Pitanja koja podstiču duhovni rast – na dnevnom nivou

Da li ponekad osećate kako se život odvija ludim tempom, ostavljajući vas na površini sopstvenog postojanja? Potreba da zastanete i napravite korak unazad, da zaronite u suštinu onoga ko ste i šta zaista želite, jeste potreba da stavite u prvi plan svoju duhovnost i duhovni rast. Sa godinama, ispraznost svakodnevnog života postaje sve napornija, a potraga za dubljim i višim smislom sve istaknutija.

Kad osetite tu potrebu, vreme je za uspostavljanje refleksivne prakse, koja podstiče duhovni rast na dnevnom nivou, a pojedina pitanja koja sebi treba da postavite i dublje se njima pozabavite, pomoći će vam u tome.

Priprema za duhovnu refleksiju

Da biste se bavili svojim unutrašnjim sadržajima, potrebno vam je mirno mesto – vaše malo utočište u kome ćete moći da se opustite. To može biti vaše posebno „sveto mesto“, udobna naslonjača pored prozora, ili kutak na otvorenom, u bašti ili parku.

Kreirajte prostor u kome se osećate bezbedno i udobno, da biste istražili svoje najdublje misli; upalite sveće, mirišljave štapiće, pustite umirujuću muziku, poređajte kristale ili druge predmete koji imaju duhovno značenje za vas. Pripremite svesku i olovku, da biste vodili dnevnik, prema uputstvima i posebnim pitanjima, koja će vam pomoći da usmerite misli i podstaknete svoj duhovni rast.

Zašto je duhovna refleksija važna za lični i duhovni rast

Od duhovne refleksije možete imati mentalne i emocionalne koristi, a misli i emocije su instrumenti vaše duhovnosti – kad razmišljate, vi zaranjate u dubine svoje duše, što vam može doneti važne uvide i oslobađanje.

Praksa duhovne refleksije smanjuje stres, povećava mentalnu jasnoću, pomaže da regulišete svoja osećanja – zamislite to kao mentalnu jogu i način da ojačate svoje suštinsko biće.

Na duhovnom nivou, refleksija podstiče vaš lični i duhovni rast, pomažući vam da se povežete sa nečim većim od vas samih.

To može biti vaše više ja, univerzum ili kolektivno ljudsko iskustvo. Lični i duhovni rast omogućava vam da lečite svoje emocionalne povrede i traume i razumete svoju svrhu.

A ta svrha ne mora biti jedna stvar – život donosi promene, ljudi se menjaju sa godinama, pa se tako menjaju i potrebe i ciljevi i osećanje svrhovitosti. Ono što vas je do sada ispunjavalo, može izgubiti važnost i možete osećati nemir i neispunjenost i pitati se čime to niste zadovoljni. To je dobro pitanje, koje vas vodi ka novim pitanjima – svaki odgovor rađa novo pitanje, i kroz pitanje i odgovore nastavljate da se krećete svojim unutrašnjim dubinama, širite svoju perspektivu i otkrivate nove stvari u životu.

Spavaćica i košulja: Lindex, Papuče: N selection

Pročitajte i ovo: Zašto treba da kreirate “sveto mesto” u svakodnevnom životu?

Pitanja koja podstiču lični i duhovni rast

Da biste se pozabavili istraživanjem unutrašnjih sadržaja (na mirnom i bezbednom mestu) na dnevnom nivou, možete podeliti pitanja na aktuelne oblasti i teme.

Oblast besa i frustracije možete razmatrati uz pomoć sledećih pitanja:

Šta je danas izazvalo moj bes ili frustraciju? Kako sam reagovala na taj osećaj? Da li je bilo konstruktivno? Koji osnovni problemi doprinose mom besu? Kako mogu da ih rešim? Šta mogu sledeći put da uradim, da se efikasnije nosim sa ljutnjom i frustracijom?

Usamljenost možete preispitati odgovaranjem na pitanja:

Kada sam se (danas) osećala usamljeno? Kakve su bile okolnosti? Kako se obično nosim sa osećanjem usamljenosti? Šta mogu da naučim iz trenutaka usamljenosti? Kako mogu da doprem do drugih i da se povežem, da bih ublažila usamljenost? Kako mogu bolje da negujem sebe i brinem o sebi?

Temu zahvalnosti i uvažavanja razradite kroz pitanja:

Na čemu sam danas zahvalna? Ko (ili šta) je doneo radost u moj život danas? Kako sam pokazala svoju zahvalnost? Koje male stvari sam danas zapazila? Kako mogu da doslednije negujem stav zahvalnosti?

Lični i duhovni rast i ciljeve možete preispitati i podstaći pitajući se:

Kakav sam napredak ka svojim ciljevima ostvarila danas? Na koje sam prepreke naišla i kako sam ih savladala? Šta sam danas naučila o sebi? Kako mogu da primenim današnje lekcije u svojim budućim nastojanjima? Koji su moji kratkoročni i dugoročni ciljevi?

Da biste razmotrili duhovnu povezanost, zapitajte se:

Kako sam se danas povezala sa svojom duhovnošću? Koje prakse i rituali poboljšavaju moju povezanost sa duhovnošću? Koje sam poruke i uvide imala tokom duhovne prakse? Kako je moja duhovna refleksija uticala na moje opšte blagostanje danas?

Duhovna refleksija je proces

Shvatite ova pitanja kao opšte smernice, a ne kao domaći zadatak – od vas se ne očekujete da dajete „tačne“ odgovore i niko vas ne ocenjuje. Osim toga, budite spremni da prihvatite i procesuirate svoje „negativne“ odgovore – nemojte ih ocenjivati kao negativne. Iz dubine vaših neispitanih unutrašnjih sadržaja može se podići otpor, sarkazam, samoosuđivanje – a to su sve smernice za dalju i dublju refleksiju i uvide.

Odvajajući vreme da se svakodnevno bavite duhovnom refleksijom, stičete naviku da posmatrate sebe bez osuđivanja i razvijate radoznalost za stvari koje možete izvući sami iz sebe, za način na koji možete uči sami od sebe. Duhovna refleksija je proces koji je i težak i uznemirujuć i koristan i oslobađajući – a istovremeno vrlo zanimljiv i zabavan, a duhovni rast je neprekidan proces u kome stalno učite nešto novo, menjate stavove, širite perspektivu i stičete sve više jasnoće, unutrašnjeg mira, radosti i mudrosti.

Pročitajte i ovo: Prakse koje će vam pomoći da istražite svoju duhovnost 

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević