easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja maja 2024.

Početak maja nam je doneo i lepše vreme, koje nas navodi da češće izlazimo iz svog doma, družimo se i posećujemo razne manifestacije iz sveta umetnosti i kulture. Bilo da se odlučite za predstavu, izložbu, film, koncert (ili sve?), nećete pogrešiti, jer ćete izaći osveženi i rasterećeni – što nam je nesumnjivo potrebno u ovo izazovno vreme. U želji da vam oplemenimo svakodnevicu, predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu za maj 2024.

Pozorište

9, 16, 17. i 23. maj – Žene na ivici nervnog sloma (Pozorište na Terazijama, 19.30č): Dirljiva i urnebesna, ovo je priča o ženama i muškarcima. U centru je Pepa, čiji prijatelji i ljubavnici oslikavaju duh Madrida osamdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa Pepom, tu je i njen nestali ljubavnik Ivan; Lusija – njegova bivša žena sumnjivog razuma; njihov sin Karlos; Kandela, Pepina prijateljica i njen dečko terorista; advokat sa ovlašćenjem i taksista koji deli maramice, čokolade i savete u jednakim razmerama. Radnja obiluje haotičnim odnosima uravnoteženim empatijom i srcem koji su zaštitni znakovi Almodovarovog dela. Igraju: Jelena Stupljanin/Ivana Popović, Hadži Nenad Maričić, Ivana Knežević/Nataša Marković, Arsenije Tubić/Slaven Došlo i dr.

28. maj – Mali bračni zločini (Narodno pozorište, scena Raša Plaović, 20.30č): U ljubavi ne prihvatamo ono što ostaje neobjašnjivo: udaljenost, prazninu koju ostavlja zadovoljena seksualnost, zasićeno telo, sve ono što otvara put ka duši, pa dakle, i ka onome što razdvaja bića. Mislimo da druga bića posedujemo, a u stvari, sebe stavljamo u posed. Ljudi su ljubav izmislili radi seksa: a telo nikada ne daje potpuno zadovoljenje. A da li ćemo to prihvatiti? Prihvatamo li drugog s njegovom neograničenom različitošću? Ovo su samo pojedina pitanja koja se nameću dok gledamo predstavu reditelja Filipa Grinvalda. Igraju: Nela Mihailović i Boris Pingović.

Izložbe (galerije)

Das Untere Licht/Unutrašnje svetlo (Kula Cetinjska): Ovo je multimedijalna izložba umetnika iz Praga, koju čine radovi fotografa Antonina Malija (Antonín Malý), slikara Jana Mika (Jan Miko) i vajara Kube Tauša (Kuba Tauš), a inspirisana je svetlom i njegovim mnogobrojnim formama. Čine je fotografije, slike i skulpture, a po prvi put im se pridružuje umetnica Nina Lazić sa svojim cvetnim instalacijama. Izložba je otvorena od 10. do 17. maja.

Izložba slika i crteža Milana Kacevskog (Galerija FLU): Nadahnut starom umetničkom tematikom pejzaža, Kacevski izvodi slike u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu. Radovi su većih formata, kreirani iz poriva za stvaranjem slika koje svojom veličinom obuhvataju posmatrača i uvlače ga u sebe, u svet tame, samoće i introspekcije. Kao i na slikama, i na crtežima Kacevski prikazuje šumske pejzaže, sa tom razlikom što na crtežima stavlja veći akcenat na svetlost i tamu, koja dopire do prvog plana, do pozicije stvaraoca/posmatrača, koji iz mraka gleda u svetlost. Izložba je otvorena od 8. do 21. maja.

Izložbe (muzeji)

Karijatide sna (Etnografski muzej): Izložba slika Pavla Aksentijevića predstavlja retrospektivu njegovog slikarskog opusa. Ciklus od 23 slike predstavlja devojke sa Peloponeza koje su zarobljene i odvedene u ropstvo, i koje su u antičkoj arhitekturi predstavljene kao stubovi. Rađene u tehnici akrilik na platnu, nastale su u periodu od 2015. do 2024. godine, i u simboličkom smislu sve one nose Aksentijevićeve snove i njegova sećanja, navedeno je u saopštenju. Izložba je otvorena od 9. do 31. maja.

Geometrija praznine/Geometry of Void (Salon Muzeja savremene umetnosti): Samostalna izložba Ane Knežević naslanja se na njena ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog. Posmatrač pristupa VR radovima uz pomoć Valve Index VR seta, koji se sastoji od laserskih uređaja koji stoje postavljeni u uglove prostora, dijagonalno jedan preko puta drugog obrazujući prostornu mrežu uz pomoć koje se korisnik orijentiše u virtualnom svetu, kao i naočara i slušalica koje deluju kao receptori. Upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor. Radovi su imerzivni. Posmatrač ima osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju. lzložba je otvorena do 17. juna.

Bioskop

Ljubav i krvoproliće (Love Lies Bleeding): Od rediteljke Ros Glas stiže nova ljubavna priča. Menadžerka Lu zaljubljuje se u ambicioznu bodibilderku Džeki koja je krenula u Vegas, u potragu za svojim snom. Nastala ljubav rasplamsava nasilje, uvlačeći ih sve dublje u mrežu Luine kriminalne porodice. Uloge: Kristen Stjuart, Keti M. O’Brajan, Dejv Franko, Džena Malon. Film je na bioskopskom repertoaru od 16. maja.

Garfild (Garfield): Nakon što se njegov divan, opušten i sit život sa Džonom i Odijem potpuno promeni kada ga poseti njegov otac Vik, Garfild mora da krene u avanturu gde će naučiti nešto potpuno neočekivano. Animirani film koji je idealno da pogledate sa svojim mališanima. Glasove pozajmili: Kris Prat, Nikolas Holt, Ving Rames, Hana Vadingam, Semjuel L. Džekson. Film je na bioskopskom repertoaru od 23. maja.

Koncerti

23. maj – Goca Tržan (mts Dvorana, 20č): Iako je ranije više puta nastupala u Dvorani Doma sindikata, pop pevačica će prvi put održati koncert i u mts Dvorani, gde ćemo đuskati uz nove, ali i starije hitove koji su obeležili period devedesetih i početkom dvehiljaditih. Podsećamo, pevačku karijeru je započela 1994. godine u grupi Tap 011, a nakon napuštanja, samostalnu karijeru započela je 1999. objavivši svoj prvi solo album „U niskom letu“, koji je iznedrio hitove Stoperka, Zagrli, Čujem da za mene pitaš, Ljubav i mnoge druge.

24. maj – Stefan Milenković & Muzikon (Botanička bašta, 20č): Publika će imati priliku da čuje Sonatu za violinu u g-molu, poznatije kao Đavolji triler (G. Tartini) kao i svitu Beatles go baroque u stilu Dž. F. Hendla (P. Breiner) u izvođenju kamernog orkestra Muzikon i violinskog virtuoza i gostujućeg soliste Stefana Milenkovića u najlepšoj zelenoj oazi Beograda.

Pročitajte i ovo: Najbolji filmovi Meryl Streep, koji su oblikovali filmsku industriju

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Dušan Veselinović, diplomirani novinar i pop culture fanatik