Kako da sami napravite sushi bake koji je postao viralni trend

TikTok i druge društvene mreže preplavio je viralni trend – sushi bake. Kreatori su sushi stavili u tepsiju i ispekli. Dobili su ukusnu i brzu večeru koja je postala porodični favorit.

Sushi Bake

Sushi – tradicionalno japansko jelo od riže i morskih algi, punjeno raznovrsnom ribom i povrćem – mnogima predstavlja omiljeni obrok s kojim se počaste s vremena na vreme. Poenta sushija je u sirovoj ribi, pa šta bi onda bio sushi bake?

Osnova ovog jela je California Roll, sushi koji je nastao na Zapadu, a radi se o uramaki sushiju koji se najčešće puni avokadom, krastavcima i rakovima. Kada želite pripremiti sushi bake, zapravo sve te sastojke razdvojite i napravite složenac.

Jedan od recepata: U vatrostalnu posudu prvo se slaže riža začinjena furikake posipom (aromatični suvi začin od aosa algi i hrskavih semenki sezama, inače jedan od omiljenih začina u japanskoj kuhinji). Zatim ide sloj nadeva od morskih plodova preliven spicy majonezom pa još malo furikake posipa te na kraju još malo spicy majoneza i sriracha umaka. Složenac zapečete u rerni i poslužite ga na komadima suvih morskih algi, uz dodatke po želji.

Kako da ga napravite?

Lepota pečenja sushija je u tome što je super prilagodljiv, od ribe koju koristite do preliva koje odaberete. Započnite tako što ćete prikupiti sve što vam je potrebno da bude idealan za vas i vašu porodicu.

instagram.com/iamafoodblog

Glavni sastojci

Pirinač: Prvi korak u spremanju sastoji se od kuvanja pirinča. Da bi bio autentičan, koristite pirinač kratkog zrna. U koje god jelo odaberete da stavite suši, biće vam potrebno dovoljno pirinča da formirate sloj kuvanog pirinča debljine otprilike 1 inč.

Riba: Kuvana riba se meša u kremastu mešavinu salate od tunjevine. Koristite prethodno kuvani losos ili tunjevinu (svežu ili konzervisanu), kuvanog jastoga, meso raka ili njegovu imitaciju.

Majonez: Majonez je kao tečno zlato za pečenje sushija.

Ljuti sos dodaje pravu količinu začina ovom jelu.

Prelivi: Pečeni sushi poslužite sa svežim dodacima, kao što su tanko narezani krastavci i avokado isečen na kockice. Stavite kupljenu prženu šalotku, čips od belog luka i mešavine začina furikake ili togarašija u činije kako bi ljudi mogli da ih posipaju pri svakom zalogaju.

Prirpema

Pre nego što počnete da nanosite slojeve, uverite se da je svaka komponenta spremna za upotrebu.

Skuvajte pirinač: Kuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Vrući pirinač začinite sa malo pirinčanog vinskog sirćeta i obilnim prstohvatom granuliranog šećera. Ako je potrebno, dodajte dodatne začine. Stavite pirinač u podmazanu posudu za pečenje.

Skuvajte ribu

Ribu kuvajte kako želite (pecite, pecite na roštilju, dinstajte, poširajte, itd.). Ako koristite ribu iz konzerve, dobro je ocedite. Za meso od rakova, obavezno birajte mešavinu za školjke.

Napravite riblju salatu

Koristite viljušku da razbijete ribu na male komade, a zatim dodajte krem sir, majonez, začin za furikake i sve druge začine i začine koje želite. Ciljajte na teksturu salate od tunjevine – na vama je da li više volite da je kremasta ili ne.

Riblju salatu rasporedite u ravnomernom sloju preko pirinča. Brzo umutite začinjeni majonez pa ga pokapajte po vrhu: pomešajte oko ½ šolje majoneza i 1 do 2 kašike Sriracha i umutite dok se dobro ne sjedini. Prebacite u malu plastičnu kesu, izrežite malu rupu u jednom uglu i ravnomerno kapajte po vrhu.

Zatim dodajte prelive kao što su furikake ili hrskavi čili pre pečenja.

Potrebno je oko 30 minuta da se sushi ispeče u prethodno zagrejanoj rerni. Znaćete da je gotovo kada bude mehurića oko ivica i kada jelo bude hrskavo na vrhu. Kao i kod drugih obroka, potrebno je da sushi odstoji oko 15 minuta pre nego što odlučite da ga jedete, pa budite strpljivi.

Možda će vas zanimati i: Donosimo 5 lakih, a preukusnih recepata za večeru koju će svi pamtiti

Naslovna fotografija: instagram.com/iamafoodblog

Marina Puzić