easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja jula 2024.

Julske temperature nas neće sprečiti da i ovog meseca posetimo raznorazne kulturne događaje u Beogradu, pa smo napravili listu u okviru koje će svako pronaći ono što ga zanima. Pozorište pravi pauzu, ali ostali sadržaji su i te kako prisutni… Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu za jul 2024.

Izložbe (galerije)

Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja (Institut Servantes): Okupljajući projekte i radove izabranih umetnica u različitim formatima, postavka poziva na preispitivanje arhitekture i urbanog dizajna imajući u vidu i feminističko poimanje prostora, naglašavajući značaj jednakosti i diverziteta u kreiranju našeg okruženja. Izložba je otvorena do 8. septembra.

SADNEKADkultni filmovi na plakatima studenata beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti (Jugoslovenska kinoteka): Uz nova rešenja postavljeni su i printovi originala iz bogate zbirke plakata i ostalih fondova Arhiva Jugoslovenske kinoteke. U novom, savremenom izdanju našli su se filmovi: Telesna straža, Građanin Kejn, Sedmi pečat, Pariz, Teksas, Taksista, Lice sa ožiljkom, ali i Majstori, majstori, Otac na službenom putu, Lepa sela lepo gore i mnogi drugi. Izložba je otvorena do 31. avgusta.

Izložbe (muzeji)

The Arrangement(s) (Salon Muzeja savremene umetnosti): Izložba Marine Marković  predstavlja završni deo serije performansa fokusiranih na pitanja odnosa moći. Marina govori jezik korporealnog, njena praksa zasnovana je na ogoljavanju struktura koje subjekat drže u iluziji vezanosti za određeni društveno očekivani model ponašanja, i kroz različite medije (video, instalacija, performans), i različite forme potčinjenosti i dominacije u odnosu na žensko telo. Autorka preispituje tananu granicu između slobodne volje i biopolitičke prinude u životu žene, između ličnih izbora i pritiska društva, zahteva umetničkog tržišta, koristi institucija i pojedinaca. Izložba će biti otvorena do 25. avgusta.

Ježeva kućica – Izmišljanje boljeg sveta (Muzej Jugoslavije): Poema Branka Ćopića „Ježeva kućica“, zauzima posebno mesto u sećanjima na detinjstvo brojnih generacija rođenih u Jugoslaviji. I danas, sedam decenija nakon objavljivanja, ovo književno delo predstavlja polje identifikacije, mesto sećanja i jak okidač za nostalgiju. Polazeći od ikoničnog statusa koji ima u kolektivnom pamćenju i turbulentne istorije odnosa prema ovoj poemi i njenom piscu, kreirana je izložba koja ima za cilj da pokrene dijalog o zajedničkom nematerijalnom kulturnom nasleđu i njegovim potencijalima kako bismo preispitali svoje identitete danas, istovremeno otvarajući pitanja o značaju doma, odnosa prema bliskoj prošlosti, zajednicama kojima pripadamo, ksenofobiji, sećanju, nostalgiji, mentalnom zdravlju. Izložba je otvorena do 1. septembra.

Bioskop

Van sezone (Hors-saison): Matje živi u Parizu, a Alis u malom gradu na Balearskim ostrvima. Nakon što se upoznaju i ostvare kratku vezu, svako kreće svojim putem. Kako bi godinama kasnije odagnao svoju melanholiju, Matje odlazi u banju gde slučajno sreće Alis. Uloge: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura. Film je na bioskopskom repertoaru od 4. jula.

Odvedi me na mesec (Fly Me to the Moon): NASA odlučuje da zaposli Keli Džouns, provokativnu kreativnu direktorku, kako bi popravila njihov javni imidž, ali Kol Dejvis nije oduševljen njenim pristupom koji mu otežava posao. On je uštogljeni direktor zadužen za pripremanje misije Apolo 11. Kad misiju kasnije uspešno lansiraju, u igru se uključuje i Bela kuća koja od zaljubljenog para traži da pod hitno lažiraju sletanje na mesec jer ni po koju cenu ne smeju da dozvole da misija ne uspe. Uloge: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson. Film je na bioskopskom repertoaru od 11. jula.

Koncerti

17. jul – Thievery Corporation (Kalemegdan, Zvezdini tereni, 20č): Thievery Corporation skoro tri decenije kombinuje razne ritmove poput brazilskih, jamajčanskih, evropskih, indijskih… Mnogi veruju da su zaslužni za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike, oplemenjene upotrebom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosa nove, što se čuje u pesmama “The Richest Man In Babylon”, “Sweet Tides”, “Lebanese Blonde”, “Until the Morning”, “Letter To the Editor”… Tekstovi njihovih numera su na engleskom, španskom, francuskom, italijanskom, persijskom, portugalskom, rumunskom i hindi jeziku.

27. jul – Octave One (Barutana, 22č): Njihovi nastupi su živi, dinamični i puni energije. U okviru izdavačke kuće 430 West Records objavili su neke od revolucionarnih himni densflorova širom sveta. Sastav čine braća Lenny i Lawrence Burden, koji su uglavnom poznati po svojim tehno snimcima, proizvevši brojne snimke house muzike i drugih elektronskih žanrova koristeći druge pseudonime, posebno Random Noise Generation, Metro D (sa Terelom Langstonom) i Never On Sunday.

Pročitajte i ovo: Gledamo dokumentarac “I Am: Celine Dion” i prisećamo se njenih najupečatljivijih autfita

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Dušan Veselinović