Pravilo 60-30-10: Tajna harmoničnih boja u vašem domu

Boje koje preovlađuju u vašem domu čine najveći deo utiska udobnosti i topline, svetlosti i vedrine, ili tamne ušuškanosti. To znači da je u uređenju prostora najvažniji izbor boja za zidove, nameštaj, pokrivače, tepihe, detalje. A pravilo 60-30-10 odnosi se na to kako ćete ukopiti te boje na uravnotežen način.

Boje snažno utiču na raspoloženje, pa plava paleta može biti idealna za spavaću sobu, jer je umirujuća i prijatna, ali to ne znači da elemente plave ne možete uneti u radni prostor ili dnevni boravak. Najvažnije je postići usklađenost u izboru boja, ali pre svega, važno je da znate šta hoćete.

Izbor boja zahteva razmišljanje o tome kakav utisak i atmosferu želite da postignete i šta je ono što vam je najvažnije? Da li želite da vaš dnevni boravak bude otmen, poput salona ili da bude prijatan i udoban kutak za porodična okupljanja i druženja? Da li možda koristite deo neke prostorije kao kancelariju? U kojoj prostoriji provodite najviše vremena i šta u njoj radite (čitate, jedete, gledate TV, spavate, koristite računar)? Od namene prostorija koje opremate, zavisiće izbor boja i dekoracije vašeg doma.

Ali, kada rešite da želite svetle i tople boje, ili tamne, koje vizuelno umanjuju prostor, ali produbljuju osećaj udobnosti, ili da želite da uvedete tonove svojih omiljenih boja i da u vašem prostoru preovlađuje zelena, ljubičasta, plava – i dalje ostaje pitanje kako da pronađete pravu ravnotežu. Ako to ne uspete, lako možete završiti sa previše svetlih boja, koje su u ukupnom utisku bezlične, ili sa nadjačavanjem jedne boje, koja potpuno zasenjuje pažljivo odabrane nijanse.

Izbor boja u vašem domu zahteva veštinu usklađivanja i uravnoteženja, pa je korisno znati šta se sa čim kombinuje, odnosno, šta uravnotežuje boje koje preovlađuju. Da biste se lakše orijentisali, imajući u vidu efekat koji želite da postignete i boje koje volite, pravilo 60-30-10 vam može biti od velike koristi.

Balanasiranje boja: pravilo 60-30-10

Pravilo 60-30-10 daje vam tačnu formulu za pravi balans, osiguravajući da prostor izgleda povezano i harmonično. Ove broje određuju procente i u zbiru čine 100% – dakle pravilo 60-30-10 razlaže ukupan utisak na postotke i prema njemu, u 60 posto prostora treba da dominira vaša glavna boja. Sekundarna boja treba da bude zastupljenja sa 30 procenata, bilo da je u pitanju komplementarna boja ili tekstura, poput drveta ili mermera. Konačno, 10 procenata je rezervisano za boje akcenta, upadljive i jarke.

Ovo pravilo vam daje dosta fleksibilnosti u izboru i primeni boja, ali praćenje opštih smernica vam može pomoći da lakše donesete odluke. Dominantnih 60 posto se obično koristi za velike površine kao što su zidovi, sofe, podovi i veliki komadi nameštaja. Sekundarnih 30 posto je idealno za komade poput zavesa, prostirki i manjih komada nameštaja, dok akcentnu boju možete uneti kroz dekorativne dodatke, kao što su umetnička dela, vaze, jastučići, lampe i stolice.

Pročitajte i ovo: Kako boje utiču na vaša osećanja i raspoloženje

Ideje za paletu prema pravilu uravnoteženja boja

Monohromatska primena pravila 60-30-10

Pravilo 60-30-10 funkcioniše za svaku vrstu estetike, bilo da više volite svetle, tamne ili neutralne boje. Evo nekoliko primera kako da primenite pravilo, da biste izabrali paletu boja koja vam odgovara.

Ukoliko volite smirenu, monohromatsku paletu, pravilo je i dalje primenljivo – izabarite primarnu boju, a zatim koristite njene svetlije i tamnije nijanse, za sekundarne i akcentne efekte. Na primer, u neutralnom stilu, bela bi mogla da bude primarna boja, bež sekundarna, a tamnija boja drveta može staviti naglasak. Sa ovom formulom, vaša monohromatska soba će izgledati šik i osmišljeno, a ne sterilno i bezlično.

Pravilo 60-30-10 u primeni komplementarnih boja

Komplementarne boje su one sa suprotnih krajeva palete, jedna prema drugoj, na krugu boja. To su, na primer, plava i narandžasta, ili crvena i zelena, žuta i ljubičasta. Da bi vaše boje dobro funkcionisale u prostoru izaberite jednu nijansu kao primarnu boju, suportnu kao sekundarnu i neutralnu kao naglasak – u ovoj primeni pravila, boja akcenta uravnotežuje primarnu i sekundarnu. Na primer, ako je plava boja zida, možete odabrati umetničke slike, ukrasne predmete, zavese na kojima preovlađuje narandžasta ili koralna boja i uneti detalje (jastuke, lampu, prostirku) u bež ili prljavobeloj nijansi. Tepih može biti u nijansama plave, možete imati prekrivač za kauč u bež nijansi, sa koralnim, plavim i bež jastučićima, dok krupni komadi nameštaja mogu biti kombinacija plave i boje drveta. Ima mnogo načina da napravite uravnotežene komplementarne kombinacije, a ako volite da crtate i bojite – stavite to na papir (blok br.5) i napravite nekoliko kombinacija, da steknete jasniju sliku.

Analogna primena pravila ravnoteže boja

Analogne boje su one koje se nalaze jedna pored druge na krugu boja i ima ih tri – tako je ona srednja dominantna boja. Koristeći pravilo boja 60-30-10, možete koristiti, na primer, crvenu kao dominantnu, crveno narandžastu kao sekundarnu i narandžastu za naglasak. Ako želite mirnije boje, upotrebite bilo koju tamniju kao centralnu i uravnotežite je i akcentujte bojama sa njene leve i desne strane. Možete dobiti zanimljive kombinacije purpurne, ljubičaste i crvene, ili plave, tirkizne i trava-zelene. Sa više boja morate biti promišljeniji i oprezniji u izboru materijala, ali u suštini, sve se uklapaju sa prirodnom bojom drveta (parketa, vrata, ormara) i metalnih elemenata u boji zlata ili srebra.

Ako volite smele kombinacije boja i želite da se igrate duž cele palete, sve je dozvoljeno – a pravilo uravnoteženja boja vam i dalje daje osnovne estetske smernice, sa kojima ne možete pogrešiti.

Pročitajte i ovo: Boje kuhinje koje uvek izgledaju otmeno i skupo

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević