Znaci da vaša SPF krema više nije efikasna

Dok je krema za sunčanje neophodna tokom cele godine (jer zaštita od sunčevog zračenja ne poznaje godišnje doba), leti se koristi baš svaki dan, u navratima. Ukoliko u kozmetičkom ormariću imate proizvod za zaštitu od sunca, za koji se ne sećate kad ste ga kupili, važno je da prepoznate koji su znaci da je SPF kremi istekao rok.

Nanošenje kreme za sunčanje na izloženu kožu – i ponovno nanošenje na svaka dva sata – ključno je za izbegavanje bolnih opekotina i dugoročnih efekata oštećenja od sunca.

Međutim, ne zaboravite da vaša krema za sunčanje ima rok trajanja. Ako ne možete da vidite datum (možda se mastilo izbrisalo), znajte da većina proizvoda obično ima rok trajanja oko tri godine. Evo šta se dešava ako koristite kremu za sunčanje koja više nije pogodna za nanošenje i kako to da prepoznate.

Znaci da je SPF kremi istekao rok: 3 pokazatelja

Miris

Ako vaša SPF krema počne da zaudara, to je siguran znak da je užegla. Obično je neprijatan miris znak da je krema za sunčanje kontaminirana bakterijama. Ako rukujete bočicom prljavim rukama ili je često izlažete vazduhu, čestice se mogu uvući u formulu i vremenom promeniti njen sastav, posebno ako krema za sunčanje sadrži prirodne, ali nestabilne sastojke.

Tekstura

Često će zastarela SPF krema postati vodenija. Krema za sunčanje kojoj je istekao rok ima tendenciju da se “odvaja”, ponekad zbog sedimentacije na dnu boce; zato ćete možda primetiti tanju konzistenciju pri prvom stiskanju — sva ta gusta masa će se verovatno taložiti na dnu.

Promena boje

Možda je lakše primetiti ako koristite losion nego sprej, ali ako vidite žutu ili braon nijansu na SPF kremi, verovatno je bolje da je bacite. Ta žućkasta boja se obično dešava usled oksidacije tokom vremena (tj. kad je formula izložena vazduhu i sunčevoj svetlosti).

 

Zašto je SPF krema kojoj je istekao rok štetna za kožu?

Jednostavan odgovor? Neće biti funkcionalna. Posebno hemijska sredstva za zaštitu od sunca: aktivni sastojci (kao što su oksibenzon, oktinoksat, oktisalat i avobenzon) su nestabilni molekuli koji se vremenom razlažu na suncu – čineći ih neefikasnim, a kožu podložnijom opekotinama.

Uprkos tome što mineralne opcije, kao što su cink-oksid i titanijum-dioksid, nemaju isti problem (ova neorganska jedinjenja su stabilnija na sunčevoj svetlosti), i dalje se mogu suočiti sa određenom degradacijom kako vreme odmiče.

Osim toga, SPF kreme su često pune emulgatora, nijansi i drugih sastojaka koji se sigurno mogu pokvariti – i ne želite da ih stavljate na kožu. Osim efikasnosti, krema za sunčanje sa istekom roka trajanja može izazvati i kožne reakcije. Nanošenje SPF kreme kontaminirane bakterijama je recept za iritaciju. Najbolje je da izbegnete takvu situaciju i kupite svežu bocu.

Trebalo bi da nanosite SPF svaka dva sata. Ako ulazite i izlazite iz bazena ili se znojite od letnje vrućine, možda i češće. Ne zaboravite često propuštene regije: iako su vam ruke, noge i lice možda prekriveni SPF-om, da li ste zaštitili zadnji deo ušiju? Šta je sa rukama i stopalima? Postoji i krema za sunčanje za kožu glave. Obavezno nanesite SPF na svaki deo tela koji je izložen suncu.

Najbolje je da pregledate kožu barem jednom godišnje da biste dobili kompletan pregled tela za bilo kakve znake raka kože. Ako nađete neobične mladeže ili sunčeve pege, posetite dermatologa pre toga – što ranije to bolje.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani i nezi zbog kojih će vam se koža brže opustiti i izborati

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković