Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 sjajnih knjiških noviteta koji nas očekuju ove godine

Da li ste znali da je maj mesec kad se statistički najmanje čita? Nije nelogično, kad razmislite. Prvo, prvi dan maja je taj kada svi trčimo napolje, a za njim slede 4 nedelje koje za mnoge predstavljaju najlepši mesec u godini. Što bi rekli, priroda je probuđena, sve buja i cveta i nikome na pamet ne pada da sedi u kući. Ali, proći će i maj, doći će leto, a sa njim i pripreme za more. Ne znam za vas, ali ja za leto uvek biram knjige prema lokaciji na koju idem. Svako putovanje i letovanje volim da upotpunim knjigama koje su tematski u vezi sa tom istom lokacijom i svaki put pakovanje knjiga predstavlja najteži posao. Šta poneti? Hajde garderoba i nekako – napakujem sve letnje krpe, šortseve i majice, nekoliko kul stvari za večernji izlazak i to je to. Ali, preteško mi je da odlučim šta da čitam i zato na more nikad ne nosim manje od 5-6 knjiga. Prvo, brže se čita na moru, pa znam da ću pročitati minimum dve. Drugo, šta ako mi jedna ne ide? Moram da imam rezervu. Zamislite 10 dana na moru bez knjige? 

Elem, ovo leto obećava kad su u pitanju pojedina nova izdanja kod nas, kao i nova dela na svetskoj književnoj sceni. Prošla godina je bila obeležena izlaskom romana Bajni svete gde si ti, koji smo svi mi veliki fanovi Sali Runi iščekivali. A ono što je bilo još bolje od toga, bilo je remek-delo jednog od najvećih svetskih pisaca – Raskršće Džonatana Frenzena. Ove godine u domaće knjižare po prvi put stižu srpski prevodi pojedinih velikih autora, ali nam stižu i određena dela za koja su se domaći izdavači pobrinuli da uzmu prava što pre, te kod nas izlaze paralelno sa ostatkom sveta – što je baš kul, priznaćete. Uvek smo kaskali za svetskim dešavanjima kad je književnost u pitanju i lepo je videti da domaće izdavačke kuće prate šta se dešava i da se trude da idu u korak s vremenom. Ali, dosta okolišanja. Sledi nekoliko noviteta koje možete očekivati u našim knjižarama u narednih nekoliko meseci.

Sedam muževa Evelin Hjugo, Tejlor Dženkins Rid

Tejlor Dženkins Rid je jedna od onih autorki koje pišu dobre knjige za opuštanje. Ovo nije visoka književnost (možda čak ne bih upotrebila ni reč književno delo), već zaista kvalitetna literatura za razonodu. Njena knjiga Dejzi Džouns i šestorka bazirana je na priči jednog od najvećih rokenrol bendova svih vremena – Fleetwood Mac. S tim što je ona za potrebe knjige izmislila novi bend, ceo opus pesama i napisala knjigu u formi intervjua koja je vrhunska zabava za plažu. Sedam muževa Evelin Hjugo je njena još poznatija knjiga koja govori o fiktivnoj holivudskoj glumici Evelin Hjugo, koja pod stare dane odlučuje da isprila istinu o svom skandaloznom i glamuroznom životu. A za to bira, ni manje ni više, jednu potpuno nepoznatu mladu novinarku – Monik. Evelin angažuje Monik da napiše njenu biografiju, a Monik to vidi kao priliku da svoj život počne ispočetka i malo poboljša svoje izglede u pogledu karijere. Dakle, u velikoj luksuznoj vili, Monik sluša priču velike glumice sve od njenog dolaska u Holivud pedesetih, preko odluke da ga napusti osamdesetih, sluša naravno i o tih sedam muževa, zabranjenoj ljubavi, ambiciji i glamuru Holivuda, sve dok ne shvati na koje se sve načine njen život ukršta sa životom velike Evelin Hjugo. Sve u svemu, ovo je štivo koje će vas zasigurno veoma zabaviti, zaintrigirati i relaksirati i štivo koje ćete verovatno poželeti da čitate na plaži dok ispijate hladne kafe i koktele.

Mladenka kostonoga, Želimir Periš

A sad nešto malo ozbiljnije. Mladenka Kostonoga je delo za koje mnogi kritičari tvrde da je jedno od najlepših štiva napisanih na hrvatskom jeziku, a činjenica da nam ono stiže već krajem maja je definitivno lepa vest. O čemu zapravo govori ova knjiga? Ovo je ep o Gili – veštici, vračarki, travarki, ženi rođenoj u skromnom domu, ženi bele kose predodređenoj za posebnost. Uprkos tome, ta posebnost je neće pratiti na onaj dobar način. Naprotiv – pratiće je sudbina teška kao tuč, ona koju donosi breme izuzetnosti. Biti poseban nikad i nikom nije lako. Oni koji ni po čemu nisu posebni se uvek svojski trude da se izdvoje, dok oni koji jesu izuzetni samo žele da se uklope jer se nalaze u sredini koja izuzetnost ne priznaje. Biti žena u XIX veku u Dalmaciji, i to mudra i inteligentna, svoja i nekonvencionalna – e to tek nije lako ni danas, a kamoli tad. Pa, naravno da su je prozvali vešticom! Mladenka Kostonoga je ozbiljna književnost. Ona književnost koja se šeta kroz žanrove i forme, koja ne pripada nijednom pravcu i koja ne podleže bilo kakvim klasifikacijama. O veštici Gili priča (odnosno peva, pošto je ovo vrsta epa) nam guslar Želimir Periš, koji je priču čuo od jedne žene koja je u Gilnom životu igrala veliku ulogu, te tako ovde zapravo imamo priču u priči. I ovo je zaista delo koje ne želite da propustite ako smatrate sebe ljubiteljem prave književnosti.

Nasleđe, Vigdis Jurt

Kao neko ko je studirao norveški jezik i književnost, ne mogu da ne spomenem jedan skandinavski novitet, i to kakav! Vigdis Jurt je jedna od najvećih savremenih norveških autorki, izuzetno inteligentna i plodna spisateljica kojoj inspiracije ne manjka. Njen roman Nasleđe izazvao je ozbiljne diskusije na temu autofikcije, ovenčan je prestižnim norveškim književnim nagradama, a priča priču o porodici u kojoj nastaje rascep zbog nasledstva. Ceo zaplet nastaje oko podele dve roditeljske vikendice. Sestre su se brinule o roditeljima i red je da ih naslede. Međutim, postoji još dvoje dece u priči. Dvoje koji su davnih dana prekinuli kontakt s porodicom, a sada se javljaju kad je reč o podeli nasledstva. Tako  razgovor o nasledstvu dobija sasvim drugi tok, gde će nekima biti potrebno mnogo hrabrosti da kažu šta zaista misle i otvore se. Vigdis Jurt piše precizno, minuciozno o životnim situacijama u kojima su se mnogi pronašli. Njena proza je iskrena, iz nje kulja bes i još mnogo jakih emocija, tako da je pored same priče, koja je izuzetno dobro konstruisana, najvažniji činilac kvaliteta ovog romana zapravo njen stil pisanja. Ukoliko vas interesuje ova knjiga, dovoljno je samo malo da proguglate o samoj autorki, steknete uvid u to koliko je obrazovana i svestrana i sigurna sam da ćete iste sekunde poželeti ovo da čitate.

Čudesni putevi postanka, Irving Stoun

Kad je reč o istorijskoj fikciji, Irving Stoun je neprikosnoveni maestro kog lično obožavam još od Agonije i ekstaze, autobiografije velikog Mikelanđela i ujedno najlepšeg ljubavnog pisma renesansi. Ako renesansa nije vaš cup of tea, uvek možete da čitate i njegovu Žudnju za životom, u kojoj je opisao život još jednog grandioznog umetnika – Vinsenta van Goga. A ako ste čitali nešto od ovoga i znate da vam ovo leži, obradovaće vas vest da nam stiže i Irvingova knjiga koja govori o Darvinu! Čudesni putevi postanka su biografija oca teorije evolucije i jedno delo za koje verujem da ću ga lično obožavati, pošto sam se u druge dve gorepomenute klela. Darvin je bio veliki um i čovek kog nije zanimala slava. Jedino što je njega zanimalo je istina. A njegova potraga za istinom je uzdrmala ceo svet i oblikovala načine na koje mi danas shvatamo sve što postoji. A sada kroz ovu knjigu imamo priliku da čitamo baš o tome. I ne samo o životu Čarlsa Darvina, već i o viktorijanskom dobu, vremenu koje je njega iznedrilo, tadašnjem shvatanju sveta i postanja, ali i o opasnostima, predrasudama i osudama na koje je nailazio ne samo ovaj veliki naučnik, već i svaki um koji bi se u to vreme oglušio o crkvene i verske dogme i  zaputio stazama nauke.

The Travelling Cat Chronicles, Hiro Arikawa

Da li znate da u japanskoj književnosti postoji ceo jedan pravac posvećen mačkama? Za mene je to posebno velika stvar, budući da sam mačkara i da nijedno čitanje knjige ne prolazi bez mog mačora u krilu. A ova knjiga govori o jednom mačoru na putu. On je putujuća mačka koja ne zna šta ga čeka. Nema pojma kuda ide, ali voli da se vozi sa svojim gazdom Satoruom. Mačak Nana i Satoru putuju kroz Japan, posećuju stare prijatelje i svi su veoma zainteresovani za Nanu, s tim što on nema pojma zašto je toliko poseban. Ovo je jedna od onih knjiga koje svako treba da pročita jer su prosto napisane divno, tako da se istopite, rastužite, raznežite i dozvolite emocijama da vas obuzmu. Pitanje je sad kad nam tačno u toku godine stiže srpsko izdanje, ali kad god došlo – dobro došlo. Čitaće se i voleće se.

Nadam se da sam vam ovom listom malo olakšala izbor knjiga ovog proleća. Znam da meni svakako nije lakše jer toliko toga ima što želim da pročitam da mi malo fali da počnem da plačem kad pomislim na svoje planove i TBR listu. Ali, nema veze, sve dok imamo dobru knjigu pored sebe, svet je lep. Prema tome, šta god da izaberete, nema greške.

Naslovna fotografija: instagram.com/kseni.philippova

Zorana Karapandžin je studirala Skandinavske jezike i književnost, govori norveški kao maternji, guta knjige, stripove i filmove i istovremeno je i cat i dog person (da, moguće je biti i jedno i drugo). Više od čitanja možda jedino voli da priča o knjigama. Obožava putovanja i smatra da život nije život ako se ne ložiš na nešto baš jako.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.