Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vežba koja menja odnos sa našim unutrašnjim kritičarem

Moj unutrašnji kritičar ima nekoliko lica. To zna da bude jedan ciničan, sarkastičan intelektualac srednjih godina, koji na svaki moj profesionalni promašaj, neuspeh zna da da jednu hladnokrvnu surovu opasku. A nekada, taj unutrašnji kritičar je mila, pomalo neurotična ženica koja je u suštini vrlo pasivno-agresivna i preplavljujuća za mene. Ona se javlja u mojim odnosima sa drugim ljudima, kad god ne reagujem okej, vičem, planem, kažem ne ili postavim granicu. 

U pojedinim momentima vidim vrednost i značaj ovo dvoje mojih unutrašnjih kritičara, jer znam da od mene žele da naprave boljeg čoveka, ali nekada (odnosno često!) volela bih da mi se samo sklone sa puta! Koliko god vam ovo zvučalo čudno, ono što je za mene počelo da “radi” jeste iskrena konverzacija sa ova dva lica mene same. Stoga delim sa vama jednu izuzetno korisnu vežbu koja može da vam promeni odnos sa unutrašnjim kritičarem. 

Sa ovom vežbom sam se prvi put susrela 2017. godine na treningu Mindful self-compassion (svesno samosaosećanje) i od tada me ona i dalje prati kako se moj odnos sa unutrašnjim kritičarem, odnosno sa mnom samom menja. 

Vežba: Promeni svoju samokritičnost

Za ovu vežbu biće ti potreban papir i olovka. Daj sebi neko vreme da je zaista na miru uradiš. Napomena: Ako je tvoj unutrašnji kritičar izuzetno destruktivan, najbolje je da ovu temu obradiš u psihoterapijskom procesu.

Probaj da odgovoriš na sledeća pitanja: 

– Koje su rečenice koje mi govori moj unutrašnji kritičar? 

– U kojim situacijama se javljaju ove kritike? 

– Kakva osećanja i telesne senzacije one bude u meni? 

Napravi dubok udah i izdah. Primeti kako se tvoje telo oseća. Osvesti kako je za tebe teško kad si suočena sa ovim kritikama. Pruži sebi empatiju i podršku, koliko god da si u stanju trenutno, za patnju, neprijatnost, bol ili druge teške emocije, koje su prouzrokovane tvojom samokritičnošću. 

Haljina: Lindex, Šešir: P…S…Fashion, Naočare: P…S… Fashion

Kad se osetiš spremnom, probaj da odgovoriš na sledeća pitanja: 

– Zašto se ova kritika ponavlja ili zašto ovoliko dugo traje? 

– Čemu unutrašnji kritičar želi da me nauči? 

– Od čega želi da me zaštiti? 

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete anhedoniju – gubitak životne radosti

Sada, odaj zahvalnost svom unutrašnjem kritičaru što želi od nečega da te zaštiti, što želi nešto da te nauči…iako možda to ne radi na najbolji mogući način… 

Hvala ti što brineš o meni. 

Hvala ti što želiš da budem bolja osoba. 

Hvala ti što ne želiš da opet budem povređena.

A sada hajde da pokušaš da kažeš nešto sebi što je podržavajuće umesto kritike… 

Šta bi radije volela da čujem kada pogrešim umesto te kritike? Koje su konkretne reči podrške i ohrabrenja koje bih rekla sebi? 

Sada, zastani na trenutak. Primeti kako …šta se dešava u telu, koje emocije su prisutne, gde je tvoja pažnja…da li ovde, tu i sada, ili rasuta na različite misli, uspomene, događaje? 

Pokušaj da se na tren fokusiraš najpre na svoje disanje, a zatim na telo. 

Kako je to obraćati se sebi kao prijatelju? Kako je to dati sebi podršku umesto osude? Ovo je nešto što se vežba i uči. Stoga, samo polako i strpljivo prema sebi u ovom procesu.

Pročitajte i ovo: Veštine koje su vam najpotrebnije u ovo ludo vreme

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Vesna Laković van Kempen je sasvim slučajno postala preduzetnica u Mindfulness centru Novi Sad, a kasnije pokrenula i posao sa svojim suprugom u oblasti inovacija online obrazovanja – Bujoo education. Večiti volonter i aktivista, ljubitelj sarkazma, astrologije, filmova. Učesnici njenih edukacija je opisuju kao posvećenu i iskrenu, a bliski ljudi kao duhovitu, empatičnu i borbenu. Sebe opisuje kao nekog ko retko odustaje, obožava spontanost i nesvakidašnje ljude, a nada se da će jednoga dana postati pisac SF romana.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.