Ukusna i zdrava hrana – recepti u kojima ćete uživati
U vreme opterećeno kulturom ishrane, zdrava hrana se doživljava kao dijetalna – otmene male porcije zeleniša. Opterećeni smo naporom da se zdravo hrano i krivicom što nam se čini da u tome ne uspevamo i da se ne trudimo dovoljno. Međutim, postoje ukusni i zdravi recepti za hranu u kojoj uživate i birate je zato što vam se sviđa, a ne zato što „tako treba“.
Isprobajte ove nutritivno uravnotežene i veoma ukusne recepte, iz kojih ćete izvući maksimum dobrobiti – i za zdravlje i za uživanje.
Ukusni i zdravi recepti u kojima ćete uživati
Granola od borovnica i asai praha
View this post on Instagram
Ukusni i zdravi recepti svakako uključuju više sirove hrane, a ova fantastična granola je potpuno bez glutena, prepuna antioksidanata, bogata vlaknima i proteinima i predstavlja osnovu za ukusan i hranljiv doručak.
Sastojci:
½ šolje semenki bundeve, natopljenih 4 sata
½ šolje semenki suncokreta, natopljenih 4 sata
1 šolja suvih smokava, natopljenih u toploj vodi 15 minuta
2 kašike cimeta
2 kašike soka od pomorandže
2 kašike kokosovog ulja, otopljenog
prstohvat keltske soli
3 šolje sušene aktivirane heljde
2 šolje kokosovih pahuljica
1½ šolja borovnica
¼ šolje asai praha
Način pripreme:
Isperite semenke bundeve i suncokreta nakon namakanja i ostavite sa strane. Ocedite smokve, uklonite čvrste stabljike i stavite ih u kuhinjski procesor. Izmesite dok ne dobijete grubu pastu i dodajte cimet, sok od pomorandže, kokosovo ulje i so. Ponovo izmesite.
Stavite smesu sa smokvama u veliku posudu i dodajte sve ostale sastojke. Dobro promešajte ručno. Ako imate dehidrator za hranu, stavite ga na mrežastu posudu u ravnomernom sloju i dehidrirajte na 60 °C tokom prvog sata, zatim smanjite na 46 °C tokom dodatnih 24–36 sati ili dok ne postane suvo i hrskavo. Ako nemate dehidrator, jednostavno stavite granolu u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru 3 dana.
Uživajte uz mleko po izboru i sezonsko voće.
Ukusni i zdravi recepti – miso patlidžan sa pirinčem, tikvicama i brokolijem
View this post on Instagram
Ovaj recept za miso patlidžan je univerzalni izbor prilagođen dijetetskim zahtevima i apsolutno je ukusan.
Sastojci:
1 srednji (350 g) patlidžan, isečen na pola i zarezan na razmaku od oko 1 cm
ekstra devičansko maslinovo ulje
2 kašike semena bundeve
2 kašike susama
2 kašičice tamarija ili sojinog mleka bez glutena
2 ljutike, sitno isečene
1 šolja kuvanog smeđeg pirinča
1 srednja (200 g) tikvice, rendana
1 mala glavica (230 g) brokolija, rendana, sa stabljikom
2 kašike sitno seckanog nori ili furikake japanskog začina
4 jaja, umućena
Miso glazura:
2 kašičice bele miso paste
2 kašičice meda ili javorovog sirupa
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Prelijte malo maslinovog ulja preko papira, zatim utrljajte presečenu stranu patlidžana u ulje i nanesite na koru. Stavite u rernu da se peče (presečenom stranom nadole na plehu) 45 minuta. Umutite sastojke za miso glazuru u maloj posudi i ostavite sa strane. Premažite tiganj sa malo ulja, zagrejte na srednjoj temperaturi i pecite seme bunedeve, susam i tamari 8-10 minuta, često mešajući.
Obrišite tiganj i kada je patlidžan gotov, dodajte još jednu kap maslinovog ulja u tiganj da se premaže, zatim ljutiku, smeđi pirinač, rendani brokoli i tikvice i pržite, često mešajući, 5 minuta. Izvadite patlidžan iz rerne, okrenite ga tako da zarezana strana bude okrenuta nagore i ravnomerno rasporedite miso glazuru po svakom komadu. Pecite još 10 minuta da se miso karamelizuje. Poslužite sa povrćem iz tiganja, a možete dodati i omlet.
Čajni kolač od šargarepe sa začinima
View this post on Instagram
Ova poslastica će utoliti vašu želju za desertom i biće savršena za užinu uz čaj.
Sastojci:
1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
1/4 šolje sirupa od pirinčanog slada
3 jaja, umućena
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanile
1 kašičica mešavine začina
1/2 šolje bademovog mlevenja
1 šolja rendane šargarepe
1/4 šolje semenki suncokreta
3/4 šolje grubo seckanih oraha
1/4 šolje semena bundeve
1 šolja seckanih urmi
3 kašike kokosovog brašna
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 160°C i obložite kalup za hleb papirom za pečenje. Stavite sve sastojke u činiju i promešajte. Sipajte u kalup za hleb i pecite 45-55 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kada njome probušite sredinu. Ohladite u kalupu 15 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Dobro se čuva u frižideru do 5 dana.
Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o viralnom OatZempic napitku
Brankica Milošević