Planirate brunch? Predstavljamo vam teme koje će ga učiniti bajkovitim

Ako postoji obrok koji zaslužuje posebnu pažnju, to je brunch. Dok nas doručak i ručak često samo vode kroz dan, brunch je posebna prilika sama po sebi. Nije svaki dan prilika da se sredite i uživate u ukusnoj hrani, te pijuckate vino s najboljim prijateljima pre podneva, pa zašto onda ne biste iskoristili to na najbolji mogući način? Svako ko voli organizovanje događaja reći će vam da je određivanje teme, najbolji način da oživite svako okupljanje, a brunch nije izuzetak.

Ako tražite način da unapredite svoj sledeći brunch, ovo je pravi način. Bilo da slavite rođendan, organizujete zabavu za buduću mladu ili mamu, ili jednostavno planirate okupljanje bez posebnog razloga, ove teme za brunch će učiniti priliku posebnom. 

Teme za brunch za pamćenje

Romantični brunch u stilu čajanke

Oživite Bridgerton atmosferu sa ovom temom inspirisanom čajankom. Počnite sa postavljanjem stola sa obiljem cvetnih uzoraka i vazama punim bujnog cveća. Za zabavan preokret teme, čak možete koristiti čajnike i šolje kao posude za cvetne aranžmane. Postavite poslužavnike sa više nivoa punih sendviča za čaj i mafina duž stola za uživanje dostojno svake plemkinje. Ne zaboravite da poslužite i razne džemove uz sve to, a jelovnik zaokružite šampanjcem, koji je očigledan izbor za romantizovanje bilo koje situacije, a rosé bi se savršeno upario sa sitnim zalogajima. Želite da ohladite vino unapred, ali ako ste “kratki s vremenom”, umotajte boce u mokri papirni ubrus i stavite ih u zamrzivač. Vaše vino će biti savršeno ohlađeno za otprilike 5-10 minuta.

Brunch sa temom dunavski biser

Zamislite vikend kao beg u idilu reke sa opuštenim brunchom. Dekorišite sto sa stolnjakom u plavim i zelenim tonovima koji odražavaju boje Dunava (ili druge obližnje reke), dopunjeno detaljima od prirodnog drveta. Za meni, naglasak stavite na lake, rečne ukuse kao što su riblji specijaliteti i sveže voće. Uživajte u osećaju svečanog ručka na obali reke sa jelima poput hrskavih ribljih pljeskavica, pite od šarana, pitama od jabuka i osvežavajuće čaše belog vina ili roséa. Za pravilno hlađenje vina, stavite bocu u kantu sa ledom otprilike 30 do 45 minuta pre posluživanja. Pri izboru savršene boce za brunch, držite se teme i tražite vino koje je proizvedeno od grožđa uzgajanog u vinogradima Srbije, koji su poznati po bogatoj tradiciji vinogradarstva. Kao što objašnjava somelijer, “ono što zajedno raste, to se i zajedno konzumira”, pa bi vino poput osvežavajućeg rizlinga ili mirisnog roséa sa Fruške gore, koji dolazi sa obronaka koji su samo nekoliko koraka od Dunava, bilo idealan izbor. Ova vina, sa svojim suptilnim voćnim notama i svežinom, savršeno će se slagati sa laganim, rečnim jelima, donoseći deo prirodnog bogatstva na vaš sto.

Rosé celi dan

Ko ne voli čašu osvežavajućeg roséa? Inspirisan vinom u boji ruže, ova brunch tema se vrti oko svega ružičastog. Pobrinite se da vaš sto bude adekvatno opremljen sa ružičastim stoljnjakom i ružičastim salvetama na svakom mestu. Sto sa vazama punim ružičastih i bledoroze cvetova, kao i gosti obučeni u  omiljenoj roze nijansi, predstavljaju recept za nezaboravan provod. Čak možete igrati na kartu boje u vašem meniju – dodavanjem jela kao što su paste sa dimljenim lososom, francuski tost punjen jagodama ili salata sa svežim smokvama ili grejpfrutom. Klasična brunch jela poput punjenih jaja i kiša takođe bi bila idealna za ovakvu vrstu vina. A pošto je rosé ovde glavna zvezda, pobrinite se da imate dovoljno boca na raspolaganju. Planirajte jednu boce za svaka tri do četiri gosta. Razmislite o tome da pružite i opciju penušavog roséa i običnog vina, tako da vaši gosti mogu izabrati šta im se više dopada.

Od farme do stola

Priđite svom sledećem brunchu sa konceptom od farme do stola, sa menijem i dekoracijom stola inspirisanom prirodom. Kreirajte meni oko proizvoda koje ste pokupili na lokalnoj pijaci, fokusirajući se na sastojke koji su sveži i u sezoni. Razmislite o fritati napravljenoj sa svežim jajima sa farme, tartovima prekrivenim sezonskim voćem i salatom sa lokalno uzgajanim povrćem. A pošto se vaš meni vrti oko lokalnih proizvoda, i vaše vino takođe treba da odražava osećaj mesta. Za dekoraciju vašeg stola, zaboravite na cvetove i umesto toga ukrasite sto sa saksijama svežih biljaka ili rasporedite zelenilo duž sredine stola. Za vaše dekoracije na stolu, birajte elemente napravljene od materijala poput drveta, lana i ratana kako biste postigli organski, inspirisan prirodom izgled.

U stilu Doručak kod Tifanija

Inspiraciju možete da crpite iz ikoničnog filma Doručak kod Tifanija koji je jednako elegantan i klasičan kao Audrey Hepburn. Ova tema posebno funkcioniše ako organizujete brunch za devojačko veče (još jedan izgovor za mladu da pokaže taj sjajni prsten!). Za dekoraciju stola, držite stvari jednostavnim, ali šik sa šemom bele, srebrne i Tifani svetloplave nijanse. Postavite doručak s pecivima poput kroasana, pogačica i danskih peciva (doručak po izboru Holly Golightly), uz sveže voće i ohlađene čaše vina. Za veća peciva, presecite ih na polovine ili četvrtine pre služenja kako bi gosti mogli uzeti manji komad ako žele. Uz ovakav brunch ide belo vino, koje će besprekorno dopuniti svaki lagani zalogaj.

Pročitajte i ovo: Namirnice koje će vam pomoći da prirodno ublažite napade migrene i glavobolje – prema preporuci nutricionista

Naslovna fotografija: pexels.com

Nikola Gudelj