravlja

Lako je zanemariti brigu o sebi u ubrazanom ritmu svakodnevice, koja nas zaokuplja brojnim obavezama i odgovornostima prema drugima. Ali, briga o sebi je ključna za održavanje zdravog i uravnoteženog života, a ako osećate da nemate vremena i da nikako ne stižete da se posvetite sebi, velnes planer može biti odličan alat koji će vam pomoći da ne propuštate staranje o svom fizičkom, mentalnom i emocionalnom blagostanju. Spisak vam može pomoći da u svom umu povećate važnost brige o sebi – ako ste nešto zapisali i sastavili listu i satnicu, mora da je važno. Zato zakažite redovne termine za vežbanje, vreme za meditaciju ili vođenje dnevnika (i ažururanje spiskova), a uključite i termine za odlazak kod frizera, kozmetičara, na masažu, manikir (šta god možete sebi da priuštite), kako biste dodali malo luksuza koji donosi uživanje i podiže samopoštovanje.

Haljina: P…S… Fashion

Pročitajte i ovo: Besplatne stvari koje možete da uradite, a da vam život bude bolji

Lista za čišćenje

Nered i neorganizovanost mogu opteretiti vaš mentalni i fizički prostor i uneti haotičnu i neprijatnu energiju. Kada je naše fizičko okruženje pretrpano i neorganizovano, to može dovesti do osećanja preopterećenosti, stresa, pa čak i anksioznosti. Postaje teže pronaći stvari, a stalni vizuelni uticaj može otežati opuštanje i fokusiranje.

Isto važi i za digitalni prostor, pretrpanost inboksa neotvorenim mejlovima i porukama, čuvanje nepotrebnih datoteka, držanje bezbroj otvorenih tabova i svih mogućih foldera na desktopu. Ovo šarenilo može stvoriti mentalni haos, umor i smanjenje produktivnosti.

Zato vam spisak za čišćenje može pomoći da uklonite nered i odbacite višak iz svog fizičkog i digitalnog prostora, iz svog doma, kancelarije, automobila. Kada identifikujete oblasti u kojima je potrebno čišćenje, postavite specifične ciljeve za svaku od njih.

Na primer, možda ćete želeti da sredite ormar, tako što ćete baciti sve što niste nosili u poslednjih godinu dana. Nakon toga, podelite svaki cilj na manje korake – na primer, možete da prolazite kroz jednu po jednu fioku ili policu, ili da rezervišete vreme svakog dana da se bavite svojim digitalnim neredom. Budite ljubazni prema sebi i radujte se malim uspesima, dok napredujete. Ćišćenje i raščišćavanje nije samo sređivanje fizičkih prostora, već i stvaranje osećaja smirenosti i jasnoće u vašem mentalnom i fizičkom prostoru.

Spisak namirnica

Spisak namirnica je vrlo koristan, jer vam pomaže da se držite onog što ste zapisali i da ostanete u okvirima budžeta, a ipak nabavite sve što vam je potrebno. Ako ga već pravite, potrudite se da ga ponesete u kupovinu i da ga čekirate – odolite i nemojte ubaciti ono čega nema na spisku.

Spisak veza

Možda vam ovo deluje neobično – zašto biste pravili spisak svojih veza i kontakata, valjda je dovoljno što ih imate u telefonu i mejlu. Ali, odnosi imaju vitalnu ulogu u ličnom i profesionalnom razvoju. Bilo da se radi o vašim prijateljima, porodici, kolegama ili mentorima, ljudi u vašem životu imaju moć da utiču i podrže vas u postizanju ciljeva. Kreiranje liste veza je efikasan način za izgradnju i negovanje vaših odnosa i ta lista može uključivati kolege, poslovne kontakte, lidere, čak i potencijalne klijente. Kada napravite svoju listu, obratite se ovim osobama putem umrežavanja, platformi, društvenih mreža, profesionalnih organizacija. Angažujte se u redovnoj komunikaciji, kao što su elektronske poruke, telefonski pozivi, sastanci.

Takođe možete napraviti listu svojih prijatelja i porodice da vas podseti da ostanete sa njima u kontaktu i da provodite vreme sa njima. Lako je zaboraviti na bliske ljude i uzimati njihovo prisustvo u svom životu zdravo za gotovo, kada vas ništa ne podseća da sa njima provedete kvalitetno vreme.

Finansijske liste

Ako želite sigurnu i prosperitetnu budućnost, dugoročno planiranje je od suštinskog značaja. Jedna bitna komponenta finansijske stabilnosti je budžetiranje – kreiranjem budžeta možete pratiti svoje prihode i rashode, osiguravajući da trošite u okviru svojih mogućnosti i da imate dovoljno za štednju i investicije.

Štednja je još jedan vitalan aspekt finansijske stabilnsoti – redovnim izdvajanjem dela prihoda možete stvoriti fond za hitne slučajeve i uštedeti za buduće ciljeve (vreme penzije).

Ako nemate budžet ili plan uštede, napravite ga što pre i uvidećete da ćete sa manje stresa i više jasnoće upravljati novcem.

Bucket lista

I na kraju, tu je spisak stvari koje treba da uradite za života – putokaz za smislena iskustva, kojima želite da upotpunite svoje životno bogatstvo. Ovaj spisak vam služi kao podsetnik da maksimalno iskoristite svaki trenutak i živite punim plućima. Kreiranjem baket liste zamišljate život koji želite da živite i postavljate sebi ciljeve – to je prilika da sanjate velike snove i sledite svoje strasti. To mogu biti putovanja na egzotične destinacije, učenje novih veština, doživljaj skoka sa padobranom ili reli vožnje, kao i postizanje ličnih životnih prekretnica. Kada napravite raznoliku i uzbudljivu listu, razmišljajte van okvira i istražite sve mogućnosti da ostvarite zadate ciljeve – postavite rokove, pronađite podršku (saputnike, saučesnike, organizatore) i preduzmite korake da stvari sa liste ostvarite, bez obzira da li želite da se popnete na Mont Everest, ili napišete knjigu.

Pročitajte i ovo: Vaša lična jednačina – iz koje tačke gledišta posmatrate svet?

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.