Najbolji filmovi Meryl Streep, koji su oblikovali filmsku industriju

U svetu kinematografije, određeni filmovi ostavljaju neizbrisiv trag, a razlog za to je neretko bila glumačka veština Meryl Streep. Od emotivnih drama do satiričnih komedija, njen opus obuhvata širok spektar likova koji su duboko urezani u mozaik moderne filmske industrije. Nakon duže polemike, usaglasili smo se koji su to najbolji filmovi Meryl Streep, umetnička dela koja su oblikovala kinematografski narativ: od složene emocionalne pletenice u The Bridges of Madison County, preko potresne dileme u Sophie’s Choice, do izazovnih tema moći i identiteta u The Iron Lady. 

Svaki od ovih filmova pruža uvid u različite aspekte ljudskog iskustva, dok Meryl Streep svojom izvanrednom glumom osigurava da te priče ostanu večno zapamćene.

Najbolji filmovi Meryl Streep

The bridges of Madison county (1995)

Kada se govori o ljubavnim dramama koje su obeležile devedesete, The Bridges of Madison County zauzima posebno mesto. Film Clinta Eastwooda, u kome glavne uloge tumače Meryl Streep i sam Eastwood, predstavlja priču o kratkotrajnoj, ali intenzivnoj ljubavnoj aferi između usamljene domaćice Francesce i fotografa Roberta. Streep majstorski prikazuje unutrašnju borbu protagonistkinje rastrzane između odanosti porodici i ponovno probuđene strasti. Film je dirljiva meditacija o ljubavi, izborima i žrtvi, sa scenografijom koja savršeno dopunjuje emotivnu priču.

Sophie’s choice (1982)

Sophie’s Choice je potresna drama koja istražuje teme krivice, tuge i posledica koje prošlost može imati na sadašnjost. Meryl Streep u ulozi Sophie, poljske imigrantkinje koja je preživela Holokaust, donosi jednu od svojih najupečatljivijih izvedbi, koja joj je donela drugog Oskara. Film Alan J. Pakule detaljno osvetljava mračne teme i emocionalne dubine koje teraju gledaoce da se suoče sa bolnim moralnim dilemama. Scenografija i režija su podjednako impresivni, podarivši nam film koji je istovremeno zadivljujuć i strašan u svojoj iskrenosti.

The devil wears Prada (2006)

Ovo je stilizovana komedija koja istražuje svet mode kroz oči mlade novinarke Andy Sachs (Anne Hathaway), koja počinje da radi za zastrašujuću urednicu modnog magazina Runway, Mirandu Priestly (Meryl Streep). Streep je oduševila svojom interpretacijom zahtevne šefice, istovremeno dodajući filmu ozbiljnost i humor. Ova adaptacija romana Lauren Weisberger postala je kultni klasik zbog svoje oštre satire o modnoj industriji i žrtvama koje pojedinci prave u ime karijere.

Doubt (2008)

Doubt je intenzivna drama koja se odvija u katoličkoj školi šezdesetih godina prošlog veka, gde se sestre Aloysius (Meryl Streep) suprotstavlja ocu Flynnu (Philip Seymour Hoffman), sumnjajući da zlostavlja jednog od učenika. Ostvarenje Johna Patricka Shanleya je majstorsko u svom prikazu moralne neizvesnosti i psihološke napetosti. Streep i Hoffman donose izvanredne performanse, koje gledaoca ostavljaju u konstantnoj dilemi o istini i percepciji.

Kramer vs. Kramer (1979)

Kramer vs. Kramer je emocionalna studija razvoda i njegovog uticaja na porodicu. Dustin Hoffman i Meryl Streep su impresivni u ulozi rastavljenih roditelja koji se bore za starateljstvo nad svojim sinom. Film Roberta Bentona pruža duboko lični pogled na emocionalne i pravne izazove koje razvod donosi, kao i na promenljivu prirodu roditeljskih odnosa i ljubavi. Kramer je pohvaljen za svoju iskrenost i osetljivost, i ostaje relevantan i danas (Meryl je doneo prvog Oskara).

The hours (2002)

The Hours je slojevita naracija koja prati tri žene povezane romanom Virginie Woolf, Mrs Dalloway. Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman u glavnim ulogama su u epicentru priča o depresiji, samootkrivanju i žrtvovanju kroz različite vremenske periode. Film Stephena Daldryja istražuje duboke emocionalne teme i pruža snažan komentar o težini koju žene nose kroz različite generacije. Visoko stilizovan i emocionalno intenzivan, The Hours je vizuelno i narativno moćno ostvarenje.

The iron lady (2011)

Pratimo život Margaret Thatcher, sa posebnim fokusom na karijeru i zrelije godine života kad se suočava sa demencijom. Meryl Streep je fantastična u ulozi bivše britanske premijerke, prikazujući njenu odlučnost, snagu, ali i ranjivosti. Film Phyllida Lloyd nije samo biografska priča, već i introspektivan pogled na ličnu cenu moći. Ovo je kombinacija političke drame i lične tragedije, istražujući kompleksnost izuzetno kontroverzne figure.

Pročitajte i ovo: 10 ljubavnih romana koji će vas povesti na putovanje strasti i intrige

Naslovna fotografija: pinterest.com

Nikola Gudelj