Kako boje utiču na vaša osećanja i raspoloženje

Psihologija prepoznaje nedvosmislen uticaj boja na osećanja i samim tim, na raspoloženje i ponašanje. Boje mogu imati smirujuć ili podsticajan uticaj, a preovlađujuće boje u vašem okruženju i garderobi mnogo govore o vama.

Ljudsko oko registruje širok spektar boja i nijansi, koje snažno doživljavamo – boje su očaravajuće, opuštajuće i imaju terapeutski učinak. Pomislite samo na bogato zelenilo krošnji drveća, čisto nebesko plavetnilo, pojavu duge, duboko smaragdno zelenilo jezera, spektakularan zalazak sunca, zvezdano noćno nebo, olujne oblake, kristalnu blistavost snega i sve ostale raskošne pojave i boje prirode, koje vas ushićuju i čine da osećate zahvalnost što možete da uživate u njima. U tim trenucima, uticaj boja na osećanja i raspoloženje je tako snažan, da vas potpuno obuzima, a emocije koje vas preplavljuju su isto tako žive i kompleksne u svojim nijansama. Šta sve sadrži osećanje ushićenosti? Čistu radost života, uzvišen osećaj zahvalnosti zbog samog postojanja, čuđenje i poniznost pred ogromnom moći prirode, svest o sopstevnoj sićušnosti (vi ste samo jedna tanka nit u kosmičkom tkanju) i najdublju tugu prolaznosti i smrtnosti.

Ljudi su naučili da prave boje po ugledu na prirodu, tako da boje u vašem okruženju, njihova kombinacija i kontrasti, pastelne boje i jarki detalji nose deo te energije, kojom u svojoj snazi, raskoši i raznovrsnosti, raspolaže priroda. Oživite svoju paletu i podstaknite radosna i pozitivna osećanja!

Uticaj boja na osećanja i raspoloženje

Boje daju živost, lepotu i prijatnost našem okruženju, izazivajući radost, estetski užitak i osećanje udobnosti. Boje su energija, a energetski praktičari prepoznaju raspored duginih boja u našim energetskim centrima i mogu da dijagnostikuju energetske blokade (a sa njima i fizička i psihička stanja) prema karakterističnim zamućenim i nezdravim bojama.

Psihologija boja je, međutim, usredsređena na povezanost boja sa osećanjima i raspoloženjem, prepoznajući njihovo terapeutsko, odnosno, uznemirujuće dejstvo.

Psiholozi tumače uticaj boja na osećanja i raspoloženje time što mozak tokom odrastanja i života, dok se krećete kroz različite situacije, stvara specifične asocijacije, a na isti način povezujemo situacije i doživljaje sa mirisima. Način na koji se prisećamo događaja iz prošlosti oslanja se na te asocijacije – određeni prizor, boje i mirisi, mogu odjednom širom otvoriti vrata prijatnim sećanjima iz detinjstva, ali i doživljenim traumama.

Boje su deo vizuelnih senzornih informacija i mozak ih automatski povezuje sa osećanjima – na primer, crvenu verovatno doživljavate kao boju ljubavi, jer je crveno srce uobičajen simbol ljubavnih osećanja, koji ste često viđali, odnosno, bili ste izloženi toj asocijaciji.

Crveni detalji u prostoru ili garderobi, izazivaju pozitivna osećanja i podstiču raspoloženje i toga ste verovatno svesni. U našem narodu postoji izreka „crveno, na radost“, koja je potpuno adekvatna.

Psihološki uticaj boja na ponašanje

Uticaj boja na osećanja i raspoloženje može biti snažan, ali i suptilan i neprimetan i možda ga nismo svesni, a on je konstantan, jer smo stalno i svuda izloženi bojama. To ne znači samo da nam tmurne, zamrljane i „bolesne“ nijanse kvare raspoloženje i izazivaju nervozu – i vedre boje, koje doživljavamo kao podsticajne i lepe, možemo doživeti kao uznemirujuće.

Jedno istraživanje je utvrdilo da je izlaganje studenata uticaju crvene boje pre ispita imalo negativan uticaj na njihov učinak na testu. Dakle, iako je živahna i „na radost“, crvena može biti uznemirujuća i izavati neželjeno uzbuđenje.

Pošto boje utiču na naše raspoloženje, a ono pokreće naše ponašanje, posredno, boje utiču i na naše postupke. Da biste se bolje orijentisali u izboru boja, i osvestili uticaj boja na osećanja i raspoloženje, pogledajte kako psihologija boja povezuje boje i osećanja.

Pročitajte i ovo: Boje kuhinje koje uvek izgledaju otmeno i skupo

Uticaj boja na osećanja

Boje koje nas čine srećnim i energičnim

Žuta je topla boja, povezana sa energičnošću i radošću, ali postoji i negativna konotacija doživljavanja žute, kao što je privlačenje previše pažnje i osećaj frustracije.

Narandžasta boja povezana je sa efektima povećanja energije, a bela donosi osećaj svežine, što može biti efektnije i poželjnije od pojačane energije.

Ostale tople boje, poput crvene i ružičaste, psihologija boja takođe povezuje sa srećnim mislima i osećanjem radosti.

Umirujući uticaj boja na osećanja

U boje koje podstiču opuštanje i osećaj smirenosti, spada većina dominantnih boja u prirodi, kao što su zelena, plava, boja lavande, siva, bela, ružičasta.

Terapeutski učinak ovih boja vidljiv je kroz smanjenje anksioznosti i stresa, bilo da zamišljate kako vas neka od ovih boja obavija, ili kako je udišete, ili da bojite i slikate ovim bojama. Nijanse plave i zelene se čak smatraju korisnim kao pomoćno sredstvo u izlečenju – plava se smatra jednom od najlekovitijih boja, jer podstiče opuštanje i snižavanje krvnog pritiska.

U opuštajuće boje spadaju i one koje izazivaju osećanje pospanosti i preporučuju se u dekoraciji spavaće sobe – a to su plava, zelena, srebrna, pa čak i žuta. Iako doprinosi energičnosti, žuta je povezana sa osećanjem zadovoljstva, što može pomoći da zaspite.

Boje koje se povezuju sa dubokim osećanjima

Crvena je povezana sa ljubavlju, strašću, ali i sa dramom i izgaranjem. U ljudskom umu, ljubav ima demonski element, odnosno, svoju mračnu stranu. Crvena podstiče senzualno raspoloženje, podižući romantične i strastvene vibracije. Duboko ljubičasta boja ima sličan efekat i povezuje se sa osećanjem odanosti i povezanosti.

Određene boje imaju tendenciju da izazovu uznemirujuća osećanja, kao što je već pomenuta crvena, koja je stimulativna, ali u nekim prilikama i uznemirujuća. Ipak, crna se ističe u povezanosti sa mračnim i teškim osećanjima (crna je boja žalosti), ali u estetici i dizajnu ima značajno mesto i smatra se elegantnom i klasičnom.

Kako da unesete više boja u svoju svakodnevicu

Da biste promovisali pozitivan uticaj boja na osećanja, koristite u uređenju doma žive kontrastne boje za nameštaj ili zidove, jastuke ili dekorativne detalje. Boja zidova, prekrivača i detalja, treba da odgovara nameni prostorije – ako je u pitanju spavaća soba, uvedite nežne plave i zelene tonove. U dnevnu ili radnu sobu unesite detalje crvene, narandžaste, žute, a ako vam je posao suviše stresan, okrečite zidove u plavo ili golubije sivo.

Šareni ili kontrastni detalji koji donose živu energiju i radosna osećanja mogu uvek naći mesta u vašoj garderobi. Klasičnu eleganciju crne, možete oživeti nežnom žutom maramom, kaišem u boji zlata, ili kombinovanjem sa crvenim, ljubičastim, ili cvetastim modnim dodacima.

Izaberite boje koje promovišu pozitivne emocije i uključite ih u svoju okolinu i svoj stil oblačenja – iskoristite psihologiju boja, da podstaknete životnu radost i energiju.

Pročitajte i ovo: Načini na koje osećanja mogu poboljšati vaš život

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević