Predlozi za doručak koji možete spremiti za manje od pola sata

Doručak je najvažniji dnevni obrok, a staranje da pripremite zdrav obrok za svoju porodicu, koji će vam dati energiju i držati sitost do ručka, predstavlja svakodnevnu borbu. Ili ste od tog napora već odustali i jednostavno svi doručkujete van kuće, što verovatno znači pecivo iz pekare, ili pljeskavica sa kioska za brzu hranu. Iako je spremanje doručka poslednja stvar koju biste želeli da dodate svojoj jutarnjoj rutini, pokušajte sa ovim receptima koji vam neće oduzeti više od pola sata (tost možete napraviti za desetak minuta), kako biste započeli dan na bolji i zdraviji način. Većina ovih recepata sadrži jaja, koja pripremljena na razne načine možete poslužiti za svaki doručak.

Predlozi za brzi doručak

Doručak sa tvrdo kuvanim jajima

Tvrdo kuvana jaja (koja možete skuvati uveče, pre nego što legnete) presecite na pola, začinite po ukusu i kratko propržite na vrućem tiganju, koji možete premazati margarinom, ili maslinovim uljem. Uz propržena jaja dodajte humus i parče raženog hleba, ii tosta.

Tost sa narom

Pošto čišćenje nara zahteva najviše vremena, uradite to uveče. Ujutru istostujte raženi hleb, premažite ga bademovim puterom, puterom od kikirikija ili humusom i pospite semenkama nara i semenom bundeve. Ako neko voli slatku varijantu, preko tosta možete nakapati malo javorovog sirupa, ili meda.

Kajgana za doručak

Običnu kajganu možete unaprediti u superzdrav doručak dodatkom  povrća, sira, oraha i semenja. Zeleniš možete pripremiti prethodnog dana – obarite ili ispecite kelj, šargarepu, plavi paradajz (ili mešavinu povrća koju više volite) i ubacite u kajganu, da se isprži zajedno sa jajima. Druge dodatke sipajte nakon pečenja (sir možete narendati odozgo, kad sipate kajganu u tanjire).

Pročitajte i ovo: Jednostavni načini da napravite ukusne i zdrave salate

Kroasan sendvič sa šunkom i jajima

Bogat francuski sendvič će se sigurno dopasti svim ukućanima  – za svaki sendvič vam treba jedan kroasan presečen napola, jedno prženo jaje i parče šunke. Možete koristiti neki niskokalorični namaz koji najviše volite i dodati nekoliko listića rukole, da bi ovaj fantastičan doručak dobio jači ukus.

Jaja na oko sa prezlama i začinskim biljem

Jaja su odlična za doručak i mogu se pripremiti na mnogo različitih načina – ispržite jaja na oko preko prezli, koje će napraviti hrskavu koricu, a odozgo pospite začinsko bilje. Na kraju dodajte malo balzamika (ili nacedite limun) i poslužite sa tostom.

Doručak od slane ovsene kaše i poširanih jaja

Evo još jednog načina da jedete jaja za doručak, u zdravom i izbalansiranom obroku, tako da vam nikada ne dosade. Ovaj zanimljiv recept lako može postati omiljeni doručak vaše porodice. Propržite u tiganju ovsenu kašu sa malo luka i spanaća (začinite po ukusu) i umešajte mnogo parmezana. U svaki tanjir preko ovako pripremljene kaše dodajte poširano jaje (ili dva) i prelijte balzamikom ili limunom. Preko poširanih jaja možete dodati još začina koje volite, a mi vam predlažemo vlašac.

Burito za veganski doručak sa tofuom

Ako pokušavate da smanjite upotrebu mesa, isprobajte veganski burito za doručak. Pripremite nadev od tofua, kurkume i kima, dodajte malo čilija, nekoliko kriški avokada i salsu, za bogatu teksturu i ukus, nafilujte ugrejane tortilje i umotajte kao palačinke. Zapravo, u tortilje možete umotati skoro sve sastojke iz prethodnih recepata – pokušajte sa proprženim tvrdo kuvanim jajima uz dodatak povrća i humusa.

Haš od krompira, jaja i avokada

Vegetarijanski haš uključuje krompir iseckan na kockice, crvenu papriku i komadiće kremastog avokada, koje ćete propržiti u tiganju. Umućena jaja dodajte na kraju, kako bi jelo bilo kompaktno kao kajgana. Za bolji ukus, prelijte svaku porciju sa malo soka od limete, ili nacedite malo limuna. Poslužite sa raženim hlebom, ili tostom.

Ako su vam se dopali naši predlozi za brzi doručak, pročitajte i: Ukusne večere koje su dobre za zdrav mikrobiom creva

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.