Avgust je pravo vreme za klasike književnosti i istorijske spektakle

Leto je vreme za odmor, opuštanje i zabavu. U skladu sa tim, obično se veruje da je pravi izbor literature za ovaj period takozvana „laka“ literatura – ljubići, krimići ili horori. Ali, osim što podstiče stereotip o „lakoj“ i „teškoj“ literaturi koji je u osnovi besmislen, ovakvo razmišljanje može vam uskratiti istinsko literarno uživanje. 

Ljubitelji klasika imaju neoborive argumente kada kažu da je uvek pravo vreme za povratak pojedinim delima klasične književnosti. Veliki pisci pokreću pitanja koja su vanvremenska i nikada ne gube na važnosti. Čak i ako ste već čitali određeno delo klasične književnosti, povratak ovom štivu doneće sasvim nove uvide, jer sa godinama stičemo iskustvo i stvari razumemo na drugačiji način. Neretko, klasici će vam pokazati kako da se nosite i sa sopstvenim životnim izazovima. I zato je leto, kao i svako drugo godišnje doba, pravo vreme za neprolazne klasike. 

U Vulkanovim knjižarama širom Srbije i na sajtu vulkani.rs u obilju aktuelnih svetskih bestselera pronaći ćete i novo izdanje remek-dela Poniženi i uvređeni Fjodora Dostojevskog, kao i istorijski roman Kona Iguldena Kapije Atine, koji pretenduje da jednog dana postane klasik. 

Fjodor Mihailovič Dostojevski će u istoriji književnosti ostati upamćen ne samo po impozantnoj zaostavštini i inovativnim pripovedačkim postupcima već i po burnom privatnom životu koji je neretko bio inspiracija i za njegove knjige. Roman Poniženi i uvređeni napisan je u prelomnim trenucima njegovog života, kada se vratio sa dugogodišnje robije u Sibru, te je ovim delom pokušao da se vrati u književne tokove Sankt Peterburga. Stavljajući u središte priče sudbinu Ivana Petroviča Vanje, zaljubljenog u prijateljicu iz detinjstva Natašu Ihmenjevu, Dostojevski tka neodoljivu priču o nesrećnoj ljubavi, porodičnim nezgodama i surovim životnim situacijama.

„Korpus tema pokrenut u ovom romanu – počevši od problematike kako uzvraćene tako i neuzvraćene ljubavi, potom roditeljske patnje, okrutnih životnih okolnosti, otuđenja od porodice, pa sve do problema pokajanja i oproštaja – čitaocu postavlja pitanja na koja on i u savremenom svetu i dalje traži odgovore. Stoga ne čudi što se ovaj roman čita iznova i iznova, te ne prestaje da oduševljava čitaoce već decenijama“, kaže o remek-delu Poniženi i uvređeni Marjana Kalinić, urednica u Vulkanu.

Istovremeno, za ljubitelje istorijskih romana Vulkan je pripremio savremeni svetski hit, roman Kona Iguldena Kapije Atine, u kome pisac oživljava jedno od najuzbudljivijih poglavlja antičkog sveta. Godina je 490. pre nove ere, poprište radnje – Maratonsko polje i legendarna bitka između Atine i Persije. Proslavljeni autor bestseler serijala o Juliju Cezaru i Džingis-kanu i prvi pisac čije su se knjige 2007. istovremeno našle na prvom mestu britanske top-liste u kategorijama fikcije i nefikcije pokazaće vam šta sve mogu da urade ljudi koji su spremni da zaštite ono što vole u borbi kojoj je bilo suđeno da odzvanja kroz vekove.