Ulje semena šargarepe: Magični anti-age preparat koji briše bore, ali samo ako se koristi ovako

Ulje semena šargarepe protiv starenja kože dobija sve više popularnosti u svetu beauty industrije! Ovo esencijalno ulje, koje se dobija iz semena biljke Daucus carota, sadrži antioksidanse, vitamine i karotenoide, koji deluju kao anti-age preparat.

Priodan proizvod, koji se dobija iz semena šargarepe, pomaže u smanjenju pojave finih linija, bora i staračkih pega tako što podstiče hidrataciju, povećava formiranje kolagena i pruža zaštitu od štetnih uticaja iz okoline. Osim toga, vraća koži elastičnost i čvrstinu, i pruža svetliji, ujednačeniji ton kože. Istovremeno, ulje od semena šargarepe hrani kožu i štiti je od spoljašnjih uticaja.

Šta je ulje semena šargarepe ?

Ulja semena šargarepe dobija se procesom destilacije parom suvih semenki šargarepe ili hladnim ceđenjem, a zbog svog specifičnog sastava posebno je namenjeno za negu kože. Važno je naglasiti da se ono razlikuje od ulja od šargarepe koje se pravi od korena i u velikoj meri se koristi u kulinarstvu,

Brojne naučne studije su dokazale efikasnost ulja semena šargarepe u borbi protiv starenja. Za to je zaslužan poseban sastav: karotenoida, antioksidanasa i vitamina.

Ulje semena šargarepe sadrži karotenoide

Boja svežeg voća i povrća potiče od karotenoida, prirodnih pigmenata kojih ima u izobilju u ulju semena šargarepe. Karotenoidi imaju jake antioksidativne efekte, uključujući beta-karoten i lutein. Ovi antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavaju slobodne radikale da nanesu oštećenja koži. Oni su najmoćniji saveznici u borbi sa zagađenjem vazduha i štetnim UV zracima!

Pored karotenoida, ulje semena šargarepe sadrži dodatne antioksidante – tokoferole i vitamin E . Ovi antioksidanti takođe pomažu u usporavanju starenja i štite kožu od oksidativnog stresa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stratia (@stratiaskin)

Vitamin A  za mladalačku strukturu kože

Ulje semena šargarepe sadrži beta-karoten, posebnu vrstu karotenoida koje telo pretvara u aktivni vitamin A. Osim što ovaj vitamin ima veliku ulogu u procesu zarastanja ćelija kože, obnavlja ćelije epiderma i stimuliše formiranje kolagena. Na taj način se postiže mladalačka tekstura kože. Pored toga, beta-karoten pomaže u hidrataciji, poboljšava gipkost kože i pruža zdrav sjaj.

Kako ulje od semena šargarepe deluje protiv starenja kože?

Ulje semena šargarepe je fantastičan hidratant koji ne zapušava pore, a kožu ostavlja hidriranom. Povećava sposobnost zadržavanja vlage, sprečava pojavu finih linija i bora koje se javljaju kao posledica dehidratacije.

Ulje semena šargarepe stimuliše proizvodnju kolagena, važnog proteina koji je neophodan za održavanje strukture i fleksibilnosti kože. To znači da pomaže u sprečavanju spoljašnjih efekata starenja, kao što su opuštenost kože i gubitak čvrstoće i tonusa.

Beta-karoten i drugi karotenoidi, koji se nalaze u ulju semena šargarepe, ujednačavaju ten kože. Ovi pigmenti doprinose svetlijem i mladalačkom tenu, posvetljuju fleke i smanjuju vidljivost staračkih pega, kao i onih koji se javljaju od sunca.

Kako se koristi ulje od semena šargarepe?

Ulje semena šargarepe je namenjeno za svakodnevnu negu. S obzirom na to da je reč o prirodnom preparatu, potpuno je bezbedno za korišćenje, a posebno je namenjeno ljudima koji imaju suvu i stariju kožu. Takođe, ako imate problem sa pigmentacijom, ovo ulje vam može pomoći da se rešite fleka i postignete blistaviji ten.

Kada je reč o upotrebi, postoji jedno pravilo koje bi trebalo da ispoštujete. Naime, pre nego što ulje od semena šargarepe nanesete na kožu, savetuje se da ga pomešate sa uljem, jojobe ili badema.

Da biste bili sigurni da ulje od semena šargarepe povoljno deluje na vašu kožu, obavezno ga testirajte pre upotrebe. Preparat možete naneti u malom sloju, na unutrašnju stranu nadlaktice, a zatim pratiti reakcije. Ako se nije pojavilo nikakvo crvenilo ili iritacija, znaćete da vam ovaj proizvod potpuno odgovara.

Pročitajte i ovo: Nauka je pokazala – ovo je 7 najmoćnijih anti-age sastojaka u kozmetici

Naslovna fotografija: instagram.com/ meccacosmetica

Kristina Page