Najbolje voće za doručak koje će vam dati energiju za ceo dan

Verovali ili ne, još uvek se raspravlja o tome da li je doručak zaista najvažniji obrok u danu. Mnogi nutricionisti su saglasni da je dobro izbalansiran doručak veoma važan i da može postaviti temelje za dobar dan. Uz veliku količinu vlakana i hranljivih materija, voće za doručak je odlična opcija ukoliko želite da imate uravnotežen obrok.

Citrusi

Citrusi, uključujući pomorandžu, grejpfrut, limun i limetu, odlični su izvori vitamina C, vlakana, kalijuma i fitonutrijenata. Imaju antiinflamatorna i detoksikaciona svojstva i mogu poboljšati zdravlje srca. Grejpfrut naročito ima visok nivo flavonoida, naringenina, koji doprinosi održanju fit figure. Međutim, grejpfrut nije za svakoga. Poznato je da fitonutrijenti u grejpfrutu utiču na lekove. To znači da, ako uzimate lekove, obavezno prvo proverite sa svojim lekarom da li ovo voće smete da jedete za doručak.

Jabuke

Postoji izreka da jabuka dnevno odvraća doktora. Ovo bi moglo da bude tačno kada pogledate sve nutritivne prednosti jabuke. Prepune vlakana, vitamina C i antioksidanata, jabuke su odličan izvor flavanoida zvanog kvercetin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može ojačati imuni sistem. Kvercetin može da bude posebno koristan kod ljudi koji pate od sezonskih alergija. Vlakna pomažu da duže budemo siti, što je važno kako se ne bi poseglo za grickalicama.

Jabuke se dobro kombinuju sa mnogim namirnicama za doručak, od ovsene kaše preko putera od orašastih plodova do jogurta. Preporučujemo da činiju ovsene kaše prekrijete barenim jabukama ili da pojedete jabuku uz krišku tosta premazanu puterom od kikirikija. Za idealnu veličinu porcije, izaberite jabuku veličine svoje šake i nemojte da je ljuštite.

Maline

Male, ali veoma ukusne, maline su savršeno voće za doručak – od smutija, preko ovsenih pahuljica do jogurta ili čak tosta sa puterom do orašastih plodova. Maline su pune različitih fitonutrijenata, a pošto se jedu cele, lako se dobijaju antioksidativni i antiinflamatorni hranljivi sastojci. Kao i većina voća, maline su odličan izvor vitamina C i vlakana. Porcija malina od jedne šolje sadrži oko osam grama vlakana i 64 kalorije.

Nar

Za voće koje mnogi zanemaruju, semenke nara su pune nutritivnih prednosti. Nar je izvor antioksidativnih polifenola zvanih antocijanini, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija koje se repliciraju od oštećenja slobodnih radikala. Određene studije su dokazale da je nar odličan kao sredstvo za prevenciju raka prostate, debelog creva, pluća i dojke. Semenke nara sadrže mnogo više koncentrisanih nivoa antioksidanata od ekvivalentnih porcija voća. Osim antioksidanata, nar je čist izvor vitamina C, vitamina K, kalijuma, vlakana i folata. Za ukusan i hranljiv doručak, dodajte pola šolje semenki nara u činiju jogurta ili ovsene kaše.

Pročitajte i: Maštoviti načini da napravite paradajz sos – bez paradajza

Borovnice

Sa skoro četiri grama vlakana u jednoj šoljici, borovnice su odlično voće za doručak. Osim vlakana, sadrže vitamin C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ovi sastojci mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih hroničnih bolesti. Kako biste bili siti nakon obroka, ovsnim pahuljicama dodajte šolju borovnica.

Kivi

Kivi možda nije toliko popularan kao jabuke i bobice, ali je odlično voće za doručak. Ako ne volite da ljuštite kivi, samo ga presecite napola i sadržinu izvadite kašikom. Zdravstvene prednosti: kivi je bogat vitaminom C, koji može pomoći u jačanju imuniteta. Takođe je bogat vlaknima koja mogu povećati sitost, a i podstiče varenje.

Dinja

Dinja je veoma bogata vitaminima A, C, kalijumom i vlaknima. Takođe, sadrži veću količinu vode, tako da predstavlja savršeno voće za doručak ako ne želite da pijete vodu. Idealna količina dinje je jedna do dve šolje dnevno. Svakako ovo voće ima tako malo kalorija da ne morate da brinete o tome koliko ga jedete.

Banana

Banana spada u voće koje je najlakše ubaciti u torbu i poneti sa sobom. Sadrži i skrob, koji naše telo ne vari, već stvara korisne bakterije u crevima. Banane takođe sadrže vlakna, vitamin B i minerale kao što su kalijum, mangan i magnezijum.

Avokado

Dve kriške tosta sa narezanim avokadom, začinskim biljem, uljem i solju – na tanjiru, sa kriškom limuna pored. Ako ste ljubitelj tosta od avokada, znate da je ovo jedna od najukusnijih opcija za doručak. Avokado je voće koje bi trebalo uzeti u obzir za doručak zbog sadržaja vlakana. Većina nas ne dobija preporučenih 25 do 38 grama vlakana dnevno. Ukoliko započnete dan voćem koje je bogato vlaknima, kao što je avokado, to će vam pomoći u varenju i duže čete ostati siti. Porcija od pola šolje avokada sadrži oko 5 grama vlakana, zajedno sa zdravom masnoćom, vitaminima K, E i C i folatom.

Pročitajte i ovo: Predlozi za doručak koji možete spremiti za manje od pola sata

Naslovna fotografija: instagram.com/blueberry_daughter

Marija Gavrilović