Stvari koje vaše unutrašnje dete želi da čuje od vas

Vaše unutrašnje dete ne krije se tako dobro da ga ne možete pronaći – ono želi da ga pronađete, utešite i uverite da je sve u redu, da je sigurno, zbrinuto i voljeno.

Unutrašnje dete nije deo vas koji treba da odraste, nego onaj deo koji treba da dobije potvrdu da je dobar, lep i pametan i da je vredan ljubavi takav kakav je. Unutrašnjem detetu treba srdačna dozvola da bude ono što jeste, da bi moglo da prestane da se plaši i da bi moglo da se igra. Vaše unutrašnje dete nije samo vremenska kapsula strahova, pogrešnih uverenja i trauma iz detinjstva – ovaj deo vas je nosilac kreativnosti, istraživanja, radoznalosti, rasta i razvoja. I da biste mogli da se razvijate, da saznajete i stvarate – da se igrate – potrebno je da iscelite rane svog unutrašnjeg deteta. Morate pružiti sami sebi ono što vam je uskraćeno, bez čega ste odrasli i stigli tu gde ste. A to, dokle ste stigli puni strahova i sumnji, nepoverenja i nesigurnosti, sa brojnim bolnim iskustvima koja su potvđivala da niste dovoljno dobri, da ne ispunjavate očekivanja i da niste vredni ljubavi – zaista je zadivljujuće. Uprkos svemu što vam je nedostajalo, vi ste rasli, osnaživali se, istrajavali, postizali, uspevali – radili ste najbolje što možete i to je podvig na koji treba da budete ponosni. I sve što vas je dotle dovelo – ranjivost, strah, otpor, inat, bes – još uvek je u vama. To je vaše unutrašnje dete koje želi nešto da vam kaže. A to što želi da vam kaže je ono što vi treba da kažete njemu.

Nije lako suočavati se sa neprijatnim istinama, što se neminovno dešava kad uspostavite komunikaciju sa svojim unutrašnjim detetom, kad započnete rad na njegovom isceljenju. Ali, želećete da čujete sebe kako govorite svom unutrašnjem detetu ono što treba da čuje. Želećete to da kažete i govorićete i biće vam teško, biće plakanja i ridanja, ali pronaći ćete utehu i mir, jer ćete polako početi da verujete u to što govorite. Shvatićete da to nije samo uteha, već istina i kad to shvatite osećaćete olakšanje, jer istina oslobađa. Imaćete mnogo posla sa opraštanjem i prihvatanjem, ali to je najvažnija stvar koju možete da uradite za sebe – da oprostite (sebi i svima) i prihvatite (sve što je bilo i što jeste).

Realnost unutrašnjeg deteta

Unutrašnje dete predstavlja naša najranija iskustva i osećanja. Ono može otelotvoriti pozitivne osobine (razigranost, sreća, entuzijazam) i negativne osobine (povređenost, zbunjenost, strah). Za mnoge savremene terapeute, ideja postojanja unutrašnjeg deteta je dokazano terapeutsko sredstvo i rad na isceljenju unutrašnjeg deteta donosi zarastanje starih rana i rešavanje novih povreda. Ponovno odgajanje unutrašnjeg deteta donosi oslobađanje od nagomilanih neželjenih emocija (tuge, straha, usamljenosti, stida), omogućavajući prevazilaženje štetnih obrazaca ponašanja, usvajanjem zdravih mehanizama suočavanja i transformisanjem energije koju su ova osećanja i obrasci nosili, na konstruktivan i kreativan način.

Pozovite svoje unutrašnje dete

Počnite da komunicirate sa svojim unutrašnjim detetom na afirmativan način, priđite mu sa bezuslovnom ljubavlju i podržite svoje razvojno jezgro iz koga se može osloboditi vaš pun potencijal. Možete se osloboditi patnje i ostvariti duševni mir, radost i zdravlje, voleći i podržavajući svoje unutrašnje dete. Pozovite ga, tako što ćete osetiti njegov bol i pružiti mu utehu. Afirmacije kao što su „volim i prihvatam sebe“, „u redu je biti ja“ ili „preživeću ovaj bol“ mogu da pomognu u nezi unutrašnjeg deteta i mogu imati dugotrajan uticaj.

Pročitajte i ovo: Želite da se osećate srećnije i življe – ublažite strah od smrti

Šta vaše unutrašnje dete treba da čuje i spozna

Isceljenje unutrašnjeg deteta nije nešto što ćete obaviti i završiti – to je proces u kome se povezujete sa svojom najranjivijim i najranjenijim delovima sebe, da biste ih osvestili, integrisali i ostali sa njima u kontaktu. Uvek ćete imati šta da kažete detetu u sebi, vašoj ranjivosti će uvek trebati oslonac i podrška – i uvek ćete moći da ih pronađete u sebi. Unutrašnjem detetu treba unutrašnji roditelj, koji je brižan, negujući, podržavajući i pun ljubavi. Ovo su stvari koje vaše unutrašnje dete treba da čuje – često:

Rolka: Benetton, Sako: Miamaya Elisabetta Franchi, Pantalone: Miamaya Elisabetta Franchi, Čizme: N fashion Guess, Minđuše: Bomar Swarovski Torba Marella Kaput Mona- privatno vlasništvo

Izvinjavam se

„Drago unutrašnje dete, izvinjavam se zbog poteškoća sa kojima si se suočavalo tokom odrastanja. Moji postupci, moje ignorisanje ili potiskivanje osećanja doprineli su tvom bolu i zbog toga mi je žao.

Obožavam te

„Drago unutrašnje dete, volim te i obožavam. Možda to nisi moglo da osetiš, ali znaj da si uvek bilo voljeno. Tu sam da te volim i podržavam, bez ikakvih uslova.

Čujem te

„Razumem da ti je bila potrebna moja pažnja. Želiš da te čujem i tu sam za tebe. Znam da te je ućutkivanje duboko povredilo i nateralo da osećaš kao da tvoj glas nije važan. Ali važan je. Drago unutrašnje dete, ti si važno i u potpunosti te čujem i slušam. Bezbedno je da mi kažeš sve što ti leži na srcu.“

Ni zbog čega nisi kriv

„Nisi uradio ništa loše i ništa od onog što ti se dogodilo nije tvoja krivica. Želim da budeš siguran u to – ni zbog čega nisi kriv.“

Odlično ti ide

„Ti si ratnik i pravi heroj – uradio si neverovatan posao, preživeo si, uprkos strahu i usamljenosti, izdržao si. Bravo i svaka čast, ponosna sam na tebe.“

Hvala ti

„Hvala ti što si tako izdržljiv i hrabar, hvala ti što si se borio za sebe u najtežim vremenima i ostao to što jesi. Hvala ti na hrabrosti, mudrosti i zaštiti.“

Opraštam ti

Opraštajući sebi, oslobađate se mržnje, osećanja krivice i stida. Oprostite sebi zbog svega što mislite da ste uradili pogrešno, što ste uradili i niste uradili, oprostite sebi sve. Oproštaj je moćno isceljujuće sredstvo, ali je možda najteže primeniti ga. Opraštajte sebi (detetu u sebi) stalno i iznova, svaki put kad nešto sebi prebacujete, kad osećate krivicu, kad se postidite i pokajete.

„Drago unutrašnje dete, razumem da si pravilo greške i opraštam ti zbog njih. Otpuštam sva prošla žaljenja i prihvatam sadašnjost. Ostavimo prošlost iza sebe i živimo u miru i razumevanju.“

Zajedno smo u svemu

Popravljati delove sebe koji su bili ranjeni i negovati ih, osnažuje vezu sa unutrašnjim detetom, ujedinjuje fragmentirane aspekte sopstva, integriše vas. Iako se dešava da stare povrede isplivaju, zajedno ste u tome i prevazići ćete ih. Kroz unutrašnji dijalog recite sebi „hajde da uradimo ovo zajedno“. Vaše unutrašnje dete želi da bude slobodno, srećno, da se zabavlja i igra i ono vas ponekad podseća na to, dok vi njega ponekad ohrabrujete da se opusti i prepusti vama – odrasloj osobi – da rešava stvari.

Tvoje želje i potrebe su važne

„Drago unutrašnje dete, tvoje želje i potrebe su važne i validne.“ Kad čujete sebe, kad ste povezani sa sobom, možete donositi bolje odluke, uvažavjući i vrednujući svoje najdublje želje i potrebe, koje su u prošlosti bile zanemarene.

Kada na najdubljem nivou spoznate i osetite da ne morate biti i postati bolji, da biste zaslužili ljubav, pažnju i poštovanje, kad znate da je dovoljno da budete to što jeste, nalazite se na mestu rasta i razvoja.

Pročitajte i ovo: Kako sebi da olakšate život

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.