Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako i zašto se javlja upala sinusa i šta je terapija?

Paranazalni sinusi su koštane šupljine čije su površine prekrivene sluzokožom, istom sluzokožom kao i u nosu, i koje putem otvora komuniciraju sa nosnom šupljinom. Svi patološki procesi koji se dešavaju u nosu i nosnoj sluzokoži mogu se odraziti i na sluzokožu paranazalnih sinusa. Kada u određenim stanjima dođe do oticanja sluzokože (a to su najčešće upale različite etiologije), zbog nedostatka prostora i posledičnog začepljenja otvora koji su komunikacija između sinusa i nosne šupljine, i nemogućnosti drenaže sluzi u nosnu šupljinu, dolazi do pojave simptoma u vidu pritiska i bola u predelu sinusa.

Akutna upala sinusa

Akutni sinuzitis je upala sluzokože sinusa i uglavnom nije izolovano stanje već najčešće nastaje u sklopu rinitisa, odnosno, upale sluznice nosa, pa lekari postavljaju dijagnozu rinosinuzitisa. Uzročnici akutnog rinosinuzitisa su najčešće infektivne prirode: brojni respiratorni virusi i bakterije. Klinička slika akutnog rinosinuzitisa se može javiti i kod alergija na brojne inhalatorne alergene (polen, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca).

Poseban oblik izolovanog sinuzitisa je dentogeni sinuzitis, koji nastaje kao posledica infekcije, nekog patološkog procesa na korenu zuba u gornjoj vilici ili nakon ekstrakcije zuba. U tom slučaju, zbog blizine koštanog zida maksilarnog sinusa i korena zuba, dolazi do oštećenja tog zida i formiranja fistule – patološkog kanala između sinusa i usne duplje, čime se otvara put za ulazak brojnih mikroorganizama.

Barosinuzitis je redak oblik akutne upale sinusa koji se javlja nakon letenja na velikim visinama ili ronjenja, gde zbog promena u atmosferskom pritisku, koji se odražava i na pritisak u sinusima, dolazi do oštećenja sluznice i pojave simptoma.

Najčešći simptom akutne upale sinusa je glavobolja, koja se javlja i kod brojnih drugih oboljenja, pa se vrlo često do dijagnoze dolazi isključivanjem brojnih drugih uzroka glavobolja. Ukoliko je u pitanju rinosinuzitis, javljaju se i zapušen nos i curenje nosa.

Terapija je usmerena ka smanjenju simptoma i uklanjanju uzročnika. Od simptomatske terapije najčešće se upotrebljavaju nazalni dekongestivi, popularne kapi za nos koje smanjuju otok sluznice i time otvaraju kanale i za koje se savetuje da se primenjuju ne duže od 5 dana i po preporuci lekara. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi se koriste za umanjenje bola. Antibiotska terapija se koristi kada je uzrok bakterijska infekcija i koriste se isključivo po savetu lekara.

Hronična upala sinusa

Hronični sinuzitis karakteriše dugotrajna upala sluznice sinusa što može da ostavi dugotrajne posledice. Najčešći uzročnici su alergije, polipi u nosu, devijacija septuma nosa i povrede nosnih kosti i kosti lobanje zagađenje vazduha… Simptomi su slični kao kod akutne upale sinusa, ali duže traju i podrazumevaju zapušen nos, slivanje sluzi niz zadnji zid ždrela, otežano disanje kroz nos, glavobolje koje duže traju i koje se ponavljaju, smanjen osećaj čula mirisa i ukusa. Cilj terapije je da se ukloni uzrok i kontroliše inflamacija sluznice.

Ukoliko je alergija uzrok koriste se antihistaminici kako bi se alergijska reakcija organizma kontrolisala, a ako je uzrok neki morfološki poremećaj, vrlo često je jedino rešenje hirurško lečenje. Za olakšanje tegoba često se koriste slani rastvori za ispiranje, lokalni kortikosteroidni sprejevi, oralni vazokonstriktori. Terapija se individualno prilagođava svakom pacijentu prema uzroku koji je doveo do upale i primenjuje se isključivo po savetu lekara.

Ukoliko želite da razgovarate sa stručnjakom, DokTok psiholozi i psihoterapeuti su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video-konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dr Nenad Ljubenović, lekar opšte prakse, DokTok lekar.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.