Za Kinesku novu godinu, unesite ove biljke u svoj dom i privucite prosperitet

Koje su to srećne biljke za Kinesku novu godinu, koje će doneti prosperitet u vaš dom? Sreća igra veliku ulogu u kineskoj kulturi, u kojoj se veruje da smo sami upravitelji naše sudbine i bogatstva. Prema verovanju, sreća se može prizvati bojama, jelima, brojevima, frazama, pa čak i biljkama. Ukorenjene u drevnim verovanjima, biljke nisu samo ukrasni dodaci, već služe i da simbolizuju sreću, prosperitet, zdravlje i pozitivnost u bilo kom prostoru.

Pored dodavanja estetske privlačnosti, ove srećne biljke za Kinesku novu godinu unose se i zbog svoje sposobnosti da napreduju i cvetaju, odražavajući želju za izobiljem u narednoj godini. Dok se porodice ponovo okupljaju i pozdravljaju novi lunarni ciklus, prisustvo ovih biljaka služi kao izraz nade i pozitivnosti, postavljajući ton za godinu ispunjenu prosperitetom i radošću.

Ako niste sigurni odakle bi trebalo da počnete, evo nekoliko opcija koje biljke treba da unesete u svoj kućni dekor za Kinesku novu godinu.

Srećne biljke za Kinesku novu godinu

Krasula (Drvo novca)

Krasula je čest prizor u većini kineskih domaćinstava širom sveta. Zahvaljujući voštanim listovima koji izgledaju kao da oponašaju komade poliranog žada, ovi sukulenti u saksiji su simboli bogatstva i izobilja. Krasula je savršena za dom i kao ukras i kao vesnik sreće.

Vrba iva

Još jedan uobičajeni dekor za Kinesku novu godinu je vrba iva, koja se često prodaje u odvojenim stabljikama, od kojih je svaka ukrašena minijaturnim krznenim pupoljcima. Omiljena je zbog svoje lepote, a pojedini prodavci je farbaju u slavljeničke nijanse, kao što su crvena, roze, žuta ili narandžasta. Simboliše rast, bilo u ličnom ili profesionalnom životu, kao i najavu prosperiteta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dylan (@dylanbsamide)

Zlatna puzavica

Poznata i kao Epipremnum aureum, ova biljka se prepoznaje po svetlozelenim listovima u obliku srca. Prema feng shui praktičarima, zlatne puzavice su sposobne da oteraju nesreću i privuku bogatstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thilde Secher (@thildesecher)

Bambus

Bambus je jedan od vizuelno najizrazitijih dodataka svakom prostoru. Poreklom iz centralne Afrike, kada su raspoređeni u niz od pet stabljika, predstavljaju ravnotežu, mir, harmoniju i moć, u svim aspektima života.

Orhideje

Višegodišnji su favorit širom sveta zbog svoje lepote, ali bićete iznenađeni kad saznate da poseduju simboličnu vrednost u kineskoj kulturi. Često se smatraju biljkom plemenitog porekla, sinonim su za lepotu, dobar ukus i prefinjenost, pored plodnosti i izobilja. Dakle, predstavljaju idealan poklon za lunarnu Kinesku novu godinu za parove koji se nadaju da će zajedno osnovati porodicu.

Božuri

Kao komponenta mnogih popularnih mejnstrim cvetnih mirisa, božuri su cenjeni zbog svoje opojne arome i zadivljujuće privlačnosti kad su u punom cvetu. Nije iznenađenje da ovo cveće na sličan način zauzima vitalni kulturni značaj za Kineze tokom Nove godine, pa čak i tokom venčanja, predstavljajući sreću, čast i velikodušno bogatstvo.

Sanseverija (Svekrvin jezik)

Ovo je otporna biljka koja nudi kvalitete u praktičnom i kulturnom smislu. Pokazalo se da je biljka sposobna da ukloni određene toksine, kao što su trihloretilen, formaldehid, benzol i ksilen, iz okolnog vazduha. U kulturološkom smislu, Kinezi veruju da sprečava lošu sreću, što je čini neophodnom za držanje negativnosti na odstojanju u novoj godini.

Pročitajte i ovo: Biofilni dizajn spaja dom sa prirodom, a rezultat je više nego fenomenalan 

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković