Prihvatanje i prilagođavanje: Kako menopauza utiče na naše mentalno zdravlje

Menopauza predstavlja prirodnu fazu u životu žene, koja označava kraj reproduktivne sposobnosti. Ova tranzicija se obično dešava u proseku oko pedesetih godina života, može biti propraćena različitim kako fizičkim, tako i emocionalnim promenama. Među tim promenama, važno je istaći uticaj menopauze na mentalno zdravlje žene, jer je to ono o čemu se najmanje govori i ono što se često zanemaruje u odnosu na ostale promene koje se odvijaju, a upravo je to karika koja utiče na blagostanje u životu.

Prvo što treba razumeti je da menopauza nije samo fizički proces, već ima i dublje psihičke i emocionalne implikacije. Promene u hormonskom balansu, posebno smanjenje nivoa estrogena, mogu uticati na raspoloženje, spavanje i kognitivne funkcije što za posljedicu može imati loše raspoloženje. Osećaj gubitka plodnosti i promene u telu ima emocionalne posledice koje ne treba uzeti zdravo za gotovo. Ne radi se samo u fizičkom procesu, odnosno gubitku reproduktivnih funkcija, radi se o ulasku u novi životni period u kom se menja sama uloga žene. Intenzivnije nego ranije pokreću se pitanja o starenju, identitetu i smislu života, što može uticati na samopouzdanje i samopoštovanje.

Upravo iz tih razloga, jedan od ključnih faktora u ovom procesu je prihvatanje. Prihvatanje ove faze kao prirodnog dela životnog ciklusa može pomoći ženama da se lakše nose sa promenama koje donosi. Edukacija o menopauzi i razumevanje da nisu same u svojim iskustvima može umanjiti osećaj izolacije i stida koji pojedine žene mogu osećati. Bitno je reći da svaka žena doživljava menopauzu na svoj način.

Spavaćica i košulja: Lindex, Papuče: N selection

Takođe je važno istaći da menopauza može biti prilika za žene da se posvete sebi i svom mentalnom zdravlju. Baš ta egzistencijalna pitanja o smislu života i ličnoj funkciji mogu imati veliki kapacitet za razvoj. Ovo može uključivati promene u načinu života kao što su zdravija ishrana, redovna fizička aktivnost i tehnike opuštanja, kao i organizovanje svog slobodnog vremena. Takođe, razgovor sa zdravstvenim stručnjacima može pružiti ženama podršku i informacije o dostupnim terapijskim opcijama koje mogu olakšati simptome klimaksa ukoliko je to potrebno. Pored zdravstvene pomoći za fizičke promene, razgovori i percepcija sebe u psihoterapijskom procesu takođe mogu biti dobar saradnik za upoznavanje sebe u novim životnim okolnostima.

U našoj kulturi još uvek je veoma izraženo prisustvo tabu tema, odnosno, tema o kojima se ne govori. Negde smo i dalje suočeni sa tim da je sramota govoriti o stvarima koje su sasvim prirodne, a naposletku i neminovne. Kao što se devojčice stide ulaska u svet odraslih i razgovora o prvom menstrualnom ciklusu, veoma slično prolaze i žene po ulasku u period menopauze. Ono o čemu se takođe ređe govori jeste o uticaju na seksualnost. Promene u hormonima mogu dovesti do smanjenja libida. Otvoreni razgovori sa partnerom, bliskom osobom ili lekarom i psihoterapeutom su prvi stepenik koji treba da se pređe u prihvatanju sebe.

Razgovor sa osobom ispred vas je nekada jedini način da objasnimo sebi samima šta se zapravo dešava. U tome nema ništa tragično i nerešivo, samo je potrebno prilagođavanje.

U ovom periodu života žene mogu osnažiti svoj unutrašnji mir, otkriti nove interese i posvećenost svojim ciljevima. Istina je da može predstavljati izazovno vreme, ali isto tako može biti period ličnog rasta i samoposvećenja. Kroz razumevanje, podršku i samoprihvatanje, žene mogu ojačati svoje mentalno zdravlje i kvalitet života. Svaka žena bi trebalo da se seti sebe na ulasku u pubertet i pruži sebi sada sve one resurse koje veoma verovatno nije imala po ulasku u tu fazu koja je, opet, po mnogo čemu slična ovoj.

Preuzmite DokTok aplikaciju sa #GooglePlay ili #AppStore i zakažite svoju prvu video -konsultaciju već danas!

Ukoliko želite da se na ovu temu dodatno konsultujete sa autorkom ovog teksta, Anja Stamenković, geštalt psihoteraputom pod supervizijom, dostupna je na DokTok platformi ponedeljkom i sredom u popodnevnim časovima, a konsultaciju možete zakazati putem linka.

Pročitajte i ovo: Otkrijte koliko sna vam je potrebno za optimalan odmor

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Anja Stamenković, geštalt psihoterapeut pod supervizijom