easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja aprila 2024.

I ovog meseca vas vodimo na razne događaje iz oblasti umetnosti i kulture, koji će vas istovremeno oplemeniti i zabaviti. Zar vam se ne čini da, s dolaskom sunčanog i toplijeg vremena, sve postaje jednostavnije i primamljivije? Neka vam kultura bude neizostavni deo svakog dana! Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za april 2024.

Pozorište

12. i 22. april – Strujosek (Atelje 212, scena Petar Kralj, 20.30č): Strujosek je urnebesna crna komedija satiričnog tipa, u duhu i senzibilitetu bliskom Kventinu Tarantinu, moderni kamerni vestern sa mestimičnim snažnim uplivima montipajtonovske estetike. To je priča o specijalnom terenskom radniku elektrodistribucije, čoveku koji stupa u akciju kada treba fizički iseći struju posebno ležernim neplatišama i potencijalno kriminogenim grupama građana za koje postoji osnovana sumnja da “kradu” električnu energiju, priključivši se na tuđu stanicu. Igraju: Ivan Jevtović, Branislav Trifunović, Marko Gvero, Miodrag Krstović, Ana Vučić, Bojan Žirović, Jelena Petrović.

18. i 19. april – Pozicija deteta (Beogradsko dramsko pozorište, Mala scena, 20č): Inicijalni događaj komada je automobilska nesreća sa smrtnim ishodom, u kojoj je na periferiji grada, na zabačenom putu, na pešačkom prelazu, stradalo dete. Izazivač nesreće je devojka od 19 godina, iz dobrostojeće porodice, ćerka poznate i cenjene, ali vrlo psihički nesređene,estradne umetnice, bivše književnice i borca za socijalnu pravdu, a sada opterećene poricanjem svakog oblika stvarnosti koja je okružuje, pa tako i problemima sopstvenog deteta. Igraju: Paulina Manov, Tanja Pjevac, Jovo Maksić, Vladan Milić, Stefan Radonjić, Mina Nenadović.

Izložbe (galerije)

Autonomizam sada i ovde (Galerija FLU): Slikar, glumac i DJ, Uroš Đurić u renoviranoj Galeriji FLU (Knez Mihailova 53) predstavlja radove iz najnovije produkcije. Povod njegove izložbe je trideset godina od Manifesta autonomizma, koji su kao studenti FLU Uroš Đurić i Stevan Markuš pokrenuli 1989. godine, a napisali na njegovu petogodišnjicu 1994. Izložba je prilika da se preispita aktuelnost teorijskih postavki Manifesta autonomizma, odnosno, neprekinutost i istrajnost Đurićevog pristupa umetnosti kroz seriju novih slika, ali i serijal grafičkih radova nastao u saradnji sa AKC Matrijaršija posebno za ovu priliku. Đurić će tokom trajanja izložbe održati stručna vođenja u samom izlagačkom prostoru, ali i u prostoru nekadašnjeg legendarnog kluba Akademija koji se nalazio u podrumu zgrade FLU (Rajićeva 10), u kom je bio angažovan 1992/93 kao DJ. Izložba je otvorena do 27. aprila. 

Srpske heroine u Velikom ratu (Dom vojske): Omaž velikankama Prvog svetskog rata koje su hrabro, na razne načine, pomagale srpskom narodu, ustoličivši se kao neizostavna imena domaće i svetske istorije. Izložbu karakterišu tri osnovna motiva: prvi je žena čuvar ognjišta i porodice u ratnom vihoru. Drugi predstavlja humanost i milosrđe žena u medicinskim misijama i društveno-humanitarnim organizacijama. Treći je žena borac na liniji fronta. Izložba je otvorena do 30. aprila.

kulturna dešavanja za april 2024.

Izložbe (muzeji)

46. Salon arhitekture: Imamo svoju politiku!(Muzej primenjene umetnosti): Zajedničkim radom na organizaciji ovog salona želja je da se pošalje poruka o nužnosti sinergije čitave arhitektonske zajednice u Srbiji sa ciljem da arhitektura kao disciplina dobije bolje i vidljivije mesto u društvu. Javnosti se predstavlja ono što se istražuje, oblikuje i priprema tokom cele godine. Koncept manifestacije zasniva se na salonskom predstavljanju radova (izložba), programskom delu (tema) i dodeli nagrada, pohvala i priznanja. Svake godine tematskim programskim rešenjima Salon arhitekture javnost upoznaje sa aktuelnim tačkama arhitektonskih praksi i teorije. Izložba je otvorena do 28. aprila. 

Ispred vremena i izvan – retrospektivna izložba Vladana Radovanovića (Muzej savremene umetnosti Beograda): Izložba predstavlja pregled Vladanovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umetnosti i novog čitanja njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka. Kompozitor, pisac, višemedijski umetnik, teoretičar umetnosti i pedagog, uspeo je da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija, filozofskih interesovanja i pionirski krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video-radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze. Izložba je otvorena do 10. septembra. 

Bioskop

Prisila (Priscilla): Kada tinejdžerka Prisila uđe u život Elvisa Prislija, superzvezda rokenrola postaje neko potpuno neočekivan u privatnim trenucima: uzbudljiva simpatija, saveznik u usamljenosti, ranjivi najbolji prijatelj. Prisilinim očima, rediteljka Sofija Kopola priča o nevidljivoj strani američkog mita u Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, od baze nemačke vojske do njegovog zadivljujućeg imanja u Grejslendu. Uloge: Kejli Speni, Džejkob Elordi, Ari Koen. Film je na bioskopskom repertoaru od 11. aprila. 

Anatomija pada (Anatomy of a Fall): Nemačka književnica Sandra i njen suprug Semjuel, Francuz, žive povučenim životom na Francuskim Alpima zajedno sa jedanaestogodišnjim sinom Danijelom. U trenutku kada ispod njihove kolibe pronađu Semjuela mrtvog u snegu, policija postavlja pitanje da li je reč o samoubistvu ili ubistvu. Uloge: Sandra Hjuler, Svan Arlo, Antoan Reinar. Film je na bioskopskom repertoaru od 18. aprila.

Koncerti

11. i 12. april – Dhafer Youssef (BitefArtCafe, 21č): Jedan od najinspirativnijih izvođača na world music sceni, nakon 9 godina ponovo stiže pred beogradsku publiku, kada će održati dva koncerta u okviru serijala Musicology Sessions. Dhafer Youssef je virtuoz na udu i ističe se kao jedan od najinventivnijih muzičara današnjice, koji je tokom karijere duge dve i po decenije objavio deset studijskih albuma, izražavajući svoju muzičku veštinu i sposobnost stvaranja jedinstvene fuzije žanrova. Youssef će predstaviti svoj jedinstveni spoj istočnih i zapadnih uticaja, obećavajući nezaboravan muzički doživljaj.

25. april – Divlje Jagode (mts Dvorana, 20č): Povod je novi studijski album, trinaesti u karijeri, simboličnog naziva „13“. Četiri singla sa albuma „13“ su dobro poznata publici, a pesme „Plave noći“ i „ Vanila i znoj“ su uveliko na koncertnom repertoaru Divljih Jagoda. Frontmen benda, Zele Lipovača, obećava žestok koncert u mts Dvorani, sa pesmama koje godinama nisu svirali, a biće tu, kako najavljuje “i par ekstra zanimljivih gostiju“. Trenutno je aktuelan i njihov koncertni album „Live in Beograd“, snimljen upravo u mts Dvorani 8. oktobra 2022. godine, koji je ujedno prvi koncertni album u njihovoj karijeri dugoj 45 godina.

Pročitajte i ovo: 10 ljubavnih romana koji će vas povesti na putovanje strasti i intrige

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Dušan Veselinović