easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja februara 2024.

Nikad nije pogrešan trenutak za produhovljenje i zabavu, a pojedini od najlepših načina da to iskusite ogledaju se u brojnim vidovima umetnosti. Ne odbijajte pozive (a budite i vi inicijator) za pozorište, bioskop, izložbu, koncert… a mi vam otkrivamo šta sve možete posetiti u glavnom gradu ovog meseca. Predstavljamo vam:

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za februar 2024.

Pozorište

6. i 7. februar – 1984 (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena, 19.30č): “…Nemački nacisti i ruski komunisti su nam se veoma približili po svojim metodama, ali nikada nisu imali hrabrosti da prepoznaju sopstvene motive. Pretvarali su se, možda su čak i verovali, da su vlast preuzeli nevoljno i na ograničeno vreme, i da se odmah iza ugla nalazi raj u kome će ljudska bića biti slobodna i jednaka. Mi nismo takvi. Znamo da niko nikada ne preuzima vlast sa namerom da je se odrekne. Moć nije sredstvo; to je kraj. Ne uspostavlja se diktatura da bi se zaštitila revolucija; pravi se revolucija da bi se uspostavila diktatura. Predmet progona je progon. Predmet torture je mučenje. Predmet moći je moć. Sada počinješ da me razumeš.” (Džordž Orvel) Igraju: Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Milorad Damjanović, Branka Katić i dr.

11. i 22. februar – Ovaj će biti drugačiji (Atelje 212, scena “Petar Kralj”, 20.30č): Postdramska bajka suočava dnevne snove mladih žena sa istinom noćne more. U svetu spektakla, prihvaćenih modela potrošnje i poželjnog ponašanja, maštanje o idealnom muškarcu sudara se sa mačizmom, mizoginijom, vulgarnim seksom i nasiljem. Posledice su gubitak iluzija i nasilje koje mlada žena čini kao odgovor na nasilje koje trpi. Ironični, povremeno cinično duhoviti, pogled na snove koji imaju probleme. Igraju: Tamara Dragičević, Ana Mandić i Milica Janevski.

Izložbe (galerije)

Od tragedije do spokoja: Gandijevo nasleđe u svetu koji traži mir (Bartselona Pop Up, Radisson Collection Hotel): Povodom 76. godišnjice smrti Mahatme Gandija pozvani su fotografi širom sveta da fotografijama punim mira i lepote učestvuju na konkursu koji se bavi životom, učenjima i trajnim uticajem ove kultne figure. U svetu kome je često potrebna uteha i inspiracija, fotografsko sočivo ima moć da postigne spokoj, pokaže unutrašnju lepotu svakodnevnih trenutaka i inspiriše osećaj mira. Ova godina je svečana prilika da se istraži Gandijeve posvećenosti. Od pristiglih radova izabrano je osam da budu deo izložbe. Izložba je otvorena do 10. marta. 

Sima Lozanić: Vitez srpske nauke (SANU): Cilj izložbe je da predstavi sveukupno Lozanićevo delo (naučno, stručno i pedagoško, rad u privredi, politici i diplomatiji, kao i aktivno učešće u ratovima tog vremena) i ukaže na značaj i veličinu njegovog naučnog i stručnog angažmana u oblasti hemije, kao i rada na razvoju poljoprivrede, privrednog zakonodavstva i izgradnje privrednih institucija za sveukupni razvoj zemlje. Izložba je otvorena do 25. februara.

Izložbe (muzeji)

Timor Mortis: Strah od smrti (Etnografski muzej): U saradnji sa ambasadom Meksika, ova izložba je zamišljena kao specifičan vizuelni esej koji na neobičan način prikazuje raznolikost odnosa prema smrti u tradicijskim zajednicama kroz njihove običajno-ritualne odgovore na iskušenja u vezi sa ovom večnom temom. Uz predmete iz meksičke, srpske i vlaške tradicije, koji su deo etnografske zbirke “Verovanja i običaji”, posetiocima su pruženi raznovrsni kulturološki i multidisciplinarni uvidi u strah od smrti i u razvoj poimanja smrti počev od ranijih perioda naše civilizacije do danas. Izložba je otvorena do marta.

Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja (Istorijski muzej Srbije): Gostujuća izložba Muzeja Republike Srpske iz Banjaluke je postavljena u posebnom delu izložbenog prostora IMS na gornjem segmentu i predstavlja tematski dodatak aktuelnoj izložbi “Čekajući stalnu postavku”. Heraldika kao pomoćna istorijska nauka proučava nastanak grbova, pravila njihovog postanka i istorijat njihovog razvoja. Pojava i razvoj grbova nerazdvojivo su vezani za vitešku kulturu koja se od 11. veka razvijala u srednjovekovnoj Evropi, jer su se upravo na viteškim turnirima i pojavili prvi grbovi. Izložba je otvorena do 30. marta. 

Bioskop

Argajl – super špijun (Argylle): Ovaj oštar špijunski triler menja percepciju stvarnosti i pogled na svet. Brajs Dalas Hauard je Eli Konvej, povučena književnica serijala špijunskih bestselera, za koju je idealno veče ono provedeno kod kuće, uz kompjuter i sa mačkom po imenu Alfi. Ali, kada zaplet iz njenih izmišljenih knjiga, koji se odvija oko tajnog agenta Argajla i njegove misije da raskrinka svetsko špijunsko udruženje, počne da odražava tajne akcije špijunske organizacije iz stvarnog života, mirne večeri kod kuće postaju stvar prošlosti. Uloge: Henri Kavil, Brajs Dalas Hauard, Semjuel L. Džekson, Sem Rokvel, Ketrin O’Hara, Dua Lipa, Brajan Kranston i dr. Film je na bioskopskom repertoaru od 1. februara. 

Bob Marley: One Love: Ovaj biografski film slavi život i muziku legende koja je svojom porukom ljubavi i jedinstva, inspirisala generacije. Otkrijte Marlijevu moćnu priču, po prvi put na velikom platnu, priču o prevazilaženju nevolja i putovanju koje je stajalo iza njegove revolucionarne muzike. Ostvarenje je stvoreno u saradnji sa porodicom Marli. Uloge: Kingsli Ben-Adir, Lašana Linč, Džejms Norton. Film je na bioskopskom repertoaru od 15. februara. 

Koncerti

14. februar – Eva Braun (Dorćol Platz, 21č): Dan zaljubljenih uz Evu Braun se ovoga puta priprema u jednom od najaktivnijih gradskih koncertnih prostora. Oslanjajući se na tradiciju engleskog gitarskog pop zvuka, grupa Eva Braun je tokom svoje duge karijere, stvorila izuzetan opus koji na srpskom jeziku jednostavno nema pandan. Sa prefinjenim melodijama i poetičnim tekstovima, bečejski sastav postavio je visoke standarde na domaćoj sceni u poslednje tri decenije. Nizom savršenih pop albuma sa pregršt hitova ostavili su za sobom duboki trag, koji danas služi mlađim autorima kao primer.

18. februar – Tijana Bogićević (mts Dvorana, 20.30č): Pop zvezda nastupiće po treći put u ovoj kultnoj dvorani. Tijana je početkom prošlog leta objavila svoj drugi album “Blizu”, koji je doneo nove hitove, pored već omiljenih pesama sa prvog albuma poput “Tražim”, “Čudo”, “Hajde onda ništa”, “U redu”, “Bezuslovno”. Sa svojim bendom sastavljenim od vrsnih muzičara, Tijana će publici upriličiti dvočasovni koncert u kome će se nizati prepoznatljive pesme sa njenih albuma, a posetioci će uživati u raskošnim muzičkim aranžmanima, romantičnim tekstovima i gostima iznenađenja.

Pročitajte i ovo: 10 ljubavnih romana koji će vas povesti na putovanje strasti i intrige 

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Dušan Veselinović, diplomirani novinar i pop culture fanatik.