Kada i kako da počnete da učite decu o vrednosti novca

Teško je odrediti kada da počnete sa decom da razgovarate o određenim temama, a to uključuje i pitanje novca. Izdvojili smo za vas savete stručnjaka, koji vam mogu pomoći da deci objasnite vrednost novca.

Kada i kako razgovarati se decom o novcu

Bez prethodnog finansijskog znanja, deci može biti teško da shvate da ne postoji beskonačna količina novca na raspolaganju, svaki put kad nešto žele da kupe. Vrednost novca deca treba da shvate i upoznaju u sklopu izgradnje samosvesti i samopouzdanja. Oni koji uče o upravljanju novcem u detinjstvu, kasnije u životu imaju tendenciju da budu u stanju da uspešnije upravljaju svojim finansijama i da budu uspešni.

Decu treba da upućujete u vrednost novca što je ranije moguće. U svakom uzrastu, deca mogu imati koristi od učenja kako da upravljaju finansijama, a rana iskustva imaju veliki značaj u formiranju ispravnih stavova u odraslom dobu. Naravno, deca uče kroz igru, a od koncepta kupovine i prodaje možete napraviti zanimljivu igru. Blagajna kao igračka može biti fokus za otvaranje sopstvene prodavnice igračaka i možete se igrati kupovine i prodaje igračaka – sve materijalne stvari imaju novčanu vrednost i zato je dobro ove teme načeti što ranije. Ne treba da štitite decu od saznanja da sve košta i da novac može biti problem ako ga nemate, ili može nedostajati ako se nenamenski troši.

Fraze koje ne promovišu vrednost novca na pravi način

Ako ste u detinjstvu slušali da novac ne raste na drveću, ili da novac kvari ljude, ili da su najbolje stvari besplatne, nemojte ih ponavljati. One ne predstavljaju vrednost novca na pravi način – siromašni ljudi nisu srećniji, niti su bogati lošije osobe zato što imaju više novca, niti težak rad obavezno obezbeđuje izobilje. Novac jednostavno pojačava vaše vrednosti i omogućava vam da bolje budete ono što jeste, a da bi dete usvojilo ovaj koncept, potrebno je da ga, pre svega, praktikujete sami i da ne povezujete materijalno izobilje sa negativnim konceptima. Ukoliko ste i sami negativno indoktrinirani po pitanju novca, možda podsvesno verujete u predrasude o tome da samo nepošteni i kriminalci imaju bogatstvo i da je vrednost novca jednaka bezvrednosti ličnosti i karaktera. To uverenje morate promeniti – učeći decu o raspolaganju novcem, možete se osloboditi sopstvenih zabluda i promeniti pogled na vrednost novca.

Kupovina da bi se podiglo raspoloženje i da bismo se utešili, takođe nije dobar koncept i može biti loša navika, koju će deca oponašati. Ako deca veruju da je trošenje novca utešno i popravlja raspoloženje, mogu usloviti svoju sreću trošenjem novca.

Džeparac kao način da deca shvate vrednost novca

Džeparac je bio i ostao efikasan način da deca nauče da raspolažu ograničenom količinom novca i da shvate njgovu važnost. Prilika da poseduju sopstveni novac, može ih naučiti kako da odrede prioritete i kako da ga pametno troše. Deca školskog uzrasta su dovoljno odrasla da shvate koncept džeparca – odvojte razumnu sumu u odnosu na vaš budžet, koju ćete detetu davati nedeljno i postavite namenu. Deo novca je za doručak, a ostatak dete može da potroši kako želi, ili da uštedi, ako hoće da kupi nešto vrednije (bicikl), ili da ga sačuva za odlazak na ekskurziju. Povećavajte džeparac u skladu sa uzrastom i povezujte povećanje sa uključivanjem deteta u obavljanje raznih poslova. Nije pogrešno nagraditi novcem pranje automobila, košenje travnjaka, sređivanje garaže (ili neki drugi posao vezan za domaćinstvo), jer na taj način dete shvata šta znači zaraditi novac, uložiti rad i biti nagrađen za obavljen posao.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete svom odraslom detetu kome nedostaje ambicija

Pojam štednje

Čim dete počne da barata džeparcem, možete ga podstaći da razmišlja o štednji – postoje stvari koje želi da ima, ali ne može ih dobiti odmah, samo zato što ih želi. Međutim, može planski doći do tih stvari, putem štednje. Iskoristite prilike oko praznika i rođendana, kad dete dobija novac od rođaka i prijatelja, kako biste ga podstakli da postavi cilj i odvoji deo novca koji ga približava tom cilju. Možete otvoriti štedni račun za dete i objasniti mu da on služi ne samo za ciljeve u bliskoj budućnosti (nov računar, bicikl, sportska oprema), već i za mnogo vrednije stvari, kao što je kupovina automobila ili stana, u budućnosti.

Kada dete greši u upravljanju novcem

Ne budite previše strogi prema deci, ako naprave bilo kakvu grešku sa novcem koji im je na raspolaganju – na primer, ako su nepromišljeno potrošili sav džeparac. Deca će sigurno praviti greške dok uče, kako kada je u pitanju vrednost novca, tako i u svemu drugom. Ovakvi momenti su iskustvo i vredne lekcije odgovornosti. Ako je tinejdžer potrošio na izlazak novac koji je odvajao za nove delove za računar, moraće da štedi ispočetka, ili ako je kupio sebi neku zanimljivu „igračku“, nema izlaska, do sledećeg džeparca. To nisu kazne, već prosto posledice izbora i način da se postave prioriteti i da se nauči ne samo vrednost novca, već i važnost ulaganja i žrtvovanja za ono što nam je važnije.

Vrednost novca i odgovornost

Da biste modelovali odgovorne navike trošenja kod svog deteta, kao i u svim drugim vrednostima, morate biti uzor. Ako i sami neplanski, impulsivno i neodgovorno trošite i ne štedite, ne možete očekivati da dete stekne veću odgovornost prema novcu, od one koju vi imate.

Uključite dete u planiranje kućnog budžeta, kako bi shvatilo šta je sve potrebno u kući, na nedeljnom i mesečnom nivou – plaćanje računa za struju, internet, telefone, kućna hemija, hrana, hrana i nega za kućne ljubimce – to su sve stavke koje se moraju redovno pokrivati i sa kojima se balansira na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou. Kupovina garderobe, obuće i aparata spada u drugi red potrošnje, koja se planira unapred, jer se na ove stvari ne troši svakog meseca, već sezonski (naročito dok deca rastu). Tu su i udžbenici, odmori i druge obrazovne, kulturne i društvene potrebe, za čije zadovoljenje može biti potrebno planiranje i štednja.

Kada sami imate u vidu sve aspekte potrošnje i nastojite da balansirate između standarda i prioriteta, deca će lako shvatiti vrednost novca i usvojiće naviku da razmišljaju i planiraju troškove.

Pročitajte i ovo: Načini da uskladite finansijske stilove u braku (i prestanete da se svađate oko novca)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.